Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>ΛΑΣ Λήμνου: Οι παρεμβάσεις και οι θέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

the roots web banners 06

ΛΑΣ Λήμνου: Οι παρεμβάσεις και οι θέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο
01.08.2021 | 13:12

ΛΑΣ Λήμνου: Οι παρεμβάσεις και οι θέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Οι παρεμβάσεις και οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο για την πανδημία, για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, τα προβλήματα στην υδροδότηση του οικισμού στον Αη Γιάννη Κάσπακα, το Γυμνάσιο Μύρινας, την υποβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, για τους μαθητευόμενους στο Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής 30 Ιουλίου 2021, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης τοποθετηθήκαμε και κάναμε προτάσεις στα παρακάτω προ ημερήσιας διάταξης θέματα :

Για την πανδημία

Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και άλλοι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων που τοποθετήθηκαν στο θέμα της πανδημίας, ταυτίστηκαν με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ «κουνώντας το δάχτυλο» στις νέες και τους νέους, αλλά και στους επαγγελματίες του νησιού, ως μοναδικούς υπεύθυνους της πιθανής νέας έξαρσης του κορονοϊού στο νησί μας.

Από την πλευρά μας αναδείξαμε τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για τη διασπορά του ιού, αφού κατ’ επιταγήν των εφοπλιστικών και αεροπορικών εταιρειών γίνονται ελλιπείς έλεγχοι στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, ενώ επιτρέπουν και τη μεγάλη πληρότητα στα καράβια και στα αεροπλάνα. Αυτές είναι και οι κύριες αιτίες για τη διασπορά στα νησιά και στο νησί μας. Άλλωστε, το θέμα του εξονυχιστικού ελέγχου στις δύο πύλες εισόδου του νησιού (αεροδρόμιο και λιμάνι) το είχαμε θέσει έγκαιρα ως παράταξη σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και τότε ο Δήμαρχος μετέθεσε τις ευθύνες στον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Τώρα τις μεταθέτει στις νέες και τους νέους και στους επαγγελματίες του νησιού!!!

Σοβαρές είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και για τους συνωστισμένους επιβάτες στα τρένα και τα λεωφορεία στα αστικά κέντρα, «εκεί που καθημερινά πραγματοποιούνται εκατοντάδες κορονοπάρτι αλλά ο κορονοϊός δεν κολλάει», στα εργοστάσια όπου οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να πάνε στη δουλειά ακόμα και αν νοσήσουν, υπό το φόβο της απόλυσης, στη συνεχιζόμενη υποστελέχωση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των νοσοκομείων, όπως συμβαίνει και στο νησί μας.

Για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Επισημάναμε το απαράδεκτο γεγονός ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και η εταιρεία SEAJETS αγνόησαν το αίτημα των φορέων του νησιού, με απόφαση που πάρθηκε στο Επαρχείο εδώ και δέκα ημέρες, για να ανακοινωθούν άμεσα σταθερά δρομολόγια στη γραμμή Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου. Προτείναμε ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου ως αντίδραση στα συνεχιζόμενα προβλήματα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, όπου θα αναδεικνύονται οι ευθύνες υπουργείου και εταιρείας και πέρα από τα σταθερά δρομολόγια θα μπαίνουν τα διαχρονικά αιτήματα των εργατικών σωματείων του νησιού για καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, αλλά και με τα άλλα νησιά, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο δύο μήνες το καλοκαίρι, με πλοία σύγχρονα, μεγάλης χωρητικότητας σε επιβάτες και εμπορεύματα, με φθηνά εισιτήρια και με ναυτεργάτες με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η πρότασή μας δεν συζητήθηκε και δεν έγινε δεκτή από τα άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για τα προβλήματα του οικισμού στον Αη Γιάννη Κάσπακα

Αναδείξαμε τις σοβαρές ευθύνες της Δημοτικής Αρχής που εδώ και 7 χρόνια δεν έχει ικανοποιήσει τα αιτήματα του Τοπικού Συμβουλίου και των λαϊκών Συνελεύσεων για διάνοιξη δύο νέων γεωτρήσεων σε Κάσπακα και Αη Γιάννη. Παραμένει βέβαια το χρόνιο αίτημα τα για την κατασκευή και λειτουργία του φράγματος Κάσπακα που θα λύσει σε μεγάλο βαθμό προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης σε Κάσπακα , Μύρινα, Κορνό. Μεταφέραμε τις διαμαρτυρίες των κατοίκων του οικισμού τόσο για τη διαφαινόμενη έλλειψη νερού όσο και για το ότι το νερό δεν είναι πόσιμο, γεγονός που τους αναγκάζει να πληρώνουν για να πιουν νερό. Αυτή βέβαια είναι η πολιτική των κυβερνήσεων, των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, να μετατρέπουν με χίλιους τρόπους ένα κοινωνικό αγαθό όπως είναι το νερό, σε εμπόρευμα.

Απαιτήσαμε από το Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή να βρει άμεσα λύση, αφού αυτή έχει την ευθύνη.

Ο Δήμαρχος μετέθεσε τις ευθύνες σε ένα συγκεκριμένο επαγγελματία της περιοχής και «ένιψε τας χείρας» λέγοντας ότι έβαλε τη δεξαμενή βαρέος τύπου και τελείωσε.

Για το Γυμνάσιο Μύρινας

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού βρίσκεται το θέμα της επισκευής του Γυμνασίου Μύρινας, ο Δήμαρχος είπε ότι έχει βρεθεί ένα οικόπεδο όπου σχεδιάζουν να χτίσουν σχολικό συγκρότημα όπου μεταξύ άλλων θα συμπεριλαμβάνεται και το Γυμνάσιο!!!

Αυτό μας οδηγεί σε υπόνοιες ότι η επισκευή του Γυμνασίου Μύρινας μετατίθεται στις καλένδες αν δεν εγκαταλείπεται!!!

Για την υποβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ

   Προτείναμε ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στην υποβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ του νησιού μας, γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα στην εξυπηρέτηση όλων των ασφαλισμένων κατοίκων του νησιού, αλλά και στην έκδοση των πιστοποιητικών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Κανένα από τα άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου δεν τοποθετήθηκε στην πρότασή μας αυτή.

Επίσης, θέσαμε το αίτημα συνδημοτών μας που αφορά τον κανονισμό λειτουργίας της παιδικής χαράς στα Καμίνια, και αναδείξαμε τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής γιατί εδώ και ένα χρόνο δεν απάντησε γραπτά στο αίτημα αυτό, όπως έχει υποχρέωση σε κάθε αίτημα δημότη που διατυπώνεται γραπτά.

Τέλος, μεταφέραμε το αίτημα συνδημοτών μας για αποκατάσταση του φωτισμού στην περιοχή του Ρωμαίικου Γιαλού από την Αγία Παρασκευή μέχρι τη Νεφέλη.

 Από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ψηφίσαμε ΛΕΥΚΟ στο θέμα για τέσσερις μαθητευόμενους στο Δήμο στο Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ.

Η θέση μας είναι ότι από τη στιγμή που οι μαθητευόμενοι θα εργάζονται κανονικά στο Δήμο, καλύπτοντας ελλείψεις του Δήμου σε εργατικό προσωπικό, έστω και για το χρονικό διάστημα της μαθητείας, θα πρέπει να αμείβονται και να ασφαλίζονται και ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ως προς την προσμέτρηση των ημερών ασφάλισης ως χρόνο για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Επίσης θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι θα κάνουν πραγματικά πρακτική άσκηση στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει.

Η πολιτική των κυβερνήσεων να χρησιμοποιούν τους μαθητευόμενους ως φθηνό εργατικό δυναμικό για κάθε εργοδότη, είτε αυτός είναι ο Δήμος, είτε οποιοσδήποτε επιχειρηματίας, είναι απαράδεκτη.

Μύρινα 1-8-2021

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Μαδυτινός Κωνσταντίνος

Λιβαθυνόπουλος Αλέξανδρος

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel