Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Αύξηση της επιχορήγησης ζητούν οι ξενοδόχοι από το Πρόγραμμα της Περιφέρειας
ikteo limnou
Αύξηση της επιχορήγησης ζητούν οι ξενοδόχοι από το Πρόγραμμα της Περιφέρειας
21.01.2021 | 13:06

Αύξηση της επιχορήγησης ζητούν οι ξενοδόχοι από το Πρόγραμμα της Περιφέρειας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει η Ντίνα Βερβέρη

Άνω - κάτω είναι οι ξενοδόχοι με την μείωση του ποσού της επιχορήγησης από τα 50.000 σε 35.000 ευρώ στις επιχειρήσεις, που υπέβαλλαν αιτήσεις για να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην τοπική οικονομία, σε όσες από αυτές τελικά εγκριθούν.

Όπως έγραψαν χθες τα “Νέα της Λέσβου”, αν και το διαθέσιμο ποσό από την Περιφέρεια είναι 40 εκατ. ευρώ, έχουν υποβληθεί 3.823 αιτήσεις που διεκδικούν πάνω από 100 εκατ. και κατά συνέπεια θα πέσει “άγριο μαχαίρι” στην διαδικασία της αξιολόγησης.

Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου με τον Περιφερειάρχη συζητήθηκε εκτενώς αυτό το ζήτημα και όπως δήλωσε ο Κ. Μουτζούρης στα “Νέα της Λέσβου”, «η Περιφερειακή Αρχή καταβάλλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση για τους επιχειρηματίες του Βορείου Αιγαίου και δη για τους ξενοδόχους που έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία».

Είχε προηγηθεί συνάντηση των ξενοδόχων με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, κατά την οποία - σύμφωνα με την ανακοίνωση - δρομολογήθηκαν ενέργειες για την εφαρμογή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να μην καταβάλουν δημοτικά τέλη λόγω των επιπτώσεων του COVID-19. Στην πάγια θέση της Ένωσης Ξενοδόχων για την αποζημίωση του κλάδου από τις μεγάλες απώλειες τζίρου λόγω μεταναστευτικού από το 2015 μέχρι σήμερα, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης δεσμεύτηκε να προωθήσει προς την κυβέρνηση το αίτημα με τα σχετικά δικαιολογητικά.

Παρέμεινε όμως αναπάντητη η ερώτηση γιατί είναι αναγκαία η δημιουργία Κέντρου Υποδοχής εάν τηρηθούν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης περί αποσυμφόρησης και αποτελεσματικής φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, τονίζεται στην ανακοίνωση των ξενοδόχων.

Οι αντιδράσεις

Κατά την σύσκεψη που ακολούθησε στην Περιφέρεια, ο Κ. Μουτζούρης ενημερώθηκε για τις αντιδράσεις των ξενοδόχων και ολόκληρης της τουριστικής βιομηχανίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την μείωση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης του τουριστικού κλάδου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Βόρειο Αιγαίο 2014 - 2020» και συγκεκριμένα από τη δράση «Ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από το COVID-19”.

«Η μείωση αυτή, από 50.000 σε 35.000 ευρώ είναι η μεγαλύτερη που έγινε στο πρόγραμμα μεταξύ των 13 Περιφερειών και μάλιστα επηρεάζει κυρίως τις επιχειρήσεις που μετά το μεταναστευτικό “χτυπήθηκαν” περισσότερο από κάθε άλλον και από την υγειονομική κρίση», αναφέρεται στην ανακοίνωση των ξενοδόχων, στην οποία τονίζεται επίσης ότι ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη αυτή τη μείωση και μετά από έρευνα που έκανε, όπως μας είχε υποσχεθεί, μας ενημέρωσε ότι δεν είναι δυνατή καμιά αλλαγή».

«Ποιος πήρε την απόφαση;»

Μιλώντας στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Δημήτρης Αβαγιανός, εξέφρασε τον προβληματισμό του ως προς την αλλαγή των κριτηρίων και την ένταξη νέων ΚΑΔ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, δηλώνοντας ότι «είναι απορίας άξιο με ποιανού πρόταση αποφασίστηκε η μείωση της επιχορήγησης και ποιος υπηρεσιακός παράγοντας πήρε επάνω του αυτό το θέμα και μάλιστα απουσία του κ. Μουτζούρη.

Θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, όπως και στην πρόταση που υποβάλλαμε για γρήγορη αξιολόγηση των αιτήσεων ώστε να μπορέσουν οι δικαιούχοι να σταθούν στα πόδια τους. Ειδικά για τα ξενοδοχεία, η επιχορήγηση πρέπει να δοθεί άμεσα προκειμένου να μπορέσουν μέσα στην άνοιξη να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις για τη νέα σεζόν», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αβαγιανός.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων μετά από τις συναντήσεις με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης και τον Περιφερειάρχη καταλήγει με την εξής διαπίστωση: «Καταγράφηκε για μια ακόμη φορά η διχογνωμία των θεσμικών φορέων στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, η οποία συμβάλει στην κωλυσιεργία της επίλυσής του. Μετά από 5 χρόνια, θα περίμενε κανείς να είχε βρεθεί μια λύση διαχείρισης του ζητήματος αυτού, ώστε επιτέλους να επικρατήσει μια ροή καλών και μόνο ειδήσεων και εικόνων που βγαίνουν από το νησί».

Πηγή: nealesvou.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018