Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Γ. Μπουρνούς: «Το "επιτελικό κράτος" και ο Γ. Πλακιωτάκης καταδικάζουν τη Λήμνο»

the roots web banners 06

Γ. Μπουρνούς: «Το "επιτελικό κράτος" και ο Γ. Πλακιωτάκης καταδικάζουν τη Λήμνο»
24.08.2021 | 10:42

Γ. Μπουρνούς: «Το "επιτελικό κράτος" και ο Γ. Πλακιωτάκης καταδικάζουν τη Λήμνο»

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, κατέθεσε ο βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για τα συνεχή προβλήματα, που προκύπτουν σχεδόν καθημερινά στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου. Την ερώτηση συνυπέγραψε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Δωδεκανήσου, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπουρνούς, «οι συνεχείς βλάβες των "γερασμένων" πλοίων που εξυπηρετούν το νησί, η αποτυχημένη πολιτική του υπουργείου για προσωρινές αντικαταστάσεις με εξίσου μη σύγχρονα πλοία και η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εφαρμόσει ένα ευέλικτο και ολοκληρωμένο σχέδιο ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Λήμνου, συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν, για άλλη μια χρονιά, στην ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών – επισκεπτών του νησιού και στην υπονόμευση της υπερπροσπάθειας που καταβάλλουν οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι του νησιού, από την αρχή της τουριστικής περιόδου, για τουριστική ανάπτυξη και τόνωση της τοπικής οικονομίας».

Ο Γιάννης Μπουρνούς επισημαίνει, ότι, «παρά τις επανειλημμένες έγγραφες οχλήσεις προς τον κ. Πλακιωτάκη, όπου έγκαιρα και εκτενώς του γνωστοποιούσε τα προβλήματα, καλώντας τον να ενεργήσει άμεσα, η κυβέρνηση αδιαφόρησε, συμβάλλοντας στη γιγάντωση του προβλήματος και εγκαταλείποντας, ουσιαστικά, τη Λήμνο».

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης, αλλά και τη συμμετοχή του στη σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου και των φορέων του νησιού (στις 21 Αυγούστου), ο βουλευτής Ν. Λέσβου δήλωσε σχετικά: «Το "επιτελικό κράτος" του κ. Μητσοτάκη και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τα συνεχή και ανεπίλυτα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου, την ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών και την διαρκή υπονόμευση της υπερπροσπάθειας των τοπικών φορέων και των κατοίκων για οικονομική και τουριστική ανάπτυξη. Τους καλούμε έστω και αυτήν την ύστατη ώρα, να πάψουν να λειτουργούν σαν πλασιέ εφοπλιστικών συμφερόντων και να υπηρετήσουν επιτέλους το κοινωνικό συμφέρον των νησιωτών μας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Αθήνα, 23 Αυγούστου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: "Συνεχίζεται η προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου και η ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών, με άμεσο αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και τον τουρισμό".

Το Σάββατο, 14.08.2021, σημειώθηκε, εν πλω, μηχανική βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου AQUA STAR, με αποτέλεσμα το πλοίο με 375 επιβαίνοντες, εν μέσω ανέμων εντάσεως 7 - 8 μποφόρ που έπνεαν στη θαλάσσια περιοχή του Καφηρέα, με τη χρήση μόνο της αριστερής μηχανής να προσεγγίσει με σημαντική καθυστέρηση το λιμάνι του Λαυρίου. Το εν λόγω πλοίο εκτελεί το δρομολόγιο Καβάλα – Λήμνος – Αη Στράτης – Λαύριο και αντικατέστησε το AQUA BLUE, που επανειλημμένως το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσίαζε βλάβες.
Στις 18.08.2021, λίγες μόλις μέρες μετά την μηχανική βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή που παρουσιάστηκε εν πλω, το AQUA STAR, ενώ βρισκόταν στο λιμάνι της Μύρινας με προγραμματισμένο απόπλου για το λιμάνι της Καβάλας, παρουσίασε εκ νέου βλάβη στον κεντρικό καταπέλτη με αποτέλεσμα τη νέα μεγάλη ταλαιπωρία για τους 516 επιβάτες.

Δύο μέρες μετά, στις 20.08.2021, το ίδιο πλοίο, λίγα λεπτά μετά την αναχώρηση του από το λιμάνι της Καβάλας με προορισμό τη Λήμνο, επέστρεψε στην Καβάλα λόγω μηχανικής βλάβης, προκαλώντας, για άλλη μια φορά τεράστια ταλαιπωρία στους επιβάτες, οι οποίοι, εν μέσω πανδημίας, αναγκάστηκαν να αποβιβαστούν μαζικά και να αναμένουν επί μακρόν την επιβίβαση τους σε άλλο πλοίο προκειμένου να εξυπηρετηθούν και να φτάσουν στον προορισμό τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών, το συγκεκριμένο πλοίο, το οποίο στις 12.08.2021 αντικατέστησε το SUPER RUNNER JET, που είχε αντικαταστήσει το CHAMPION JET, που αρχικά αντικατέστησε το AQUA BLUE, δεν διαθέτει ούτε καμπίνες ούτε καθίσματα αεροπορικού τύπου προς εξυπηρέτηση των επιβατών.

Στα ως άνω, δυστυχώς, για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες προστίθεται η ανεπάρκεια δρομολογίων φορτηγών πλοίων προς τη Λήμνο και τη Λέσβο που προκαλούν σημαντικότατες δυσλειτουργίες στον εφοδιασμό των νησιών με εμπορεύματα, καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Σας επισημαίνουμε ότι για την ανεπάρκεια αυτή και τα προβλήματα που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί σας ενημερώσαμε έγκαιρα και εκτενώς.

Πριν ένα μήνα, με σχετική επιστολή, σας τονίσαμε μετ’ επιτάσεως την ανάγκη ύπαρξης ενός ευέλικτου και ολοκληρωμένου σχεδίου ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου με την ηπειρωτική χώρα. Σας τονίσαμε, επίσης, ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη ο σχεδιασμός να περιλαμβάνει σύγχρονα πλοία. Δυστυχώς, η χαρακτηριστική απραξία της Πολιτείας και η συνεχιζόμενη απουσία λειτουργικού σχεδίου για την απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή σύνδεση, έχει δημιουργήσει ήδη τεράστια προβλήματα στην τοπική οικονομία του νομού Λέσβου, η οποία ανέμενε να ανακάμψει κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Εν αντιθέσει, με την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι της Λήμνου να διαμορφώσουν ιδανικές συνθήκες για τους επισκέπτες – παραθεριστές, που επισκέφτηκαν ή θα επισκεφτούν το νησί, η Πολιτεία επιδεικνύει χαρακτηριστική αδιαφορία που συνοδεύεται από επανειλημμένες αστοχίες στις επιλογές της για την ακτοπλοϊκή σύνδεση, θέτοντας συνεχώς ανυπέρβλητα εμπόδια στην περαιτέρω οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιός είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών που συνεχώς προκύπτουν με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου και της Λέσβου με την ηπειρωτική χώρα;

2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, έστω λίγο πριν το πέρας της τουριστικής περιόδου, προκειμένου να μην υποβαθμιστούν περαιτέρω οι τοπικές οικονομίες, εξαιτίας της προβληματικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Μπουρνούς Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος».

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το