Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Covid-19: Δημιουργήθηκε σελίδα στατιστικών για τη Λήμνο και λοιπές νησιωτικές περιοχές
Covid-19: Δημιουργήθηκε σελίδα στατιστικών για τη Λήμνο και λοιπές νησιωτικές περιοχές
28.01.2021 | 20:28

Covid-19: Δημιουργήθηκε σελίδα στατιστικών για τη Λήμνο και λοιπές νησιωτικές περιοχές

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Σελίδα παρουσίασης στατιστικών δεδομένων για τα κρούσματα Covid-19 που καταγράφονται στη Λήμνο και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της χώρας δημιουργήθηκε από τον Θεόδωρο Μονοκρούσο, καθηγητή Οικονομικών και πρώην αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου Λήμνου, προκειμένου να υπάρχει μια «σαφής αλλά και μετρήσιμη εικόνα για τους υγειονομικούς δείκτες στις νησιωτικές Περιφέρειες και στις νησιωτικές Περιφερειακές Ενότητες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική επιστολή που απέστειλε προς τους εμπλεκόμενους συλλόγους.

Ειδικότερα στην επιστολή ο κ. Μονοκρούσος αναφέρει:

«Προς:

Ιατρικό Σύλλογο Λήμνου

Εμπορικό Σύλλογο Λήμνου

Παράρτημα Λήμνου Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου.

Αξιότιμοι/οι Κύριοι/ες

Αμέσως μετά τις γιορτές εκφράστηκε στο νησί μας εξαιρετικά έντονη ανησυχία από τους τοπικούς φορείς αναφορικά με τα μέτρα υγειονομικής προστασίας που θα έπρεπε να τηρούνται προκειμένου να διατηρηθεί το μηδενικό επίπεδο διασποράς του Covid-19. Εκφράστηκε ακόμα ανησυχία, ιδιαίτερα από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, σχετικά με τα κάθετα μέτρα που ελήφθησαν και αφορούσαν στο καθολικό lockdown στο χώρο του λιανεμπορίου.

Έχουμε την αίσθηση ότι η ίδια αναταραχή παρουσιάστηκε σχεδόν σε όλες τις νησιωτικές περιοχές, μιας και σε αυτές τα κρούσματα του Covid-19 -εκτός από 1 ή 2 νησιά- καταγράφονταν από ελάχιστα έως καθόλου.

Δύο γεγονότα χαρακτηρίζουν τις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας στις οποίες και κατοικεί σχεδόν το 8% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό.

*Η ιδιαιτερότητα στο να προσδιορίζονται από γεωγραφική απομόνωση,  η οποία και λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό σαν προστατευτικός παράγοντας για τον τοπικό πληθυσμό.

*Οι ευνοϊκά χαμηλοί υγειονομικοί δείκτες όσον αφορά στον Covid-19, που καταγράφονται εδώ και καιρό στις περιοχές αυτές.

Στην παραπάνω λογική και προκειμένου να υπάρχει όχι μόνον σαφής αλλά και μετρήσιμη εικόνα για τους υγειονομικούς δείκτες στις νησιωτικές Περιφέρειες και στις νησιωτικές Περιφερειακές Ενότητες, μιας και οι χαρακτηρισμοί "λίγα" ή "πολλά" κρούσματα δεν σημαίνουν τίποτα, δημιουργήσαμε στο facebook την σελίδα "COVID-19 – ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ" όπου κάθε ενδιαφερόμενος έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί:

  1. Για την εξέλιξη της πανδημίας ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου από 15 Οκτωβρίου 2020 (νέα κρούσματα κατά ημέρα, ενεργά κρούσματα κατά ημέρα, συνολικά κρούσματα).
  2. Για την καθημερινή καταγραφή των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις νησιωτικές Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και την  σύγκριση με τον Μέσο Όρο επικράτειας και με τον Μ.Ο. των άλλων νησιωτικών περιοχών. 
  3. Για τον ημερήσιο αριθμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων ενεργών κρουσμάτων (κρούσματα τελευταίων 14 ημερών) των Περιφερειών και Περιφερειακών  Ενοτήτων της χώρας και την  σύγκριση με τον Μέσο Όρο επικράτειας και με τον Μ.Ο. των άλλων νησιωτικών περιοχών.
  4. Σε εβδομαδιαία βάση, με αρχή την 1η εβδομάδα Ιανουαρίου και ακολουθώντας τα χρονικά διαστήματα για τα οποία δημοσιοποιούνται οι Εκθέσεις του “Παρατηρητηρίου Covid19" της πλατφόρμας gov.gr, θα αναρτώνται στατιστικά για τις νησιωτικές Περιφέρειες και τις νησιωτικές Περιφερειακές Ενότητες έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης της εξέλιξης της πανδημίας στις περιοχές αυτές.

Η μόνη περιοχή για την οποία δεν παρουσιάζονται στοιχεία είναι η Σαμοθράκη για τον λόγο ότι ο Ε.Ο.Δ.Υ. δεν δημοσιοποιεί δεδομένα καθώς το νησί δεν αποτελεί αυτόνομη Περιφερειακή Ενότητα.

Ευελπιστούμε τα παρουσιαζόμενα στοιχεία να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης για άτομα ή φορείς που ενδιαφέρονται για την εξέλιξη της πανδημίας τόσο από υγειονομική άποψη όσο και για τα αποτελέσματά της στην οικονομική ζωή της νησιωτικής περιοχής όπου διαμένουν και δραστηριοποιούνται.

Προκειμένου να έχετε μια πρώτη εικόνα σας αποστέλλουμε συν. τις αναρτήσεις της σελίδας "ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ COVID-19 – ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ" της Τρίτης 27/1/2021.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή επεξήγηση.

Μονοκρούσος Θόδωρος».

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018