Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Μπουρνούς για «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Η κυβέρνηση καθυστερεί τις πληρωμές και υπονομεύει το πρόγραμμα

banner roots

Μπουρνούς για «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Η κυβέρνηση καθυστερεί τις πληρωμές και υπονομεύει το πρόγραμμα
09.11.2021 | 19:32

Μπουρνούς για «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Η κυβέρνηση καθυστερεί τις πληρωμές και υπονομεύει το πρόγραμμα

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, που κατατέθηκε χθες, συνυπέγραψε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με «τις εκκρεμότητες, τα συνεχή προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που προκύπτουν διαρκώς στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και στην εκταμίευση του προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Η παρέμβαση των 52 Βουλευτών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Θέμα: "Προβλήματα στην εκταμίευση του προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”

Το "Εξοικονομώ" είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση στον οικιακό κτηριακό τομέα. Μέχρι σήμερα χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους, και δικαιούχος του Προγράμματος και διαχειριστής του Ταμείου είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Το πρόγραμμα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε με κοινωνικά δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων πόρων. Ενδεικτικά, επισημαίνεται ότι το Εξοικονομώ επί ΣΥΡΙΖΑ είχε διαθέσει 670 εκατ. ευρώ για 65.000 οικογένειες και είχε δεσμευτεί για τη συνεχή χρηματοδότηση και λειτουργία του.
Ανάλογη πρόταση είχε γίνει και προς τον κύριο Χατζηδάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, να αξιοποιήσει, δηλαδή, άμεσα τα τουλάχιστον 4-5 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε στη διάθεσή του από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ και να δεσμευτεί και να δεσμεύσει τους πόρους ώστε να έχουμε κάθε χρόνο τις περισσότερες δυνατές εντάξεις ωφελούμενων.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 αναμένεται η έναρξη του "Εξοικονομώ 2021" από τον κ. Σκρέκα. Όπως μάλιστα, φαίνεται και από το σχέδιο του Οδηγού, αναγνωρίζεται η βαθιά αναποτελεσματικότητα του προγράμματος "Εξοικονομώ-Αυτονομώ" του κυρίου Χατζηδάκη, που οδήγησε στο να έχουν δεσμευτεί 870 εκατ. ευρώ και να έχουν επωφεληθεί μόνο 37.000 συμπολίτες μας.

Βέβαια, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φαίνεται ότι ούτε αυτό ισχύει, δεδομένου ότι πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για τεράστιες καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις που αφορούν στα έργα του προηγούμενου κύκλου "Εξοικονομώ-Αυτονομώ". Καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις υπήρξαν και στον B’ κύκλο "Εξοικονομώ ΙΙ", γεγονός που είχαμε αναδείξει με κοινοβουλευτικό μας έλεγχο (Ερώτηση 6678/18.05.21) χωρίς να λάβουμε ποτέ απάντηση.
Σήμερα με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά οι καθυστερήσεις εκταμίευσης στραγγαλίζουν τους επαγγελματίες και βάζουν σε κίνδυνο τη φερεγγυότητα και αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Έγκαιρα είχαμε θέσει το ερώτημα και στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την ερώτηση 9233/22.09.21 ως προς το πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών υλικών και με ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προστατεύσουν προμηθευτές και πολίτες.

Επειδή πληθαίνουν και οι καταγγελίες για ασάφειες και επιπλέον απαιτήσεις από τον διαχειριστή του προγράμματος.
Επειδή οι προμηθευτές και κατασκευαστές δεν καταφέρουν να πληρώσουν τα συνεργεία και τα υλικά τα οποία έχουν συνεχείς αυξήσεις.
Επειδή το Εξοικονομώ αποτέλεσε μια πολύ πιο αποδοτική χρήση των διαθέσιμων πόρων για την επίτευξη των εθνικών στόχων εξοικονόμησης ενέργειας κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι κατά την τρέχουσα διακυβέρνηση

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Ποιος είναι ο προγραμματισμός ολοκλήρωσης των εκταμιεύσεων;
2. Ποιος είναι μέχρι τώρα ο αριθμός ωφελούμενων που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ και σε ποιο ποσό αντιστοιχεί;
3. Ποιος είναι ο αριθμός των αιτήσεων που εκκρεμούν, σε τι στάδιο βρίσκονται και σε ποιο ποσό αντιστοιχεί;
4. Πώς θα ανοίξει το πρόγραμμα "Εξοικονομώ 2021" όταν δεν έχει καταβληθεί προς τους κατασκευαστές ούτε ένα ευρώ από το τρέχον Εξοικονομώ Αυτονομώ;».

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το