Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Μαρία Κακαλή: «Ήταν “πιασάρικο” ότι ήμουν η νεότερη Δήμαρχος της Ελλάδας»

the roots web banners 06

Μαρία Κακαλή: «Ήταν “πιασάρικο” ότι ήμουν η νεότερη Δήμαρχος της Ελλάδας»
31.07.2020 | 22:09

Μαρία Κακαλή: «Ήταν “πιασάρικο” ότι ήμουν η νεότερη Δήμαρχος της Ελλάδας»

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Επιμέλεια: Κάτια Πετροπούλου | G-Weekend

Στο προηγούμενο G-Weekend κάναμε ένα οδοιπορικό στο πανέμορφο μικρό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, τον Άη Στράτη, και γράψαμε - παρουσιάσαμε το «μεγαλείο» του, κάνοντας αναφορές τόσο στο φυσικό του κάλος, όσο και στην ιστορία του.

Τώρα, θα επικεντρωθούμε στο πρόσωπο που βρίσκεται στην «κεφαλή» του νησιού και αυτού, αφού είναι η «φωνή» των κατοίκων του: την Μαρία Κακαλή, η οποία είναι η Δήμαρχός του.

Δήμαρχος στα 27 της χρόνια

Αν κάποιος ψάχνει το όνομά της στην μηχανή αναζήτησης της Google θα δει πως είναι «διάσημη» για το γεγονός ότι μόλις στα 27 της χρόνια, το 2014 δηλαδή, εξελέγη για πρώτη φορά Δήμαρχος του νησιού και ήταν η νεότερη της Ελλάδος. Το 2019, στις δημοτικές εκλογές που έγιναν, επανεξελέγη, όντας πια η δεύτερη νεότερη και μία από τις επτά γυναίκες Δημάρχους που υπάρχουν συνολικά σε αυτό το αξίωμα στην χώρα μας.

«Για να είμαι ειλικρινής, μου το λένε ακόμη, οπότε το διαψεύδω (γέλια). Όπως μάθαμε, υπάρχει κάποιος άλλος νεότερος κι είναι κι αυτός Δήμαρχος σε νησί (Βεντούρης - Κίμωλος)», λέει η ίδια με χιούμορ στο G-Weekend.

Αυτό ήταν κάτι «”Πιασάρικο". Θα χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη. "Πούλησε"», όπως αναφέρει και τονίζει πως η ίδια και οι κάτοικοι προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν, για το καλό του νησιού. «Μας συνέφερε ότι μια νεαρή γυναίκα ανέλαβε τα "ηνία" ενός μικρού και "απομονωμένου" νησιού. Προσπαθήσαμε όλο αυτό να το στηρίξουμε και να το γυρίσουμε προς όφελος του Δήμου. Πράγμα, το οποίο φάνηκε ότι πήγε καλά. Φάνηκε πως, όση μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα έχει ένας άνθρωπος ή ένα νησί, τόσο πιο εύκολα μπορείς να κάνεις τις επαφές σου και να δημιουργήσεις σχέσεις και να υλοποιήσεις τους στόχους και τα έργα σου».

Το γεγονός ότι είναι γυναίκα σε αυτό το αξίωμα, το οποίο είναι ανδροκρατούμενο, δεν έκανε τους υπόλοιπους να την κοιτάξουν ή να της φερθούν υποτιμητικά. «Δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Εκτός από μια - δυο πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, ποτέ κανείς δεν είδε στο πρόσωπό μου το φύλο, αλλά ούτε την ηλικία. Είδαν απλά έναν άνθρωπο, ο οποίος εκλέγεται για πρώτη φορά, τότε. Οπότε, μπόρεσα να δημιουργήσω "συμμαχίες" και να κερδίσω τη συμπαράσταση, κυρίως των συναδέλφων Δημάρχων της περιφέρειάς μου, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε όλα όσα χρειάζεται και η περιφέρεια και το κάθε νησί ξεχωριστά».

Η Μαρία Κακαλή συνεχίζει ακάθεκτη να προσφέρει στον τόπο της και δεν επαναπαύεται ποτέ. Αντιθέτως, είναι πολύ δραστήρια και κοιτάει πάντα κάθε φορά να κάνει το κάτι παραπάνω για το νησί της. Από το να προστεθεί ένα graffiti που θα έχει μία ιστορία ή ένα μήνυμα από πίσω του (ποίηση, μυθοπλασία, φύση, πηγές ενέργειας, ανακύκλωση, επιστήμες), μέχρι το να φτιαχτούν οι δρόμοι του νησιού και να στρωθεί άσφαλτος, για να είναι ευκολότερη η μετακίνηση των κατοίκων του.

Όπως ανέφερε κι η ίδια «κάποτε έμοιαζε περισσότερο με στρατόπεδο το νησί. Τα τελευταία χρόνια, το περιποιούνται όλοι και είναι πια διαφορετικό». Μέσα από την προσπάθειά της, αλλά και αυτές που κάνουν οι συντοπίτες της, θέλουν να «αποβληθεί» η... ρετσινιά της εξορίας που «στοίχειωνε» για χρόνια το νησί, αλλά όχι να ξεχαστεί η ιστορία του. Αντιθέτως, να αγκαλιαστεί, ειδικά από τα μικρά παιδιά, τα οποία θα φροντίσουν εξίσου για ένα καλύτερο «αύριο».

«Στοχεύουμε στο να μην χάσει την αυθεντικότητά του αυτός ο τόπος. Πάμε να κάνουμε πολύ μικρές και ήπιες παρεμβάσεις, με σκοπό την προβολή. Είναι αλήθεια ότι μέχρι και πριν μερικά χρόνια, το νησί μας ήταν συνυφασμένο με το κομμάτι της εξορίας, με την αρνητική έννοια, γιατί ο Άη Στράτης έχει την ιδιαιτερότητα να είναι κι ένα πολύ απομακρυσμένο νησί. Έχουμε την απόσταση και το πολύ δύσκολο κομμάτι της ιστορίας μας και πολύ το σκέφτονταν αρνητικά. Τα τελευταία χρόνια όμως προσπαθήσαμε να βγάλουμε αυτό το αρνητικό κομμάτι και νομίζω πως πηγαίνει καλά», λέει η Μαρία Κακαλή και διευκρινίζει: «Αρχικά, έπρεπε εμείς οι ίδιοι, όχι μόνο ως νησί, αλλά και ως χώρα, να καταλάβουμε πως όλα αυτά που συνέβησαν κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου, ήταν πολύ δύσκολα, αλλά δεν πρέπει να τα "κουκουλώσουμε", να τα κρύψουμε κάτω από το χαλί. Πρέπει να τα μάθουμε, να τα διδάξουμε στα παιδιά μας, προκειμένου να είναι παραδείγματα προς αποφυγή. Στόχος είναι να μάθουν οι ντόπιοι και κυρίως τα παιδιά, την ιστορία του νησιού, για να μπορέσουν να την κάνουν κτήμα τους και να καταλάβουν πως αυτό δεν ήταν κάτι κακό, σε σχέση με το νησί, αλλά κάτι κακό σε σχέση με όλη την Ελλάδα και ήταν φαινόμενα που συνέβαιναν παγκοσμίως, σε διάφορες χρονικές περιόδους».

Τα παιδιά είναι το μέλλον

Η ίδια έφυγε από τον Άη Στράτη μόλις τελείωσε το Λύκειο και πήγε στην Πάτρα, για να σπουδάσει Νηπιαγωγός. Με την ολοκλήρωση των σπουδών της, όμως, αποφάσισε να γυρίσει στο νησί και να προσφέρει τις υπηρεσίες της εκεί. Δεν κατάφερε να γίνει μόνιμη στο σχολείο του τόπου της και γι' αυτό, μετά και από προτροπές, αποφάσισε να συνεισφέρει στα κοινά του τόπου της.

Παντρεύτηκε με τον αγαπημένο της, ο οποίος κατάγεται από την Μυτιλήνη. Ένας έρωτας που κρατάει από τα 17 τους χρόνια, όπως αποκάλυψε η μητέρα της! Μαζί έχουν και δύο παιδάκια και σε αυτά είναι που θέλει η ίδια να «επενδύσει» περισσότερο. Στα παιδιά του τόπου.

Για παράδειγμα, φέτος το καλοκαίρι είναι εκεί δύο κοπέλες, οι οποίες φροντίζουν να απασχολούν τα παιδιά με διάφορες δραστηριότητες. Τους μαθαίνουν τραγούδια, χορό, ιστορία, ζωγραφική και διάφορες αθλητικές δραστηριότητες τα πρωινά, το διάστημα, δηλαδή, που οι γονείς απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα. Τα βράδια, στην πλατεία τοποθετείται ένας προτζέκτορας και δημιουργείται ένας... αυτοσχέδιος υπαίθριος κινηματογράφος, για να βλέπουν ταινίες!

Όσον αφορά τα αθλητικά δρώμενα, η Μαρία Κακαλή συμπληρώνει ακόμα πως «Συνεργαζόμαστε και με την μη κερδοσκοπική εταιρεία "Αναγέννηση και Πρόοδο", που με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έχουμε ένα ετήσιο πρόγραμμα, το "Αθλητικά Μονοπάτια"». Με αυτόν τον τρόπο, ο Άη Στράτης έχει όλο το χρόνο έναν καθηγητή Φυσικής Αγωγής, ο οποίος ή η οποία αναλαμβάνει να κάνει αθλητικές δραστηριότητες, μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, σε μικρούς, αλλά και σε μεγάλους.

«Τα παιδιά μας ήρθαν σε επαφή με την ξιφασκία, έχουν μάθει σκάκι, πρόσφατα μάθαμε κάποια αθλήματα Παραολυμπιακών Αγώνων, όπως το Μπότσια και την Κορίνα. Το καλοκαίρι κάνουμε Summer Camp και τα παιδιά κάνουν μαθήματα ασφαλούς κολύμβησης. Έτσι, μαθαίνουμε στα παιδιά την εκτόνωση, την άθληση, την επαφή με τους φίλους τους, την απόκτηση σωστών διατροφικών συνηθειών και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι' αυτό».

Στην παραλία κεντρικά του νησιού βρίσκεται κι ένα πανέμορφο γήπεδο μπάσκετ, στο οποίο μικροί και μεγάλοι επίσης μπορούν να παίζουν με την πορτοκαλί μπάλα τα ηλιοβασιλέματα, όταν πέφτει κι ο ήλιος και δεν υπάρχει τόση ζέστη. Το γειτονικό νησί της Λήμνου (απέχει δύο ώρες με το γρήγορο πλοίο και τρεις με το μικρό και ιστορικό «Αιολίς») μέχρι και φέτος είχε να χαίρεται την ομάδα του Ηφαίστου. Η Μαρία Κακαλή εκμυστηρεύεται πως «είχαμε σκεφτεί και είχαμε οργανώσει να έρθουν στο νησί κάποιοι παίκτες από την ομάδα του Ηφαίστου, αλλά δυστυχώς έτυχε ο κορονοϊός και ακυρώθηκαν όλα». Από την συναναστροφή, όμως, με τους αθλητές Α.Με.Α. Τυρταίος, των οποίων οι τρεις από τους τέσσερις αθλητές είναι και μέλη της Εθνικής Παραολυμπιακής Ομάδας, έμαθαν Μπότσια και Κορίνα, όπως προανέφερε, ενώ πληροφορήθηκαν πολύ σημαντικά πράγματα, όπως «μας είπαν και οι ίδιοι ποιες ανάγκες μπορεί να έχει το νησί, ώστε να είναι πιο φιλικό σε αμαξίδια, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Θέσαμε μια βάση, ώστε να φιλοξενήσουμε κι άλλες ομάδες στο νησί μας».

Έχει αρχίσει η «εξωστρέφεια» του Άη Στράτη

Στο «θεραπευτικό» νησί του Άη Στράτη, αφού η ψυχή σου ηρεμεί, είναι πολλά τα παραδείγματα των ανθρώπων που είτε ερωτεύτηκαν και εγκαταστάθηκαν εκεί, είτε επισκέφθηκαν μια φορά το νησί και από τότε επιστρέφουν συνέχεια σε αυτό είτε νέοι έφυγαν για να σπουδάσουν και στη συνέχεια επέστρεψαν, για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του.

Ένας από τους βασικούς στόχους, που έχει θέσει και η Δήμαρχος με τους συνεργάτες της, είναι να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και κατά συνέπεια των επισκεπτών του νησιού του βορειοανατολικού Αιγαίου. Όπως επισημαίνει «Έχουν αρχίσει δράσεις, που έχουν σχέση με την εξωστρέφεια του νησιού. Συμμετείχαμε και σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να προβληθεί ο Άη Στράτης στο εξωτερικό, στην Ευρώπη κυρίως, προκειμένου να μάθουν οι επισκέπτες τι διαθέτει το νησί και τι θα μπορούσαν να ζήσουν εδώ. Οι άνθρωποι, οι οποίοι επισκέπτονται τόπους όπως ο δικός μας, έχουν ανάγκη από ηρεμία, ξεκούραση, να έρθουν σε επαφή με τη φύση. Έχουμε μια πλούσια ιστορία κι έναν πλούσιο πολιτισμό και γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί και η κληρονομιά μας. Όλα αυτά συνθέτουν ένα πολύ ωραίο παζλ για τον επισκέπτη».

Επίσης, μίλησε και για την προσπάθεια που γίνεται, μέσω του προγράμματος «Άη Στράτης - Πράσινο Νησί». «Σκοπός του είναι η ενεργειακή αυτονομία του νησιού, με τη χρήση αναλώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως ήλιου και αέρα, κατά 85%», υποστηρίζει. Πρόσφατα, βγήκαν και δύο αποφάσεις, πους τις περίμεναν πολύ καιρό η ίδια και το Δημοτικό Συμβούλιο. Η πρώτη είναι από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η δεύτερη από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Στον "αέρα" είναι και δύο μεγάλοι διαγωνισμοί για την κατασκευή του υβριδικού σταθμού και του δικτύου τηλεθέρμανσης. «Δηλαδή την περίσσεια ενέργεια προβλέψαμε να μην την “πετάξουμε”, να μην την επιστρέψουμε πίσω στη Γη και στο περιβάλλον, αλλά να την χρησιμοποιήσουμε, να ζεστάνουμε νερό και αυτό να πάει σε όλα τα σπίτια, τα οποία έχουν κάνει ήδη αίτηση, για να συνδεθούν στο συγκεκριμένο δίκτυο. Άρα, θα έχουν ζεστό νερό και θέρμανση το χειμώνα και θα δει το κάθε νοικοκυριό να αποταμιεύει χρήματα, γιατί πλέον δεν θα χρειάζεται να δίνει, για να πάρει πετρέλαιο θέρμανσης», διευκρινίζει η Μαρία Κακαλή.

Στο νησί πρόσφατα πραγματοποιήθηκε και η δράση «Το Νερό Είναι Στα Χέρια Μας» και η Δήμαρχός του είναι πολύ περήφανη γι' αυτό. Ο Άη Στράτης έγινε ο πρώτος σταθμός της διάδοσης του πολύ σημαντικού μηνύματος για την εξοικονόμηση νερού και η ίδια σημειώνει: «Συνειδητοποιήσαμε μέσα από αυτή τη δράση ότι με πολύ μικρές παρεμβάσεις, οι οποίες είναι πολύ χαμηλού κόστους, μπορεί να εξοικονομηθεί ένα μεγάλο ποσοστό νερού, στην διάρκεια του έτους. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλοι οι συντελεστές αποφάσισαν να αρχίσει αυτή η δράση από το νησί μας, γιατί στο πλαίσιο της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης και των φιλικών προς το περιβάλλον παρεμβάσεων, η προσπάθεια να εξοικονομήσουμε νερό, να ενημερώσουμε τον κόσμο και να τον ευαισθητοποιήσουμε, “δένει” πάρα πολύ στο όραμά μας, οπότε είναι πολύ φιλόδοξο. Αυτό που λέω συνέχεια στους συνεργάτες μου, στους επισκέπτες, αλλά και σε όσους συναναστρέφομαι, είναι ότι ο Άη Στράτης αποτελεί μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας, με τις παραπάνω δυσκολίες, λόγω των προβλημάτων της περιοχής. Οπότε, αν πετύχει στον Άη Στράτη, με τα παραπάνω προβλήματα, μπορεί να πετύχει παντού».

Το κορίτσι της διπλανής πόρτας

Το πόσο σημαντική προσωπικότητα είναι η Μαρία Κακαλή για τον Άη Στράτη και τι αντιπροσωπεύει, το καταλαβαίνεις και από τα λεγόμενα των κατοίκων του. Είναι «η Μαρία τους», το αστέρι τους, το καμάρι τους.

Για παράδειγμα, η Λυδία και η Ελευθερία Παπαδοπούλου, μαμά και κόρη, μίλησαν στο G-Weekend για εκείνη και... έσταξαν μέλι! «Μας αρέσει πάρα πολύ η Μαρία! Είναι μια κοπέλα της διπλανής πόρτας, σαν εμάς. Ξέρει τα προβλήματα του νησιού και το καλό είναι ότι μπορείς να της μιλήσεις πολύ ελεύθερα και άνετα. Την βλέπεις κάθε μέρα μπροστά σου. Οτιδήποτε και να έχεις, της το λες κι ενδιαφέρεται πραγματικά για το νησί. Είναι το καλύτερο. Υπάρχει μια αμεσότητα και μια ζεστασιά».

Οι δυο τους πάνε στο νησί τα καλοκαίρια και αναφέρουν για αυτό που του αρέσει περισσότερο «Η θάλασσα, η παραλία και η ηρεμία. Το φρέσκο ψάρι και το ότι είναι οικογενειακό το μέρος. Όλα τα κάνουμε με τα πόδια. Δεν χρειάζεται αυτοκίνητο.Είναι ιδανικό μέρος για τα παιδιά. Δεν κινδυνεύουν από τίποτα κι από κανέναν».

Και γιατί να πας στον Άη Στράτη; Σου δίνουν πολλούς και καλούς λόγους. «Όποιος θέλει ήρεμες και ξεκούραστες διακοπές, καθαρή θάλασσα, πράσινο και φρέσκο ψάρι, ο Άη Στράτης είναι το Νο1. Αν θέλεις κάτι κοσμικό, πας σε άλλα νησιά», λένε και σας περιμένουν να επισκεφτείτε τον τόπο τους, για να σας δείξουν τις ομορφιές του.

Δεν θα χάσετε!

 

Πηγή: gazzetta.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το