Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Το ντέρμπι των ψηφοδελτίων

banner roots

Το ντέρμπι των ψηφοδελτίων
22.01.2023 | 10:30

Το ντέρμπι των ψηφοδελτίων

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης

Στην τελική ευθεία ώστε να κλείσουν τις εκκρεμότητες με τις λίστες έχει θέσει τα επιτελεία των κομμάτων το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε τους μήνες Απρίλιο ή εναλλακτικά τον Μάιο για προσφυγή στις πρώτες κάλπες, καθώς όπως φαίνεται με τα σημερινά δεδομένα λόγω της απλής αναλογικής μοιάζει αδύνατο να έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση μέσα από την εκλογική διαδικασία και αν δεν υπάρξουν μετεκλογικές συνεργασίες στην κατεύθυνση συγκρότησης Κυβέρνησης συνασπισμού κομμάτων, τότε θα ακολουθήσουν και δεύτερες κάλπες αρχές καλοκαιριού.

Μέχρι τώρα η όποια ονοματολογία για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων έχει ακόμα ανεπίσημο χαρακτήρα, καθώς δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, αν και θεωρούνται δεδομένες οι υποψηφιότητες των εν ενεργεία Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπου Αθανασίου και του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού. Το ίδιο λογικά θα πρέπει να ισχύει και για το KKΕ, με τη Μαρία Κομνηνάκα, ωστόσο καθώς ο τρόπος λειτουργίας του ΚΚΕ διαφέρει από τα άλλα κόμματα, δεδομένου πως η διαδικασία που ακολουθείται για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου ξεκινά από τη βάση φτάνοντας στην κορυφή, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο. Το βέβαιο για την κ. Κομνηνάκα είναι ότι είναι από τα στελέχη του ΚΚΕ που από νέα ηλικία έχει ξεχωρίσει και δεν αναφερόμαστε σε τοπικό αλλά σε κεντρικό επίπεδο, καθώς βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων στελεχών και Βουλευτών του κόμματος. Αυτό ωστόσο δεν λειτουργεί αποτρεπτικά σε ένα ενδεχόμενο αξιοποίησής της οπουδήποτε αλλού ή αν θα είναι εκ νέου υποψήφια για το Νομό Λέσβου, είναι μία καθαρά εσωτερική διαδικασία στην οποία το συγκεκριμένο κόμμα δεν δίνει δημοσιότητα, καθώς δεν λειτουργεί με προσωποκεντρικά κριτήρια.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θεωρείται βέβαιο για το ΚΚΕ είναι ότι έχοντας σε αυτές τις εκλογές απέναντί του το ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί την τρίτη βουλευτική έδρα στο Νομό Λέσβου με ένα «δυνατό» όπως αναμένεται ψηφοδέλτιο, το ΚΚΕ θα δώσει την απάντηση με ένα αντιπροσωπευτικό ψηφοδέλτιο για το οποίο ακούγονται ονόματα στελεχών του Εργατικού Κέντρου και της νεολαίας, των κορυφαίων στελεχών του σε τοπικό επίπεδο, μεταξύ των οποίων και το όνομα του παθολόγου Νάσου Γαλλή.

Η ανακοίνωση Πιπίνη

Ουσιαστικά μέχρι τώρα η μόνη επίσημη υποψηφιότητα είναι αυτή που ανακοινώθηκε χθες από το Σύμβουλο του Πρωθυπουργού για θέματα Λατινικής Αμερικής, Ιάσονα Πιπίνη, ο οποίος δημοσιεύοντας φωτογραφία του από τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το Νομό Λέσβου. Έτσι κι αλλιώς η υποψηφιότητα του κ. Πιπίνη δεν είναι έκπληξη για την περιοχή μας, καθώς τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο με συνεχείς επαφές με κατοίκους και φορείς της Λέσβου έχει αφήσει να φανεί - και γράφτηκε επανειλημμένα και από την εφημερίδα μας - το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό το έκανε χθες και ο ίδιος γνωστό και μάλιστα σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, την ανακοίνωση που δημοσίευσε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο κ. Πιπίνης ο πρώτος που την διάβαζε πριν δημοσιευτεί ήταν ο κ. Μητσοτάκης. «Συναντήθηκα με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και συζητήσαμε την προοπτική να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στη Λέσβο, στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Γνωρίζω τα προβλήματα, τις ιδιαιτερότητες αλλά και τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν την περιοχή μοναδική. Από πλευράς μου, τόνισα στον κ. Πρωθυπουργό πως θα είναι τιμή μου να συμμετέχω στην εκλογική διαδικασία, διεκδικώντας την ψήφο των συμπολιτών μου, στη Λέσβο, στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο. Υπενθύμισα στον κ. Πρωθυπουργό ότι ο Μεσότοπος Λέσβου, από όπου κατάγομαι, φημίζεται για τους ανθρώπους του, που είναι “μερακλήδες” και εργατικοί!… Έχω συγκεκριμένες προτάσεις και μεγάλη όρεξη για δουλειά, ώστε να συμβάλλω στην αναμόρφωση του Νομού Λέσβου. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έχει δείξει στη συνεργασία που έχουμε τα τελευταία χρόνια», γράφει για την υποψηφιότητά του ο κ. Πιπίνης. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να ανακοινώσει το ψηφοδέλτιό της εντός του Φεβρουαρίου, έχοντας αυτή τη στιγμή ως δεδομένες τις υποψηφιότητες του Χαράλαμπου Αθανασίου, του Άρη Χατζηκομνηνού και του Ιάσονα Πιπίνη, ενώ συζητιούνται διάφορα γυναικεία ονόματα, το ένα εκ των οποίων θα πρέπει να προέρχεται από τη Λήμνο.

Με τις συμμετοχές Αθανασίου, Χατζηκομνηνού και Πιπίνη το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος σε αυτές τις εκλογές είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Το comeback του πρώην Δημάρχου Μυτιλήνης στην πολιτική αναμένεται να λειτουργήσει ενισχυτικά για τη Νέα Δημοκρατία, δεδομένου ότι ο κ. Χατζηκομνηνός έχει σημαντικές επιρροές και αναμένεται σε αυτές τις εκλογές να αποτελέσει πόλο που θα συσπειρώσει γύρω του τους ψηφοφόρους του κόμματος, που είναι δυσαρεστημένοι για το θέμα της Βάστριας. Από την άλλη πλευρά η υποψηφιότητα του κ. Πιπίνη κατά κάποιο τρόπο σηματοδοτεί την ανανέωση έστω και εν μέρει, καθώς ο ίδιος είναι νέος και άφθαρτος, 43 ετών και από τον μέχρι τώρα κύκλο επαφών που έχει κάνει στη Λέσβο δείχνει ότι του αρέσει περισσότερο να ακούει τους πολίτες και λιγότερο να μιλά. Για τον Χαράλαμπο Αθανασίου δεν χρειάζονται συστάσεις, ο Αρεοπαγίτης δικαστής είναι το φαβορί του ψηφοδελτίου του κόμματος, έχοντας εκτός από τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας ισχυρές φιλίες με στελέχη άλλων κομμάτων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ο Χαράλαμπος Αθανασίου για τη Νέα Δημοκρατία, έτσι και ο Γιάννης Μπουρνούς είναι το κυρίαρχο πρόσωπο στον ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο για τις κάλπες. Είναι στενός συνεργάτης του προέδρου Αλέξη Τσίπρα και εκτός από τους αριστερούς συντρόφους του στηρίζεται και από τους λεγόμενους «ΠΑΣΟΚογενείς», δηλαδή τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν συμπορευτεί με το κόμμα πριν αλλά και μετά τις εκλογές του 2019 όταν έγινε η διεύρυνση. Αυτή η πτέρυγα σε τοπικό επίπεδο εκπροσωπείται κατά κάποιο τρόπο από τον Δημοτικό Σύμβουλο Κώστα Αστυρακάκη, που είναι ένα από τα παλιά και έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ‘80.

Ο κ. Αστυρακάκης βρίσκεται δίπλα στον κ. Μπουρνού και αυτό υποδηλώνει την εμπιστοσύνη των μελών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που πέρασαν στον ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπο του Βουλευτή. Υπάρχουν όμως και στελέχη που έχουν διαφωνήσει με εσωκομματικούς χειρισμούς του κ. Μπουρνού και ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η πρώην Γραμματέας του κόμματος Εριφύλη Χιωτέλλη, η οποία βρίσκεται εκτός κομματικής Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, αν και η πολιτική της πορεία είναι συνυφασμένη με αυτό το χώρο. Σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιο του κόμματος ένα δυνατό γυναικείο όνομα που ακούγεται είναι αυτό της Μαρίας Νικολάρα, που είναι Περιφερειακή Σύμβουλος από την Κεντρική Λέσβο και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο καθόδου της. Από το προηγούμενο διάστημα πάντως ακούγονταν κι άλλα ονόματα, όπως του Δημήτρη Μοιρασγεντή και του Αντώνη Παπαζαχαρίου, αλλά και γυναικεία ονόματα, όπως της Ειρήνης Σταματέλλη και της Μυρσίνης Βασίλα, όλα αυτά όμως ανεπίσημα στην προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Νομό Λέσβου να συγκροτήσει αντιπροσωπευτικό - ισχυρό ψηφοδέλτιο. Εδώ να ληφθεί υπόψη ότι το κόμμα θα έχει υποψηφιότητα και από τη Λήμνο, ενώ με την ευκαιρία ας σημειωθεί ότι στον ΣΥΡΙΖΑ η γυναικεία ποσόστωση είναι κόκκινη γραμμή, πράγμα που σημαίνει ότι στους 5 του ψηφοδελτίου μπορεί οι τρεις να είναι γυναίκες.

Από θέση ισχύος το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ μετά από μία δεκαετία ετοιμάζεται να κάνει ένα δυνατό comeback και γι’ αυτό το λόγο για το ψηφοδέλτιο στο Νομό Λέσβου συμμετέχουν «ένας και ένας». Ωστόσο το τελευταίο διάστημα αυτό που καταγράφεται στο κόμμα είναι σιγή ιχθύος αναμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις από την Αθήνα. Ο πρώην Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, η Βάσω Χοχλάκα και η Μάγδα Τούφου από τη Λήμνο με τη γυναικεία ποσόστωση, ο Γιώργος Πετρέλης από τη γενιά των σαραντάρηδων φαίνεται ότι θα συμπληρώνουν τις 4 από τις 5 θέσεις, με τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη και τον Μιχάλη Μαμάκο να είναι οι δύο μεταξύ των οποίων παίζεται η πέμπτη θέση, ενώ και ο Κώστας Κατσαρός είναι ένα στέλεχος που αναμειγνύεται για πρώτη φορά για το ψηφοδέλτιο.

Πηγή: nealesvou.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το