Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Β. Αιγαίο: Τηλεδιάσκεψη ΚΙΝΑΛ με προέδρους Ιατρικών Συλλόγων για την υγειονομική θωράκιση των νησιών

banner roots

Β. Αιγαίο: Τηλεδιάσκεψη ΚΙΝΑΛ με προέδρους Ιατρικών Συλλόγων για την υγειονομική θωράκιση των νησιών
26.05.2020 | 19:00

Β. Αιγαίο: Τηλεδιάσκεψη ΚΙΝΑΛ με προέδρους Ιατρικών Συλλόγων για την υγειονομική θωράκιση των νησιών

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

«Η υγειονομική θωράκιση των νησιών αποτελεί το μεγαλύτερο διακύβευμα της κυβέρνησης καθώς η διασφάλιση της υγείας των νησιωτών αλλά και των επισκεπτών αποτελεί την βασική προτεραιότητα μιας ευνομούμενης κοινωνίας», τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση των Τομέων Νησιωτικής Πολιτικής και Υγείας του ΚΙΝΑΛ, στην οποία παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «κανείς δεν δικαιούται να βάζει σε κίνδυνοι την δημόσια υγεία!».

Όπως αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής: «Στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Λέσβου (Παναγιώτης Προβέτζας), Λήμνου (Θωμάς Λούκας), Σάμου (Στράτος Καπώλης) και Χίου (Γιώργος Μανάρας), καταγράφηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν και οι αδυναμίες ως προς τη θωράκιση των νησιών με το άνοιγμα των προορισμών.

Έκδηλη η αγωνία και των 4 Προέδρων ως προς την υγειονομική θωράκιση των νησιών, συμπυκνώνεται στα εξής αιτήματα:

  • η στελέχωση της πρωτοβάθμιας υγείας με προσωπικό υγείας ( ιατρούς ειδικοτήτων, νοσηλευτικό προσωπικό )
  • ενίσχυση της λειτουργίας των νοσοκομείων, με ειδική μνεία για το νοσοκομείο της Λέσβου καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά λόγω του μεγάλου όγκου μεταναστών.
  • να δοθούν κίνητρα στο προσωπικό υγείας προκειμένου να στελεχώσουν τις κενές θέσεις που υπάρχουν τόσο στα νοσοκομεία, όσο των ΠΕΔΥ και ΚΥ του Β.Αιγαίου.
  • δημιουργία ΜΑΘ σε πύλες εισόδου των νησιών και εξοπλισμένες με PRC (ταχείας ανίχνευσης του κορωναϊού), προκειμένου να ελέγχονται όσοι εισέρχονται στα νησιά είτε ακτοπλοϊκώς, είτε αεροπορικώς
  • αποσυμφόρηση των νησιών συνεχίζει να αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών καθώς με τον κορωναϊό COVID 19 το πρόβλημα γιγαντώνεται ως προς τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας
  • κινητές μονάδες ΕΟΔΥ σε κάθε νησί για δειγματοληπτικό έλεγχο του πληθυσμού
  • Ενίσχυση των μονάδων του ΕΚΑΒ που δυστυχώς είναι υποστελεχωμένες υπηρεσίες
  • ενίσχυση του τομέα αεροδιακομιδών καθώς η μεταφορά ασθενών από έναν νησιωτικό προορισμό στο πλησιέστερο νοσοκομείο απαιτεί εναέρια μεταφορά με ειδική κάψουλα. Όλο το Αιγαίο διαθέτει μόνο μια κάψουλα!
  • διορισμός διοικητή στο νοσοκομείο της Λήμνου που είναι ακέφαλο από το 2018 και σαφώς και στελέχωση του ιατρούς. Η υποστελέχωση με ιατρικό προσωπικό αποτελεί ένα οριζόντιο πρόβλημα όλων των μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.
  • συνεργασία με τις Μονάδες Υγείας του Στρατού στα νησιά για τη λειτουργία της δημόσιας υγείας. Υπάρχει ανενεργό ιατρικό δυναμικό που στις παρούσες συνθήκες μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αδιεξόδων που υπάρχουν στα νησιά.

Εν κατακλείδι, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Νησιωτικού Συστήματος Υγείας καθώς τα νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στον τομέα της υγείας».

«Το ΚΙΝΑΛ, έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τον τομέα της υγείας, επεξεργάζεται μια ολοκληρωμένη πρόταση για ένα εθνικό νησιωτικό σύστημα υγείας που θα απαντά στα προβλήματα των νησιωτικών κοινωνιών. Γιατί προέχει η διασφάλιση της υγείας των πολιτών.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από τον τομέα νησιωτικής πολιτικής του ΚΙΝΑΛ, η Γραμματέας Ελευθερία Φτακλάκη, οι αναπληρωτές γραμματείς Δημήτρης Καπετανάς και Γιώργος Γαϊτάνης και η Βασιλική Χοχλάκα», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel