Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Αμυράς από Λήμνο για θαλάσσια βλέννα: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου (video)

banner roots

Αμυράς από Λήμνο για θαλάσσια βλέννα: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου (video)
26.06.2021 | 18:56

Αμυράς από Λήμνο για θαλάσσια βλέννα: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου (video)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Στη Λήμνο βρίσκεται από το μεσημέρι του Σαββάτου (26/6), ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, τους ερευνητές του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε) και του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εικόνα που παρουσιάζει το φαινόμενο του ευτροφισμού, που παρατηρείται στη θαλάσσια περιοχή του νησιού.

Ο υφυπουργός και ο γενικός γραμματέας μετέβησαν στο λιμάνι της Πλάκας, από όπου απέπλευσαν με αλιευτικό σκάφος για να συντονίσουν τις δειγματοληψίες που πραγματοποιούνται τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας όσο και στο λιβάδι Ποσειδωνίας.

Όπως τόνισε ο κ. Αμυράς σε δηλώσεις του, το φαινόμενο παρακολουθείται με κάθε μέσο και τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα έχουμε απαντήσεις για πιθανό συσχετισμό του με τη ρύπανση της θάλασσας του Μαρμαρά καθώς και για τον χρόνο ζωής του.

Ξεκαθάρισε ότι το νησί δεν θα μείνει αβοήθητο περιβαλλοντικά και τουριστικά λέγοντας πως, αν κριθεί απαραίτητο από την επιστημονική ομάδα που έχει συστήσει το υπουργείο, θα γίνει χρήση πλωτών φραγμάτων και απορρύπανση με ειδικά πλοία. «Θα βοηθήσουμε πλήρως την τοπική κοινωνία έτσι ώστε να διαφυλάξουμε το θαλάσσιο οικοσύστημα» υπογράμμισε ο κ. Αμυράς συμπληρώνοντας πως η Λήμνος είναι ένα πανέμορφο νησί, έχει 180 παραλίες, είναι ιδανική για το καλοκαίρι και έως σήμερα μόνο σε σημεία δύο παραλιών υπάρχει συγκέντρωση της βλέννας.

Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς το πρωί της Παρασκευής βρίσκεται στη Λήμνο και η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επικεφαλής τον καθηγητή Θαλάσσιας Tηλεπισκόπησης, Κώστα Τοπουζέλη, ο οποίος καταγράφει το φαινόμενο σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα στην επιφάνεια της θάλασσας, καθώς και από αέρος με τη χρήση συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Οι ερευνητές συνέλεξαν υλικό το οποίο εστάλη στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου για ανάλυση.

Σήμερα, Σάββατο, δύτες του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε) πραγματοποιούν αυτοψία σε διάφορα σημεία του βυθού περιμετρικά της Λήμνου, ανάμεσα στα οποία είναι και το λιβάδι Ποσειδωνίας, που συναντάται ανατολικά του νησιού.

Η Επιτροπή Συντονισμού συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Από τα μέχρι στιγμής ευρήματα της αυτοψίας σε παραλίες του νησιού έχει προκύψει ότι πρόκειται για μάζα βλέννας με υφή και μορφή παχύρευστης γέλης (τζελ), χρώματος κεραμιδί-φαιό, ανοικτό μπεζ, που επικάθεται σε επιφάνειες και είναι άοσμη. Επίσης, δεν διαλύεται στο νερό. Υπογραμμίζεται ότι η μάζα μετακινείται ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου και τα θαλάσσια ρεύματα και δεν παρατηρείται σε όλες τις ακτές.

Η αυτοψία συνεχίζεται σήμερα, Σάββατο, στις βόρειες και ανατολικές ακτές του νησιού με τη συνδρομή και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να εξεταστεί συσχέτιση του φαινομένου με αυτό που εμφανίστηκε στα παράλια της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το