Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος: Οπτικοποιήθηκε ο «Μύθος του Πέτασου»
afoi poriazi
Λήμνος: Οπτικοποιήθηκε ο «Μύθος του Πέτασου»
17.01.2022 | 12:45

Λήμνος: Οπτικοποιήθηκε ο «Μύθος του Πέτασου»

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Ένας σημαντικός μύθος του νησιού αναφέρεται στον Θόαντα τον πρώτο βασιλιά του νησιού. Ο Θόας, γιος του θεού Διόνυσου και της Αριάδνης, παντρεύτηκε τη Μύρινα από την Ιωλκό και απόκτησαν μια κόρη την Υψιπύλη.

Στα χρόνια του, οι γυναίκες του νησιού παραμέλησαν τη λατρεία της Αφροδίτης και η θεά τις τιμώρησε με μια ανυπόφορη σωματική δυσοσμία. Οι σύζυγοί τους έφεραν παλλακίδες από την Θράκη κι οι γυναίκες τους για εκδίκηση θανάτωσαν όλον τον ανδρικό πληθυσμό γκρεμίζοντάς τους από το ακρωτήρι Πέτασος.

Όταν ο θυμός της Αφροδίτης καταλάγιασε, καταφθάνουν στο γυναικοκρατούμενο νησί οι Αργοναύτες με τον Ιάσονα. Εδώ στην Ανεμόεσσα Λήμνο η Βασίλισσα Υψιπύλη φιλοξένησε τους Αργοναύτες, και για να τους τιμήσει αθλοθέτησε πλούσια βραβεία, κάνοντας αγώνες προς τιμήν τους και οι πρώτοι Ημίθεοι Πενταθλητές ήταν ο Τελαμώνας, ο Λυγκέας, ο Ζήτης, ο Κάλαϊς και ο Πηλέας. Το πένταθλο από το 708 π.Χ. στη 18η Ολυμπιάδα, έγινε Ολυμπιακό Άθλημα.

Μύθοι και παραμύθια από διάφορους τόπους Αφήγηση / παραμύθια: Σταυρούλα Φραγκουδάκη Μουσική/τραγούδι/ επιμέλεια βίντεο: Mάγδα Θεοσίδου

Η Σταυρούλα Φραγκουδάκη μιλώντας στον FM 100 ανέφερε σχετικά:
Όταν ήρθα στο νησί άρχισα να διαβάζω για αυτό ιστορικά και μυθολογικά. Το ακρωτήρι του Πέτασου το έβλεπα κάθε μέρα μιας και μένω στη Μύρινα.

Ο μύθος του να πω την αλήθεια μου άρεσε πολύ ..τον είχα κάνει εικόνα πολλές φορές ... Υπάρχουν άνθρωποι στο νησί που δεν γνωρίζουν το μύθο.. όπως και ταξιδιώτες καλοκαιρινοί και μη...εγώ σε κάθε ευκαιρία διηγούμουν το μύθο.

Η ιδέα των μύθων είχε ήδη ξεκινήσει ένα χρόνο πριν ..Ήταν αναμενόμενο λοιπόν ο επόμενος μύθος μου να είναι για τη Λήμνο και ιδιαίτερα για τον Πέτασο.

Η Μάγδα Θεοσιδου είναι το αηδόνι της ιστορίας, εκπαιδευτικός μουσικός και τραγουδοποιός , ερμήνευσε το Κεχαγιά και φρόντισε και την επιμέλεια του βίντεου. Ενώσαμε τις φωνές μας η κάθε μία από τη δικής της θέση και το αποτέλεσμα ήταν αυτό . Στόχος της ιδέας μου αυτής ήταν αυτό το ακρωτήρι που αγκαλιάζει τη μια πλευρά της Μύρινας να ζωντανέψει με μελωδία και φωνή!

Η Σταυρούλα Φραγκουδάκη είναι συγγραφέας. Γράφει παραμύθι και ποίηση.

Κάνει αφηγήσεις παραμυθιών. Έχει εκδώσει 3 βιβλία, τα δύο κατά την παραμονή της στη Λήμνο. Τώρα γράφει τα δύο επόμενα , ένα παραμύθι που θα βγει την άνοιξη και ένα ποιητικό .

Μένει στη Λήμνο 1,5χρονο και αποδίδει την έμπνευση της στην ποιοτική , ήρεμη ζωή του πανέμορφου νησιού μας.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018