Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Τα ιδιόμορφα πιάτα της κουζίνας της Λήμνου

the roots web banners 06

Φωτογραφία: Shutterstock Φωτογραφία: Shutterstock
27.07.2021 | 13:53

Τα ιδιόμορφα πιάτα της κουζίνας της Λήμνου

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Λήμνος, ένας τόπος που η φύση ευλόγησε χαρίζοντάς του έδαφος για πλούσια γεωργική παραγωγή.

Στις απέραντες γόνιμες εκτάσεις του νησιού, καλλιεργούνται δημητριακά -ανάμεσά τους η τοπική ποικιλία σιταριού μαυραγάνι- από τα οποία φτιάχνονται αλεύρια για την κατασκευή ζυμαρικών (όπως π.χ. τα φλωμάρια), ή αρτοπαρασκευασμάτων.

Όλα τα καλά που βγάζουν η γη και τα νερά της

Στα βοσκοτόπια της Λήμνου, εκτρέφονται αμνοερίφια που παράγουν τα φημισμένα τυριά της (φέτα, κασκαβάλι, μελίχλωρο, καλαθάκι). Όπως σημειώνει ο Γιώργος Πίττας στο greekgastronomyguide.gr, στα μποστάνια της θα βρει κανείς τον αύκο (τη λημνιά φάβα που γίνεται από λαθούρι), αμπελοφάσουλα, νοστιμότατα ρεβίθια, αμπελοφάσουλα, ξερά ασπροφάσουλα και λημνιές τομάτες.

Στους αμπελώνες της, καλλιεργούνται ντόπιες ποικιλίες σταφυλιού, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας και το Λημνιό ή Καλαμπάκι (είναι η πιο αρχαία ποικιλία του νησιού που αναφέρεται και στον Όμηρο και η οποία απέκτησε την ονομασία προέλευσης «Λημνιό»).

Τα κρασιά της Λήμνου ξεχωρίζουν για το φίνο άρωμα και τη γεμάτη γεύση τους. Η ποικιλία Μοσχάτο Αλεξάνδρειας δημιουργεί κρασιά που χαρακτηρίζονται ΠΟΠ και ΠΓΕ και κερδίζουν συνεχώς διακρίσεις εντός και εκτός συνόρων.

Ρακάρια (από τη λέξη ρακί) είναι τα τοπικά παραδοσιακά αποστακτήρια του νησιού: από τα στέμφυλα των σταφυλιών, παράγεται το τσίπουρο ή ρακί μετά και διπλή απόσταξη.

Από τα 240 χιλιόμετρα των ακτών της, βγαίνουν στο τραπέζι μας μια πλειάδα ψαριών και θαλασσινών. Ο κόλπος του Μούδρου είναι πλούσιος σε οστρακοειδή, όπως αχιβάδες, μύδια, πίνες, χτένια και καβούρια. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, απαγορεύεται το ψάρεμα με στενά δίχτυα καθώς αποτελεί τόπο αναπαραγωγής ψαριών. Σε όλη τη Λήμνο, μπορεί να βρει κανείς φρέσκους αστακούς και πετρομπάρμπουνα.

Φλωμάρια, γεμιστές καβουρομάνες και πεταλίδες με ρύζι

Η κουζίνα του νησιού, γεμάτη ιδιόμορφα πιάτα: γεμιστές καβουρομάνες με ρύζι, πεταλίδες με ρύζι και σκόρδο, φλωμάρια που μαγειρεύονται εκτός των άλλων και με πετιμέζι, αστακός με ρύζι ή κριθαράκι αντί για μακαρόνια, αστακός μαγειρεμένος με χόρτα του βουνού και ψαρόσουπα με τραχανά -αντί για ρύζι.

Βενιζελικά, κατημέρια, σαμσάδες και φελούδια

Όπως αναφέρει το greekgastronomyguide.gr, εκτός από αμυγδαλωτά, στη Λήμνο μπορεί να βρει κανείς τα κατημέρια (ζύμες με τυρί ή μέλι), τους σαμσάδες (γλυκίσματα τυλιγμένα σε ρολό, με γέμιση αμυγδάλου και σουσαμιού που μοιάζει με μπακλαβά), τα φελούδια (φέτες γλυκολοκύθας ψημένες στο φούρνο πασπαλισμένες με ζάχαρη, κανέλα, ελαιόλαδο και σταφίδες) και τέλος, τα Βενιζελικά (μικρά γλυκίσματα με βάση τα αμύγδαλα, περιχυμένα με γλάσο που ονομάσθηκαν έτσι όταν μετά την απελευθέρωση του νησιού το 1912 υποδέχτηκαν και κέρασαν τον πρωθυπουργό με αυτά).

 

Πηγή: travel.gr

 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το