Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>«Ο αθλητισμός στη Λήμνο: Από τις απαρχές μέχρι σήμερα»: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θ. Μπελίτσου στη Μύρινα
ikteo limnou
«Ο αθλητισμός στη Λήμνο: Από τις απαρχές μέχρι σήμερα»: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θ. Μπελίτσου στη Μύρινα
22.07.2021 | 19:21

«Ο αθλητισμός στη Λήμνο: Από τις απαρχές μέχρι σήμερα»: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θ. Μπελίτσου στη Μύρινα

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θοδωρή Μπελίτσου με τίτλο «Ο αθλητισμός στη Λήμνο: Από τις απαρχές μέχρι σήμερα», προσκαλείται το κοινό της Λήμνου.

Η παρουσίαση θα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 21:00, στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Μύρινας.

Η εκδήλωση, η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΕΠΑ του Δήμου Λήμνου, περιλαμβάνει ομιλίες, έκθεση φωτογραφίας αλλά και βράβευση Λημνιών αθλητών, για τα επιτεύγματα και τη συνεισφορά τους.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο «Ο σθλητισμός στη Λήμνο: Από τις απαρχές μέχρι σήμερα» αποτελεί το επιστέγασμα της 25ετούς ενασχόλησης του συγγραφέα με τη μελέτη και καταγραφή της αθλητικής δραστηριότητας στο νησί, από τα αρχαία χρόνια έως τις μέρες μας.

Στις σελίδες του αποτυπώνονται οι ρίζες του αθλητικού πνεύματος και η αρχαία σχέση του νησιού με το αθλητικό γίγνεσθαι. Συγκεκριμένα, η Λήμνος υπήρξε ο τόπος στον οποίο τελέστηκε για πρώτη φορά ένα από τα ολυμπιακά αθλήματα της αρχαιότητας, το πένταθλο.

Με την έλευση του 20ου αιώνα, τα λαϊκά αγωνίσματα των οποίων οι απαρχές χάνονται στα βάθη του χρόνου και διεξάγονταν με την ευκαιρία κάποιας θρησκευτικής γιορτής, ενός γάμου ή άλλης αφορμής (αγώνες δρόμου, πάλη, κολύμπι, ιπποδρομίες), παραδίδουν τη σκυτάλη στον οργανωμένο αθλητισμό.

Η ίδρυση και λειτουργία των αθλητικών σωματείων και η διεξαγωγή επίσημων και ανεπίσημων αθλητικών διοργανώσεων είναι πια γεγονός. Ο κλασικός αθλητισμός, το ποδόσφαιρο και ο ναυταθλητισμός πρωταγωνιστούν, ενώ δεν αργούν και οι πρώτες διακρίσεις.

Με τρόπο σχολαστικό, εμπεριστατωμένο αλλά και σεμνό, ο συγγραφέας «ζωντανεύει» αλλοτινές εποχές, παραθέτοντας αναλυτική πληροφόρηση για τις αθλητικές εκδηλώσεις, τα σωματεία και τις διοργανώσεις, ενώ δεν παραλείπει να διερευνήσει τις δυσκολίες που συνάντησε η ανάπτυξη του οργανωμένου αθλητισμού στη Λήμνο, δυσκολίες που σχετίζονται με τη γεωγραφική θέση του νησιού και τη φυγή πολλών νέων.

Παρουσιάζει τέλος, γνωστές και άγνωστες αθλητικές προσωπικότητες Λημνιών, όπως ο πρώτος διεθνής αθλητής, Ανδρέας Καλαϊτζής, ο θρύλος του παγκόσμιου κρίκετ, Τζον Τράικος, ο ιδρυτής του ποδοσφαίρου στην Αυστραλία, Θησέας Μαρμαράς και πολλοί άλλοι.

Το βιβλίο του Θοδωρή Μπελίτσου «Ο αθλητισμός στη Λήμνο: Από τις απαρχές μέχρι σήμερα» εκδόθηκε (Limnos X Press, 2021) και τυπώθηκε σε 500 αντίτυπα, ενώ διατίθεται ήδη σε βιβλιοπωλεία του νησιού.

o athlitismos sti limno thodoris mpelitsos poster

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018