Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>ΡΑΕ: Αναθεωρείται προς τα κάτω το κόστος του υβριδικού στον Αη Στράτη

banner roots

ΡΑΕ: Αναθεωρείται προς τα κάτω το κόστος του υβριδικού στον Αη Στράτη
10.06.2021 | 21:23

ΡΑΕ: Αναθεωρείται προς τα κάτω το κόστος του υβριδικού στον Αη Στράτη

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Του Χάρη Αποσπόρη

Η ΡΑΕ με γνωμοδότησή της προχωρά σε νέο υπολογισμό για το κόστος του υβριδικού σταθμού στον Αη Στράτη.

Σημειώνεται ότι το έργο που έχει αναλάβει η Τέρνα Ενεργειακή προβλέπει την εγκατάσταση υβριδικού σταθμού ΑΠΕ ισχύος 1MW, που θα αποτελείται από ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκό με σύστημα αποθήκευσης σε μπαταρίες. Επίσης, θα κατασκευαστεί σταθμός μετατροπής της πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμική ενέργεια που θα αποθηκεύεται σε δεξαμενές ζεστού νερού, καθώς και δίκτυο τηλεθέρμανσης για τη διανομή ζεστού νερού.

Όπως αναφέρει σχετικά η ΡΑΕ, το τίµηµα αποζηµίωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που θα εγχέεται στο δίκτυο διαµορφώνεται στα 130 €/MWh από 165 €/MWh στην προηγούμενη περσινή γνωμοδότηση. Το τίµηµα αυτό είναι κατά 78% χαµηλότερο από το Πλήρες Κόστος Παραγωγής του τοπικού συµβατικού σταθµού, και κατά 47% χαµηλότερο από το αντίστοιχο Μεταβλητό Κόστος Παραγωγής. 

Αντίστοιχα, το τίµηµα αποζηµίωσης της θερµικής ενέργειας που θα εγχέεται από το σύστηµα τηλεθέρμανσης στους καταναλωτές διαµορφώνεται στα 51 €/MWh από 60 €/MW στην περσινή γνωμοδότηση. Το τίµηµα αυτό είναι κατά ~45% χαµηλότερο από το αντίστοιχο της εναλλακτικής πηγής θερµότητας των κατοίκων του νησιού, δηλαδή της χρήσης ατοµικού λέβητα συµβατικού καυσίµου. 

Η Αρχή παρατηρεί, πάντως, ότι η εκτίµηση του Σταθµισµένου Κόστους Παραγωγής πραγµατοποιείται απουσία δεδοµένων πραγµατικής λειτουργίας του συστήµατος και ενδεχοµένως τα ανωτέρω τιµήµατα να µην αντανακλούν το πραγµατικό λειτουργικό κόστος του Έργου, το οποίο θα προκύψει επακριβώς µόνο µετά την έναρξη λειτουργίας του και µε το πέρας µιας εύλογης χρονικής περιόδου, βάσει απολογιστικών στοιχείων. 

Τα προαναφερθέντα μεγέθη µπορούν να χρησιµοποιηθούν για την αποζηµίωση της παρεχόµενης ηλεκτρικής και θερµικής ενέργειας και να ισχύουν για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας του Έργου ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα γνωμοδότηση της ΡΑΕ.

 

Πηγή: energypress.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το