Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Το ΚΚΕ Λήμνου για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

banner roots

Το ΚΚΕ Λήμνου για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης
05.05.2020 | 20:25

Το ΚΚΕ Λήμνου για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

«Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που έρχεται να σαρώσει ό,τι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ.

Όπως τονίζει: «Αυτό είναι το νομοσχέδιο που έγραψαν στην ουσία οι ίδιοι οι βιομήχανοι ένα χρόνο πριν. Ο ίδιος ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), ένα χρόνο πριν, με το ενημερωτικό του δελτίο, ουσιαστικά υποδείκνυε στην κυβέρνηση τι να κάνει για το περιβάλλον, ζητούσε ταχύτερη περιβαλλοντική αδειοδότηση για περισσότερες επενδύσεις.

Το νομοσχέδιο αυτό, (όπως και το νομοσχέδιο για την παιδεία), επέλεξε η κυβέρνηση της ΝΔ να το περάσει εν μέσω πανδημίας, σε μια περίοδο που η κύρια προσοχή του λαού είναι αντικειμενικά στραμμένη αλλού, γιατί έχει καταδικαστεί από οργανώσεις και φορείς που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος.

Με το νομοσχέδιο:

  • Καθιερώνονται εξπρές αδειοδοτήσεις κάθε είδους που θα ανατίθενται και σε ιδιώτες. Το καινούργιο πλαίσιο αδειοδότησης ολοκληρώνει ουσιαστικά το πλαίσιο του 2011, πλαίσιο που το διατήρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις τότε δήθεν διαμαρτυρίες του. Οι δε αλλαγές που φέρνει σήμερα η ΝΔ, είναι όλες κατά παραγγελία του ΣΕΒ.
  • Θα γεμίσει η χώρα με χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες σε κάθε βουνοκορυφή και δεκάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά, χωρίς να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος. Εδώ θυμίζουμε τις χιλιάδες υπογραφές που μαζεύτηκαν από τους κατοίκους του νησιού μας πριν 7 χρόνια, ενάντια σε κάθε βιομηχανικού τύπου εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί μας.
  • Καταργείται το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων περιοχών, υψηλής περιβαλλοντικής αξίας της χώρας, (περιοχές natura για το νησί μας).
  • Επανέρχονται οι οικιστικές πυκνώσεις (εκτάσεις κατοικιών εκτός σχεδίου, που στο παρελθόν ήταν δάση ή δασικές εκτάσεις), απ’ την πίσω πόρτα, λίγους μήνες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας που τις απέρριψε.
  • Φαλκιδεύεται η έννοια του δάσους και της σχετικής επιστήμης -αφού πια δεν θα είναι οι κρατικοί δασολόγοι, υπεύθυνοι για να εξετάσουν τι είναι δάσος, αλλά οι κατά τόπους μηχανικοί και δικηγόροι που συνάπτουν συμβόλαια και χτίζουν μέσα στο δάσος, που δήθεν πρέπει να προστατεύσουν- αποδεικνύοντας πως η επιστήμη είναι καλή μόνο όταν μας βολεύει.
  • Μετατρέπεται όλη τη χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο που ψάχνει πετρέλαιο, με κριτήριο τα κέρδη των πετρελαϊκών ομίλων, αγνοώντας κάθε αντίρρηση των τοπικών κοινωνιών και χωρίς κανένα μέτρο περιβαλλοντικής προστασίας εκεί που θα γίνουν γεωτρήσεις.
  • Δίνονται μια σειρά δωράκια σε διάφορους επιχειρηματίες με κάθε είδους φωτογραφικές διατάξεις.
  • Μετατρέπεται το κέντρο της Αθήνας σε τουριστική ζώνη ξενοδοχείων με πολλές εκατοντάδες κλίνες.

Με το νομοσχέδιο αυτό, το περιβάλλον όχι μόνο δεν προστατεύεται, αλλά διαλύεται για να επενδύσουν οι βιομηχανίες.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), θα αγκαλιάσουν όλα τα βουνά και το ρεύμα θα γίνει πανάκριβο.

Οι περιοχές προστασίας της φύσης θα γίνουν αντικείμενο τουριστικής εκμετάλλευσης, οι παραλίες θα γίνουν αυλές μεγάλων ξενοδοχείων. Αποδεικνύεται ότι η λεγόμενη “πράσινη ανάπτυξη”, την οποία προωθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, μόνο πράσινη δεν είναι. Είναι κατάμαυρη. Αυτή βέβαια είναι η στρατηγική των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, προσπαθούν να αναβαθμίσουν τη θέση τους στον ενεργειακό πόλεμο. Είναι το περιβόητο "Green New Deal", το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει τις παλαιές υποδομές με καινούργιες, “πράσινες” υποδομές. Αλλά οι καινούργιες υποδομές κοστίζουν. Και οι πράσινες υποδομές κοστίζουν ακόμα περισσότερο. Για παράδειγμα, οι νέες πράσινες υποδομές στην ενέργεια μεταφράζονται σε πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, σημαίνουν λιγότερη θέρμανση, ακριβές νέες εγκαταστάσεις.

Και φυσικά, η "πράσινη ανάπτυξη" έχει κερδισμένους και χαμένους. Κερδισμένοι είναι οι «επενδυτές» στις νέες πράσινες τεχνολογίες, που θα δουν δισεκατομμύρια κέρδη να μπαίνουν στις τσέπες τους. Χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι. Χαμένη βέβαια, θα είναι και η λαϊκή οικογένεια, που θα πληρώνει πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα. Το ΚΚΕ απαίτησε την απόσυρση του νομοθετικού εκτρώματος και κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στη βουλή, επί της αρχής και επί των άρθρων».

Η Τομεακή Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος καταλήγει: «Καλούμε το λημνιακό λαό, με την οργάνωση της πάλης του να το καταστήσει κενό γράμμα. Το περιβάλλον μπορεί πραγματικά να το υπερασπίσει ο ίδιος ο λαός, όταν αποφασίσει να πάρει ο ίδιος την εξουσία, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, θέτοντας κάτω από το δικό του σχέδιο και έλεγχο την οικονομία. Τότε θα μπορέσει πραγματικά να ικανοποιήσει την ανάγκη του να ζήσει σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον, για να προστατέψει την υγεία του και συνολικά τις ανάγκες του, να ζήσει με ευημερία».

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel