Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Το Βόρειο Αιγαίο, γενέθλιος τόπος του Μίκη Θεοδωράκη, τον αποχαιρετά

the roots web banners 06

Το Βόρειο Αιγαίο, γενέθλιος τόπος του Μίκη Θεοδωράκη, τον αποχαιρετά
02.09.2021 | 19:36

Το Βόρειο Αιγαίο, γενέθλιος τόπος του Μίκη Θεοδωράκη, τον αποχαιρετά

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Το βόρειο Αιγαίο γενέθλιος τόπος του Μίκη Θεοδωράκη, τον αποχαιρετά. Ο Μίκης, γιος του Κρητικού δικηγόρου, διευθυντή της Νομαρχίας Χίου, Γιώργου Θεοδωράκη και της Μικρασιάτισσας, από τον Τσεσμέ, Ασπασίας Πουλάκη, γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925 στη Χίο και ύστερα από λίγο καιρό μετακόμισαν οικογενειακώς στη Μυτιλήνη, όπου μετατέθηκε ο πατέρας του, αναλαμβάνοντας χρέη διευθυντή Νομαρχίας Λέσβου.

Στη Λέσβο, η οικογένειά του απέμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 1928, οπότε, μετά τις εθνικές εκλογές της 19ης Αυγούστου 1928, τη νίκη των Φιλελευθέρων και τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, έφυγαν για τη Σύρο.

Σε ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, αποχαιρετά «το συμπατριώτη Μίκη, που είδε το πρώτο φως και άκουσε τους πρώτους ήχους στη μυροβόλο Χίο».

«Με σπουδαία αγωνιστική δράση άφησε το αποτύπωμά του στην Αντίσταση, υποστηρίζοντας σθεναρά τη δημοκρατία και τα ανθρωπιστικά οράματα. Με γενέτειρά του τη Χίο, διέπρεψε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κατακτώντας αμέτρητα βραβεία, ενώ υπήρξε υποψήφιος και για το Νόμπελ Ειρήνης.

Το αξιολογότατο, πολύπλευρο και καταγεγραμμένο έργο του εκτείνεται σε όλο το φάσμα και τα είδη της μουσικής δημιουργίας, τιμώντας τον ελληνικό πολιτισμό» σημειώνει ο κ. Κάρμαντζης και καταλήγει: «Η απώλεια του είναι τεράστια για την χώρα μας και την παγκόσμια τέχνη. Η Ρωμιοσύνη ολόκληρη υποκλίνεται στον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη, που πλέον βρίσκεται στην γειτονιά των αγγέλων».

Στο άγγελμα του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με οδύνη αποχαιρετούμε σήμερα τον Μεγάλο Μουσουργό - Μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, έναν καλλιτέχνη, πολιτικό, αγωνιστή, σύμβολο για τον ελληνικό λαό, που σφράγισε τη νεότερη σύγχρονη ιστορία μας, όχι μόνο μέσα από τις μουσικές του δημιουργίες, που ταξίδεψαν εκτός ελληνικών συνόρων και λάμπρυναν την Ελλάδα, αλλά και τους αγώνες του για τη Δημοκρατία και την προσφορά του στον δημόσιο πολιτικό βίο της χώρας. Κλίνουμε το γόνυ, στη σπάνια προσωπικότητα του, στον άνθρωπο Μίκη Θεοδωράκη που αγάπησε την πατρίδα του με συνέπεια και όραμα ως το τέλος. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του».

 

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το