Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Η Μαρία Σπυράκη στον FM 100 για το φαινόμενο του ευτροφισμού στη Λήμνο (audio)

banner roots

Η Μαρία Σπυράκη στον FM 100 για το φαινόμενο του ευτροφισμού στη Λήμνο (audio)
03.07.2021 | 14:45

Η Μαρία Σπυράκη στον FM 100 για το φαινόμενο του ευτροφισμού στη Λήμνο (audio)

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Ενώπιον της Κομισιόν έφερε η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, το θέμα της θαλάσσιας βλέννας που παρατηρήθηκε στη Λήμνο τονίζοντας πως η ΕΕ οφείλει να ενεργοποιηθεί ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του ευτροφισμού καθώς επηρεάζει τη βιοποικιλότητα και την οικονομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο.

Μιλώντας στον FM 100 και την εκπομπή της Δέσποινας Βασιλειάδου, η κ. Σπυράκη σημείωσε πως πρόκειται για «ένα φαινόμενο που στην πραγματικότητα οφείλεται στην ανεξέλεγκτη χρήση φαρμάκων και λιπασμάτων από την πλευρά της Τουρκίας, εκεί όπου δεν υπάρχουν συγκεκριμένα όρια για τη χρήση αυτών των υλικών και το αποτέλεσμα είναι να οδηγούνται στη θάλασσα και τελικά στο πιάτο μας». «Εκεί είναι το μεγάλο ζήτημα, όπως επίσης και το γεγονός ότι ο ευτροφισμός προκαλεί σοβαρότατες επιπτώσεις στη θαλάσσια βιοποικιλότητα», υπογράμμισε.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ πρόσθεσε ότι «οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η υπερβολική χρήση φαρμάκων και λιπασμάτων είναι εκείνη που εντείνει το φαινόμενο. Άρα πρέπει να δούμε ξανά ποια όπλα μάς δίνει η Κομισιόν για να το αντιμετωπίσουμε ως χώρα και ποια όπλα πρέπει να ενεργοποιήσουμε κι εμείς ως πολιτικοί στην ΕΕ προκειμένου να μην έχουμε επανάληψη τέτοιων φαινομένων, ακόμα και από τρίτες χώρες».

Ερωτηθείσα σχετικά με τις ενέργειες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με αφορμή και την πρόσφατη δήλωση του υδροβιολόγου Σωτήρη Ορφανίδη στον FM 100, ότι το φαινόμενο του ευτροφισμού συνδέεται άμεσα με τις αλλαγές στο περιβάλλον, η κ. Σπυράκη τόνισε ότι πρόσφατα ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο ο πρώτος κλιματικός νόμος στον κόσμο, «ο νόμος των νόμων», όπως τον χαρακτήρισε. Εξήγησε ότι αφ’ ης στιγμής που ο νόμος θα δημοσιευθεί, τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να τον εφαρμόσουν και να χτίσουν πάνω σε αυτόν τις δικές τους πολιτικές. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε η ευρωβουλευτής, προβλέπει ως στόχο τη μείωση κατά τουλάχιστον 50% στους ρύπους του θερμοκηπίου έως το 2030 με έτος αναφοράς το 1990.

Ακούστε όλα όσα είπε η κ. Σπυράκη στον FM 100:

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel