Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>«Το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Λήμνου δεν υφίσταται για το Ελληνικό Κράτος» (audio)

banner roots

«Το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Λήμνου δεν υφίσταται για το Ελληνικό Κράτος» (audio)
30.07.2020 | 14:23

«Το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Λήμνου δεν υφίσταται για το Ελληνικό Κράτος» (audio)

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Στην πρωινή εκπομπή του FM 100 «Έχουμε Θέμα» φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (ΤΕΤΔ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κωνσταντίνος Γκεζέπης, με αφορμή την ανάρτηση του πως από την Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχουν υπογραφεί τα επαγγελματικά δικαιώματα του Πανεπιστημιακού Τμήματος της Λήμνου, 10 χρόνια μετά την λειτουργία του.

Ο Κωνσταντίνος αναφέρει στην ανάρτηση του:

Ας μιλήσουμε για brain drain και όνειρα στη ναφθαλίνη. Το πρόβλημα της χώρας δεν ήταν ποτέ η οικονομική κρίση, είναι πιο βαθύ..

Ας διαβάσουμε μια μικρή ιστορία που πάει κάπως έτσι..

Σεπτέμβριος 2009, στη μακρινή για την υπόλοιπη χώρα, Λήμνο, ξεκινάει τα πρώτα του βήματα το νεοσύστατο τότε ΤΕΤΔ.

Όντας νέο Τμήμα σε μια Ελλάδα που μόλις έκανε τα πρώτα της βήματα σε μια αέναη, όπως συνεχίζει να αποδεικνύεται μέχρι σήμερα, οικονομική κρίση, σε ένα ακριτικό νησί με τα ήδη υπάρχοντα και σοβαρά του προβλήματα το μέλλον δεν φάνταζε ακριβώς ευοίωνο.

Οι ελλείψεις σε υποδομές και εργαστηριακό εξοπλισμό καθώς και σε σίτιση και στέγαση ήταν εμφανείς από την αρχή. Το σημαντικότερο όμως ήταν η έλλειψη καθηγητών κατά ένα μεγάλο μέρος του ακαδημαϊκού εξαμήνου και εμείς σε μόνιμη μάχη με τον χρόνο να μην χάσουμε το εξάμηνο μας.

Μέσα στην δίνη προβλημάτων τα οποία προκύπταν από την συλλογική εικόνα της Ελλάδας τότε, ζυγίζοντας τις επιλογές μας αποφασίσαμε να διαφοροποιηθούμε από την μάζα. Σε συνεργασία με τους καθηγητές και τη Γραμματεία του Τμήματος οι οποίοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα επιτελώντας το έργο τους στο ακέραιο κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες και εχοντας πάντα την στήριξη της τοπικής κοινωνίας την οποία ευχαριστούμε ξανά και ξανά για όλα αυτά τα χρόνια φτιάξαμε μια φοιτητική κοινότητα και ένα Πανεπιστήμιο πρότυπο δείχνοντας και έναν άλλο δρόμο, έναν καλύτερο από τους τετριμμένους.

Ετήσια φοιτητικά φεστιβάλ αλληλεγγύης με αποστολές χρημάτων, ρούχων, τροφίμων, φαρμάκων, παιχνιδιών σε πολλές κοινωνικές ομάδες ανά την Ελλάδα, συμμετοχή σε Πανελλήνια Φεστιβάλ αρχαίου δράματος για νέους από την Αρχαία Ολυμπία έως την Κατάνια της Σικελίας κρατήσαμε τη σημαία ψηλά. Στήριξη στο φιλοζωικό Σωματείο, εθελοντικές Αιμοδοσίες, Ημερίδες και Συνέδρια σε Λήμνο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις του νησιού για τα απαρχαιωμένα πλοία που εξυπηρετούσαν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, τις τρομακτικές ελλείψεις σε γιατρούς στο Νοσοκομείο, την αύξηση του ΦΠΑ και άλλα πολλά προβλήματα που έγιναν προβλήματα όλων μας.

Μέσα από τον δρόμο αυτό μην ξεχνώντας ποτέ τους βασικούς μας στόχους για το Τμήμα, πιέζοντας συνεχώς προς όλες τις κατευθύνσεις έχουμε πια όλα τα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του ΤΕΤΔ και μπορούμε πια να επικεντρωθούμε στο ακαδημαϊκό έργο αναβαθμίζοντας πάντα την ποιότητα του προγράμματος σπουδών.

Ως εδώ καλά. Ή μήπως όχι;

Για μια δεκαετία περιμένουμε την κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων χωρίς αποτέλεσμα. Κυβερνήσεις ανεβοκατεβαίνουν στην εξουσία, πολιτικοί πάνε κι έρχονται μαζί με τις υποσχέσεις τους και εμείς εκεί, αναμένουμε.

Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς ΠΕ και χωρίς όλα τα απαραίτητα που πρέπει να είχαμε ήδη για το ελληνικό κράτος δεν υπάρχουμε. Σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες ο κάθε ένας από εμάς είμαστε ανύπαρκτοι. Και στον ιδιωτικό τομέα αυτή η ανυπαρξία αντιμετωπίζεται με καχυποψία και σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργεί σαν δικαιολογία για έναν ακόμη χαμηλότερο μισθό.

Άρα; Που καταλήγουμε; Ότι τόσα χρόνια σπουδάζαμε για το τίποτα. Για να περιμένουμε στην ουρά του ΟΑΕΔ και ακόμη εκεί να ψάχνουμε με τις ώρες σαν τι μπορεί να μας δηλώσουν στο σύστημα, αφού ούτε κι εκεί υπάρχουμε.

Από την άλλη πλευρά φάνηκε ότι το κράτος ήταν σε εγρήγορση και πολύ πρόθυμο να λύσει το πρόβλημα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των ιδιωτικών κολλεγίων. Δεν είμαστε εδώ να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση ούτε είμαστε αρμόδιοι να κρίνουμε, το μόνο που ζητάμε, το μόνο που απαιτούμε είναι η αντιμετώπιση επί ίσοις όροις στην αγορά εργασίας.

Τα προβλήματα είναι απλά και ζητούν άμεσες λύσεις. Το θέμα είναι αν το κράτος είναι πρόθυμο να ακούσει και να βοηθήσει έμπρακτα.

Πριν ο εκάστοτε πολιτικός βγει σε κάποιο τηλεοπτικό παράθυρο «δακρύζοντας » για το brain drain και για την Ελλάδα που ψυχορραγεί για τους νέους που χάνει ας αναρωτηθεί τι έκανε για να τους κρατήσει εδώ.

«Κι ας μην νικήσουμε, θα πολεμάμε πάντα».

Με εκτίμηση,

ο εκπρόσωπος των αποφοίτων του ΤΕΤΔ

Κωνσταντίνος Μ. Γκεζέπης

Ακούστε τα όσα ανέφερε για το θέμα στον FM100

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το