Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>«Αυτοψία» στο Νοσοκομείο Λήμνου από τη ΛΑΣ Λήμνου

banner roots

«Αυτοψία» στο Νοσοκομείο Λήμνου από τη ΛΑΣ Λήμνου
19.03.2020 | 14:05

«Αυτοψία» στο Νοσοκομείο Λήμνου από τη ΛΑΣ Λήμνου

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Ανακοίνωση για τις ελλείψεις στο νοσοκομείο και τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας της Λήμνου, τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης πιθανής διασποράς του κορωνοϊού και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο νησί, εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Λήμνου.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΛΗΜΝΟΥ, επισκεφθήκαμε την Τετάρτη 18 – 3 – 2020 το νοσοκομείο Λήμνου και ενημερωθήκαμε από τη διοίκηση για την κατάσταση και τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού.

Μετά από την επίσκεψη αυτή, έχουμε να πούμε τα εξής :

  1. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας σε όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου που δίνουν τη μάχη αυτή σε αντίξοες συνθήκες.
  2. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, επιμένουμε στη θέση μας ότι δεν επαρκούν τα, αναγκαία κατά τα άλλα, μέτρα ατομικής υγιεινής και ευθύνης, αλλά χρειάζεται η άμεση στελέχωση του νοσοκομείου και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο νησί μας με όλο το απαραίτητο μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, αιτήματα που αναδείχτηκαν από τα σωματεία εργαζομένων και τους συλλόγους του νησιού όλο το προηγούμενο διάστημα πριν την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας και σήμερα γίνονται ακόμη πιο επίκαιρα. Οι προσλήψεις ενός παιδίατρου και ενός ιατρού Γενικής Ιατρικής που ανακοινώθηκαν, δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις τραγικές ελλείψεις του νοσοκομείου σε ιατρικό προσωπικό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει μόνιμος πνευμονολόγος στο νοσοκομείο του νησιού, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, ενώ παραμένουν οι σοβαρές ελλείψεις σε ειδικότητες ογκολόγου, νεφρολόγου, (ειδικότητες σοβαρές για τους καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς κατοίκους του νησιού), παθολόγου, χειρουργού, αναισθησιολόγου, καρδιολόγου, ακτινολόγου, αιματολόγου, οφθαλμίατρου, ουρολόγου, και άλλες.

Επίσης αναδεικνύεται η αναγκαιότητα δημιουργίας και λειτουργίας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στο νοσοκομείο του νησιού μας. Παράλληλα χρειάζεται άμεσα η ετοιμότητα και η επάρκεια σε πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ, τόσο στη Λήμνο όσο και στα άλλα νησιά για την μεταφορά ασθενών που θα χρειαστεί πιθανόν να διακομισθούν σε ΜΕΘ, σε όποια νησιά δεν υπάρχει τέτοια . Έχουμε την πικρή εμπειρία της αδυναμίας αεροδιακομιδής ασθενών στο παρελθόν από το ΕΚΑΒ.

Σήμερα, θεωρούμε απαράδεκτο να μην υπάρχει ούτε ένας μόνιμος γιατρός στο τοπικό ιατρείο του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) στη Μύρινα, ενώ υποστελεχωμένο παραμένει και το πολυϊατρείο του Μούδρου.

  1. Καλούμε τη Δημοτική αρχή να διεκδικήσει από την περιφέρεια και την κυβέρνηση ή και να διαθέσει κονδύλια, αν χρειαστεί, από τα αποθεματικά του Δήμου, για την προμήθεια των εργαζόμενων στο Δήμο και στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και γενικότερα των κατοίκων του νησιού μας με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης,, δωρεάν, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, τα ΑΜΕΑ, τους πολύτεκνους, τους άπορους, για να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Η προμήθεια των ειδών αυτών θα μπορεί να γίνεται ελεγχόμενα, μέσω του κοινωνικού φαρμακείου του Δήμου.

Να παρέμβει για την προμήθεια και χρήση θερμομέτρων υπέρυθρων στο αεροδρόμιο και το λιμάνι του νησιού.

Επίσης, να μεριμνήσει για την αποφασιστική ενίσχυση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι» και στο νησί μας, προκειμένου να ενισχυθεί με προσωπικό, μέσα κ.λπ., με κύρια αποστολή να συνδράμουν τους ηλικιωμένους που διαβιούν μόνοι, στις υποστηρικτικές υπηρεσίες (καθαριότητα κ.ά.) και υπηρεσίες Υγείας (φάρμακα, μεταφορά κ.ά.).

  1. Ο Δήμαρχος και ο Έπαρχος του νησιού μας να υιοθετήσουν τα αιτήματα των σωματείων και συλλόγων και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση:
  • Να δεσμεύσει και να εντάξει στον κρατικό σχεδιασμό τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα και στο νησί μας, προκειμένου να εξετάζουν τους ασθενείς είτε στο ιατρείο είτε στο σπίτι, να συνταγογραφούν, να εξετάζουν, χωρίς να πληρώνουν οι ασθενείς και να αποζημιώνονται από το κράτος.
  • Να εφοδιαστεί και το νοσοκομείο Λήμνου με διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό.
  • Για όσους ασθενείς στο νησί απαιτείται οποιαδήποτε εργαστηριακή ή διαγνωστική εξέταση, να γίνεται απολύτως δωρεάν και στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς συμμετοχή.
  • Την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Λήμνου με όλο το μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που προβλέπεται από τον ισχύοντα ελλιπή Οργανισμό του νοσοκομείου του νησιού, και τη προμήθεια του με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.
  • Να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί γιατροί και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.
  • Να καθιερωθούν κίνητρα για την προσέλκυση και την παραμονή μόνιμων γιατρών στο νοσοκομείο.
  • Τη δημιουργία και λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας με όλο το μόνιμο προσωπικό και τον εξοπλισμό που προβλέπεται για τις μονάδες αυτές.
  • Να εξασφαλιστεί η ετοιμότητα και η επάρκεια του ΕΚΑΒ σε πτητικά μέσα και προσωπικό.
  • Νέο Οργανισμό για το νοσοκομείο με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες γιατρών και υγειονομικού προσωπικού, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες, πραγματικές ανάγκες ενός ακριτικού νησιού όπως είναι η Λήμνος.
  • Τον άμεσο διορισμό 2 μόνιμων γιατρών για το Τοπικό Ιατρείο του ΠΕΔΥ Μύρινας Λήμνου (πρώην ΙΚΑ).
  • Στελέχωση του πολυϊατρείου του Μούδρου με το απαραίτητο ιατρικό και λοιπό προσωπικό.
  • Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, αλλά και σεβασμό και τήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του νησιού μας (π.χ. σούπερ μάρκετ). Να διεκδικήσουμε μέτρα στήριξης όλων των εργαζομένων, των εργαζόμενων γονέων, των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών του νησιού. Επαγρυπνούμε και διεκδικούμε, γιατί μπορεί σήμερα να είναι αναγκαία τα προσωρινά μέτρα προστασίας από την επέκταση της επιδημίας, όμως είναι δηλωμένη η πρόθεση του κεφαλαίου για μονιμοποίηση ορισμένων τέτοιων μέτρων, όπως το ξεχαρβάλωμα του ωραρίου, η διευθέτηση εργάσιμου χρόνου, η κατάργηση αδειών, η αντικατάσταση συλλογικών διαδικασιών από ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel