Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λαϊκή Συσπείρωση Λήμνου: Οι θέσεις και παρεμβάσεις για πανδημία, προσφυγικό, ΧΥΤΑ, Οικονομική Επιτροπή

the roots web banners 06

Λαϊκή Συσπείρωση Λήμνου: Οι θέσεις και παρεμβάσεις για πανδημία, προσφυγικό, ΧΥΤΑ, Οικονομική Επιτροπή
09.10.2021 | 14:28

Λαϊκή Συσπείρωση Λήμνου: Οι θέσεις και παρεμβάσεις για πανδημία, προσφυγικό, ΧΥΤΑ, Οικονομική Επιτροπή

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Τις θέσεις και τις παρεμβάσεις που ανέπτυξε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 6ης Οκτωβρίου παρουσιάζει η Λαϊκή Συσπείρωση Λήμνου.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η δημοτική παράταξη, αναφέρεται:

«Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 6 του Οκτώβρη, οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΛΗΜΝΟΥ, απαντώντας σε θέματα που τέθηκαν από τον Δήμαρχο προ της ημερήσιας διάταξης, πήραμε θέση για την πανδημία, καθώς και για το προσφυγικό ζήτημα, με αφορμή το συλλαλητήριο των σωματείων που πραγματοποιούνταν εκείνη την ώρα στην πλατεία ΟΤΕ.

Για τη συνεχιζόμενη πανδημία, θέση μας είναι ότι δεν αρκεί ο εμβολιασμός που κι αυτός γίνεται χωρίς σωστή και εξαντλητική ενημέρωση, δεν δίνονται απαντήσεις στις υπαρκτές ανησυχίες του κόσμου και γιατί δεν υπάρχουν κέντρα ελέγχου και φαρμακοεπαγρύπνησης, με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων. Για τα νησιά και για το νησί μας απαιτείται εξονυχιστικός έλεγχος στις πύλες εισόδου (αεροδρόμιο, λιμάνι), που δεν γίνεται με ευθύνη της κυβέρνησης. Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία για τα οποία η κυβέρνηση αδιαφορεί. Απαιτείται πλήρης στελέχωση του νοσοκομείου μας και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΕΔΥ-πρώην ΙΚΑ, περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία) με το απαραίτητο ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό. Απαιτείται δημιουργία και λειτουργία πλήρως στελεχωμένης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας. Ευθύνη έχει και η Δημοτική Αρχή που δεν διεκδικεί τίποτα από τα παραπάνω από την κυβέρνηση.

Είναι θετικό ότι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε δια ζώσης για τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους, αν και θεωρούμε ότι αυτό έπρεπε να γίνει πολλούς μήνες πριν, λαμβάνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα (βεβαιώσεις εμβολιασμού και αρνητικά covid test). Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Δήμαρχος καλύφθηκαν και πάλι πίσω από την εγκύκλιο που έλεγε για μέγιστο αριθμό 7 δημοτικών συμβούλων ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά του χώρου συνεδρίασης, αλλά δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν γιατί σε άλλες εκδηλώσεις (π.χ. σεμινάρια Ερυθρού Σταυρού στο ΜΑΡΟΥΛΑ), επιτρέπονταν περισσότερα άτομα.

Θέση μας είναι ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι είμαστε αιρετοί που λογοδοτούμε στο λαό που μας εξέλεξε και όχι υπάλληλοι της εκάστοτε κυβέρνησης για να τηρούμε κατά γράμμα τις παλινωδίες και τα πρωτόκολλά της, που διαχωρίζουν τους ανθρώπους.

Για το προσφυγικό ζήτημα, θέση μας είναι ότι αυτό όχι μόνο δεν τελείωσε όπως ανέφερε δημοτική σύμβουλος, αλλά μπορεί να το βρούμε πιο οξυμένο στο μέλλον, αφού μεγαλώνουν οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων των ιμπεριαλιστικών κρατών σε Ασία και Αφρική σε βάρος των λαών, δημιουργώντας αυξημένες προσφυγικές ροές.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των σωματείων της Λήμνου, της Λέσβου και των άλλων νησιών που απαιτούν να μην μετατραπούν τα νησιά από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση των μονοπωλίων, σε απέραντες φυλακές ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών. Στηρίζουμε τα αιτήματα για :

  • Να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό, στη Λέσβο και αλλού, για να μην μετατραπούν τα νησιά μας σε φυλακές ψυχών.
  • Να κλείσει η φυλακή του Καρά Τεπέ και των άλλων hot spots.
  • Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες.
  • Να απεγκλωβιστούν άμεσα από τα νησιά και τη χώρα μας. Να πάρουν χαρτιά για τις χώρες προορισμού τους και για όσους παίρνουν άσυλο να υπάρξει μέριμνα και οργάνωση από το κράτος για την κοινωνική τους ένταξη χωρίς την παρέμβαση των ΜΚΟ.
  • Να υπάρξει ουσιαστική και πλήρης στήριξη των νησιωτών.
  • Αποσύνδεση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ κατά 50% για όλα τα νησιά.

Θέσαμε το ερώτημα σχετικά με το πρόβλημα του κορεσμού του ΧΥΤΑ και τι θα κάνει γι’ αυτό η Δημοτική Αρχή. Η απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι ναι μεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά είναι στη φάση της αδειοδότησης νέος ΧΥΤΑ στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου (πρώην λατομείο).

Από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης καταψηφίσαμε τον απολογισμό της Οικονομικής Επιτροπής γιατί αυτός κινήθηκε στα πλαίσια του προϋπολογισμού και του Τεχνικού προγράμματος που καταψηφίστηκαν όχι μόνο από την παράταξή μας, αλλά και από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και γιατί είμαστε αντίθετοι με το ρόλο της Οικονομικής Επιτροπής που υποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν εκπροσωπείται αναλογικά από όλες τις παρατάξεις.

Στη συνήθη αντίκρουση των επιχειρημάτων μας από τον Δήμαρχο ότι δήθεν είμαστε αντίθετοι στα έργα που έγιναν, απαντήσαμε ότι αυτά ήταν ελάχιστα και δεν ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων του νησιού».

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel