Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων ζητά ο Μουτζούρης

banner roots

Στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων ζητά ο Μουτζούρης
01.04.2020 | 13:07

Στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων ζητά ο Μουτζούρης

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης

Διαπιστώνοντας ότι οι τιμές του ελαιολάδου πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, ενώ την ίδια ώρα σοβαρά είναι τα ζητήματα της κτηνοτροφίας, καθώς ο κορονοϊός αναμένεται να προκαλέσει καθίζηση στην αγορά των αμνοεριφίων γι’ αυτόν τον μήνα μέχρι το Πάσχα, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης ζητά από την κυβέρνηση την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων στήριξης, ενίσχυσης, προστασίας και «θωράκισης» του πρωτογενούς τομέα, για τον οποίο υπογραμμίζει ότι επηρεάστηκε από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Ο κ. Μουτζούρης τονίζει ότι έχουν δεχθεί ένα ισχυρότατο χτύπημα στην εύθραυστη ήδη βιωσιμότητά τους πολλές ατομικές και οικογενειακές γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, όπως και το εισόδημα των αλιέων και των μελισσοκόμων.

Αναφέρεται μάλιστα και στο μεταναστευτικό, καθώς σημειώνει ότι οι δυσμενείς συνέπειες στην οικονομία του Βορείου Αιγαίου από το μεταναστευτικό βαθαίνουν τώρα από τη νέα κρίση με τον κορονοϊό. Κάνοντας λόγο για κρίσιμη κατάσταση, ο Κώστας Μουτζούρης ζητά ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων και γρήγορη κίνηση των διαδικασιών, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις, χρηματοδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις αλλά και η μετακύληση οικονομικών υποχρεώσεων, άνευ επιπτώσεων στους δανειολήπτες αγρότες, ώστε να υπάρξει ανακούφιση έμπρακτα και αποτελεσματικά.

Προτείνει επίσης σύγκληση διυπουργικής επιτροπής, με στόχο την εκτενή συζήτηση και την εύρεση πραγματικών λύσεων στα προβλήματα του πληττόμενου για ακόμη μια φορά Βορείου Αιγαίου και των ανθρώπων του.

«Σε αυτή την πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα κρίσιμη για την αγροτική οικονομία στιγμή και επειδή η Κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα στήριξης για όλους τους κλάδους της οικονομίας, θεωρούμε δίκαιο να μην εξαιρείται ο αγροτικός μας κόσμος από τα προνόμια που χαίρουν οι υπόλοιποι επαγγελματικοί κλάδοι», τονίζει ο Περιφερειάρχης. Και συνεχίζει: «Οι αγρότες μας, όπως πάντα συνεπείς, συνεχίζουν να παράγουν κάτω από αντίξοες οικονομικές συνθήκες - εν μέσω μεταναστευτικού και επιπλέον με την πανδημία του Covid-19 - προκειμένου να υπάρχει επάρκεια προϊόντων στην αγορά, αν και η πτώση τιμών κάτω του κόστους, τους πλήττει ανεπανόρθωτα».

Ο Περιφερειάρχης τοποθετείται υιοθετώντας το πλαίσιο που θέτει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (Σ.Ε.Κ.) και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων προτείνοντας τα ακόλουθα:

  • Να δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, ανθοκόμους και μελισσοκόμους λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.
  • Καταβολή άμεσα, της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους αιγοπροβατοτρόφους καθώς και των βιολογικών ενισχύσεων.
  • Απλούστευση των διαδικασιών υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ με παράταση των τελικών ημερομηνιών υποβολής των δικαιολογητικών τουλάχιστον ενός διμήνου, καθώς και της απαλλαγής των αγροτών από τα έξοδα για την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης.
  • Επιτάχυνση, με ταμειακή διευκόλυνση του ΕΛΓΑ από το κράτος, των αποζημιώσεων που εκκρεμούν και στερούν από τους αγρότες ρευστότητα.
  • Χρηματοδότηση από τις τράπεζες για την υποστήριξη της παραγωγικής δραστηριότητας και αναστολή πληρωμών, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, των δόσεων - ρυθμισμένων χρεών, σε τράπεζες, Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.
  • Χαλάρωση των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων για την υλοποίηση εγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων, ενταγμένων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και ταχεία διαμόρφωση των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα διευκολύνουν την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής που απαιτείται σ’ αυτές τις επενδύσεις.
  • Εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι στις εισαγωγές αμνοεριφίων από τρίτες χώρες ή από χώρες της Ε.Ε.
  • Διευκόλυνση των εξαγωγών αμνοεριφίων.
  • Επαρκής διαθεσιμότητα κτηνιάτρων στα σφαγεία.
  • Χορήγηση, άμεσα οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς για την αγορά ζωοτροφών.
  • Επιδότηση των αδιάθετων θηλυκών αμνοεριφίων με σκοπό την ανανέωση των κοπαδιών.
  • Κρατική μέριμνα για την απορρόφηση αδιάθετων αγροτικών προϊόντων από κοινωνικούς φορείς (π.χ. Στρατός, νοσοκομεία, ευπαθείς ομάδες, πολύτεκνοι, άνεργοι και μετανάστες)

Πηγή: nealesvou.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το