Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ο υδροβιολόγος Σ. Ορφανίδης στον FM 100 για τη βλέννα στις ακτές της Λήμνου (audio)

banner roots

Ο υδροβιολόγος Σ. Ορφανίδης στον FM 100 για τη βλέννα στις ακτές της Λήμνου (audio)
24.06.2021 | 20:09

Ο υδροβιολόγος Σ. Ορφανίδης στον FM 100 για τη βλέννα στις ακτές της Λήμνου (audio)

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

«Όλες οι ενδείξεις λένε ότι έχουμε μεταφορά βλέννας μέσω των Δαρδανελίων και της θάλασσας του Μαρμαρά στις ακτές του νησιού μας», δήλωσε στον FM 100 και την εκπομπή της Δέσποινας Βασιλειάδου ο λημνιακής καταγωγής κ. Σωτήρης Ορφανίδης, βιολόγος – υδροβιολόγος του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.).

Όπως τόνισε ο επιστήμονας, πρόκειται για ενός είδους συνέχεια «ενός φαινομένου που ξεκίνησε στα μέσα Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πιστεύαμε ότι έχει κλείσει τον κύκλο του αρχές με μέσα Μαΐου, φαίνεται όμως ότι υπάρχει συνέχεια και μάλιστα με αυτό τον τρόπο».

Υπογράμμισε ότι «αυτή τη φορά η βλέννα δεν δημιουργείται στις ακτές μας, μάλλον μεταφέρεται από τα ρεύματα της Μαύρης Θάλασσας στις ακτές της Λήμνου, και θα δούμε αν θα σταματήσει εκεί ή αν θα υπάρχει συνέχεια».

Τέλος, ο κ. Ορφανίδης κατέληξε εξηγώντας ότι, όπως όλα δείχνουν, η ένταση και η συχνότητα του φαινομένου σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι «όσο ζεσταίνονται οι θάλασσές μας, και ιδιαίτερα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου, δηλαδή στη θάλασσά μας, το φαινόμενο αυτό θα παρουσιάζεται με εντονότερη και συχνότερη μορφή».

Ακούστε αναλυτικά όσα είπε ο κ. Ορφανίδης στον FM 100:

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το