Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>"Με Κομμένη την Ανάσα" σήμερα στο Μαρούλα

the roots web banners 06

"Με Κομμένη την Ανάσα" σήμερα στο Μαρούλα
31.01.2023 | 12:23

"Με Κομμένη την Ανάσα" σήμερα στο Μαρούλα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Αυτή την Τρίτη, 31/01, η Κινηματογραφική Λέσχη Λήμνου φέρνει στο «Μαρούλα» το "Με Κομμένη την Ανάσα", σκηνοθετικό ντεμπούτο, αλλά και μια από τις σπουδαιότερες ταινίες του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, αποτίοντας έτσι ελάχιστο φόρο τιμής στον τεράστιο Γάλλο δημιουργό που έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβρη του 2022.

Κατά κοινή ομολογία, ο Γκοντάρ υπήρξε ένας από τους πραγματικούς πρωτοπόρους της 7ης Τέχνης. Συνέδεσε το όνομά του με ένα από τα σπουδαιότερα ρεύματα της Ιστορίας του Κινηματογράφου, το Γαλλικό Νέο Κύμα, φέρνοντας τη ρήξη με τους μέχρι τότε ισχύοντες κινηματογραφικούς "κανόνες", ανανεώνοντας, αναζωογονώντας, αλλά και επηρεάζοντας καθοριστικά την τέχνη του Σινεμά.

Όσοι πιστεύουν ότι η κινηματογραφική ιστορία χωρίζεται στην προ και μετά Γκοντάρ εποχή έχουν τελικά δίκιο. Ξαναβλέποντας σήμερα την πρώτη και εμβληματικότερη ταινία του, διαπιστώνει κανείς πόσα χρωστά το μοντέρνο σινεμά στον παιχνιδιάρικο και βαθιά υπαρξιακό αυτό ύμνο στην απόλυτη ελευθερία. Τα πάντα ξεκίνησαν από τη σεναριακή ιδέα που έδωσε στον Γκοντάρ ο φίλος και συνοδοιπόρος του Φρανσουά Τριφό, η οποία είχε στο επίκεντρο έναν κλέφτη αυτοκινήτων που σκοτώνει κατά λάθος έναν αστυνομικό και καταφεύγει στο Παρίσι. Αφήνοντας πίσω του τη μυθιστορηματική, κλασική αφήγηση που «καταδυνάστευε» ως τότε το σινεμά, ο Ζαν – Λικ Γκοντάρ μεταμορφώνει το απλό αυτό στόρι στην ταινία–σύμβολο του Γαλλικού Νέου Κύματος, σε ένα ρομαντικό και αναρχικό κινηματογραφικό ποίημα.

Μετά το «Με Κομμένη την Ανάσα», από το μοντάζ, ως τη χρήση της ηχητικής μπάντας, τους φωτισμούς και τη διηγηματική λογική (τόσο σε επίπεδο πλοκής όσο και ανάλυσης χαρακτήρων), τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο για τις ιστορίες που θα μας αφηγηθεί η μεγάλη οθόνη. Ιστορίες στις οποίες το ίδιο το σινεμά κατέχει μια εξέχουσα δραματική σχέση, τόσο ως σινεφίλ αναφορά (ο Μπελμοντό μπροστά στη φωτογραφία του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ) όσο και ως παιχνίδι με τους κώδικες και τα είδη του (το νουάρ, η αστυνομική ταινία, το ερωτικό μελόδραμα).

BePoster

Μην χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την τόσο σημαντική ταινία που αδιαμφισβήτητα αποτελεί σταθμό στην Ιστορία του Κινηματογράφου.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel