Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>«Γλωσσικό Ιδίωμα Λήμνου» του Σταύρου Τραγάρα: Ο θησαυρός της λημνιακής διαλέκτου (audio)

banner roots

«Γλωσσικό Ιδίωμα Λήμνου» του Σταύρου Τραγάρα: Ο θησαυρός της λημνιακής διαλέκτου (audio)
12.10.2021 | 20:33

«Γλωσσικό Ιδίωμα Λήμνου» του Σταύρου Τραγάρα: Ο θησαυρός της λημνιακής διαλέκτου (audio)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Αγιαρμόλας» του Σταύρου Τραγάρα το νέο συγγραφικό έργο του ίδιου με τίτλο «Γλωσσικό Ιδίωμα Λήμνου». Ένα τετράτομο λεξικό 1.600 και πλέον σελίδων του λημνιακού γλωσσικού ιδιώματος, το οποίο αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές που επιθυμούν να ανακαλύψουν τον γλωσσικό θησαυρό της Λήμνου.

Ο κ. Τραγάρας φιλοξενήθηκε στην πρωινή εκπομπή της Δέσποινας Βασιλειάδου στον FM 100 και μοιράστηκε με τους ακροατές τις στιγμές που βίωσε κατά τη συγγραφή του νέου του πονήματος.

Όπως λέει ο ίδιος, το λεξικό δεν αποτελεί απλώς έναν «κατάλογο» λέξεων και φράσεων της λημνιακής διαλέκτου· αντιθέτως, κουβαλάει μαζί του τις μνήμες και τα συναισθήματα του γράφοντος. Συγκινείται βαθύτατα στη σκέψη ότι οι προσωπικές του γλωσσικές καταγραφές 30 και πλέον χρόνων, που κληροδότησε από αγαπημένα του πρόσωπα, έχουν πια μεταφερθεί στο χαρτί.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε στον «αέρα» του FM 100 ο κ. Τραγάρας, αρχικά είχε συγκεντρώσει 4.000 σελίδες λημνιού λεκτικού πλούτου! Καθότι όμως, ένα έργο τέτοιου όγκου θα ήταν δύσχρηστο και πολύ κοστοβόρο στην έκδοση του, οι σελίδες περιορίστηκαν ως... αποτέλεσμα «αυτολογοκρισίας».

Πώς κατάφερε να συγκεντρώσει και να μεταλαμπαδεύσει στο αναγνωστικό κοινό τον πλούτο του γλωσσικού ιδιώματος της Λήμνου; Ποια ήταν η πιο δύσκολη αλλά και η πιο ευχάριστη στιγμή στη διαδικασία της συγγραφής του;

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Σταύρο Τραγάρα στο παρακάτω ηχητικό απόσπασμα:

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το