Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος: Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, τους φόρους και τα μισθώματα ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο

banner roots

Λήμνος: Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, τους φόρους και τα μισθώματα ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο
01.04.2020 | 12:56

Λήμνος: Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, τους φόρους και τα μισθώματα ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Τα μέτρα στα οποία έχει ήδη προβεί αλλά και σε όσα αναμένονται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα ανακοίνωσε ο Δήμος Λήμνου, μέσω της ενημέρωσης που παρείχε ο Δήμαρχος του νησιού Δημήτρης Μαρινάκης, σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

Η ενημέρωση συγκεκριμένα αναφέρει:

Κυρίες, Κύριοι Συνάδελφοι,

Την παρούσα χρονική στιγμή, όλοι μας βιώνουμε μία πολυδιάστατη κρίση ( υγειονομική, κοινωνική και οικονομική) μια κρίση η οποία απαιτεί ατομική ευθύνη αλλά και συλλογική υπευθυνότητα. Στα πλαίσια της ατομικής ευθύνης οφείλουμε όλοι μας να εφαρμόζουμε πιστά τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, όπως έχουν διατυπωθεί, εφαρμόζοντας την παραμονή στο σπίτι, δίνοντας έμφαση στην προστασία ευπαθών ομάδων ηλικιωμένων και ατόμων με προβλήματα υγείας, στην αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, στην εφαρμογή των οδηγιών από τον ιατρό που μας παρακολουθεί εφόσον προκύψουν θέματα υγείας και γενικότερα προστατεύοντας τον ίδιο μας τον εαυτό, προστατεύουμε και τους γύρω μας, όλη την κοινωνία.

Για πρώτη φορά καλούμαστε να λάβουμε μέτρα χωρίς χρονοδιάγραμμα επιδεικνύοντας ταυτόχρονα τη μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα στις πράξεις μας.

Ο Δήμος Λήμνου με αίσθημα ευθύνης για την προστασία της δημόσιας υγείας ακολούθησε πιστά και εφάρμοσε τις ΠΝΠ και τις οδηγίες λαμβάνοντας μια σειρά αποφάσεων που αφορούν στη λήψη μέτρων προφύλαξης τόσο για τους δημότες του όσο και για τους εργαζομένους του. Αναλυτικά :

  1. Λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων σε όλες τις δομές και Διευθύνσεις, εφαρμόζοντας την εκ περιτροπής (ανά εβδομάδα) εργασία σύμφωνα με τις ανάγκες τις εκάστοτε υπηρεσίας και την στελέχωσή της.
  2. Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε όλους τους εργαζομένους που έκαναν χρήση του μέτρου καθώς και σε υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  3. Αναστολή της εξυπηρέτησης των δημοτών με αυτοπρόσωπη παρουσία αυτών και δυνατότητα υποβολής των αιτημάτων τους τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά με αποστολή των αιτούμενων δικαιολογητικών σε ηλεκτρονική μορφή.
  4. Διακοπή της λειτουργίας των αθλητικών χώρων – παιδικών χαρών και απαγόρευση παραμονής σε πάρκα και πλατείες.
  5. Αποστολή αιτήματος στο Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ για την αποστολή ειδών ατομικής προστασίας, όπως μάσκες και γάντια, κυρίως για το προσωπικό καθαριότητας, υλικό το οποίο αναμένεται στο προσεχές χρονικό διάστημα. Ομοίως αναμένουμε την παραλαβή επαρκούς ποσότητας αντισηπτικών καθώς έχουμε εξασφαλίσει επί του παρόντος μικρές ποσότητες αυτών.
  6. Διενέργεια απολύμανσης και καθαρισμός κοινοχρήστων χώρων ενώ το προσεχές Σαβ/κο θα ακολουθήσει απολύμανση όλων των χώρων στέγασης των υπηρεσιών του Δήμου.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στις κοινωνικές δομές του Δήμου.

Αποφασίστηκε η διαρκής λειτουργία του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου καθώς και των δομών « Βοήθεια στο Σπίτι», «Κέντρο Κοινότητας», « Κοινωνικό Παντοπωλείο» και «Κοινωνικό Φαρμακείο». Σημειωτέον ότι, η λειτουργία του ΚΗΦΗ ανεστάλη για λόγους προστασίας της υγείας των ωφελουμένων που επέβαλε την παραμονή τους στο σπίτι, η υποστήριξη των οποίων με τρόφιμα και φάρμακα γίνεται πλέον στην οικεία τους. Εχθές παραλάβαμε ένα αυτοκίνητο για την ενίσχυση της δομής « Βοήθεια στο Σπίτι», κατόπιν σχετικού αιτήματος μας στην ΚΕΔΕ.

Πρόθεση του Δήμου είναι να συνεχίσουμε τη λειτουργία των κοινωνικών δομών με υπαλλήλους πλέον σε 24ωρη βάση εφόσον οι συνθήκες το απαιτούν.

Από τη σύσκεψη που προκαλέσαμε με τα στελέχη του προγράμματος « Βοήθεια Στο Σπίτι » και των λοιπών κοινωνικών δομών παρουσία και του προέδρου του Ν.Π., δόθηκαν οδηγίες για εντατικοποίηση της παροχής των υπηρεσιών στους ωφελούμενους συμπολίτες μας, στην αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και στην καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους ωφελουμένους.

Σχετικά με τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων του Δήμου προχωράμε σε προμήθειες εξοπλισμού για τηλεδιάσκεψη κάνοντας χρήση των εφαρμογών οι οποίες είναι διαθέσιμες από το ΥΠΕΣ και την ΚΕΔΕ ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες των προμηθειών για την ενεργοποίηση της εν λόγω εφαρμογής στο άμεσο διάστημα.

Επιπροσθέτως ο δήμος μας έχει επιχορηγηθεί ήδη από το ΥΠΕΣ με το ποσό των 20.000€ για την προμήθεια μέσων και υλικών σχετικά με το περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.

Η ΚΕΔΕ ως συλλογικός φορέας των Δήμων έχει λάβει μία σειρά αποφάσεων για την ενίσχυση της Τοπικής αυτοδιοίκησης και την ομαλή λειτουργία της και που αφορούν κυρίως στη χρηματοδότηση των Δήμων από το Υπουργείο Εσωτερικών και στην εύρυθμη λειτουργία τους.

Κύριοι συνάδελφοι, δεδομένων των μέτρων που όπως αντιλαμβανόμαστε θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και το επόμενο χρονικό διάστημα και με γνώμονα την κατά το δυνατό ελάφρυνση των δημοτών μας, προτείνω το δημοτικό συμβούλιο να λάβει απόφαση για τα εξής θέματα:           

  1. Να συμπεριληφθούν οι υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης στην έκτακτη επιχορήγηση οι οποίοι όπως οι υπάλληλοι του ΕΣΥ και λοιπών φορέων της γενικής Κυβέρνησης, συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα μας.
  2. Απαλλαγή από την καταβολή των Δημοτικών Τελών - φόρων καθώς και των μισθωμάτων που καταβάλλονται για δημοτικά ακίνητα αρχικά για το πρώτο τρίμηνο από την έναρξη των μέτρων και για όσες επιχειρήσεις έχει εκ του νόμου ανασταλεί η λειτουργία τους.
  3. Εισήγηση στο Δ.Σ. του νπδδ ΟΚΠΑ για την μη καταβολή των τροφείων των δημοτικών παιδικών σταθμών Μύρινας και Μούδρου για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι ανωτέρω δομές.
  4. Την υποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Εσωτερικών για επιπλέον χρηματοδότηση στο Δήμο Λήμνου προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στην παροχή υπηρεσιών και στη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, δεδομένου ότι τα έσοδα μας θα μειωθούν σημαντικά.
  5. Την εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και του ΠΔΕ προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για τα έργα που εκτελούνται ή βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης.
  6. Την επίσπευση των διαδικασιών για προσλήψεις προσωπικού μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.
  7. Την άμεση διανομή επαρκούς υγειονομικού υλικού προστασίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το