Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Σχέδια Βελτίωσης: Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, πολλά τα προβλήματα που ζητούν θεραπεία

banner roots

Σχέδια Βελτίωσης: Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, πολλά τα προβλήματα που ζητούν θεραπεία
20.02.2020 | 08:59

Σχέδια Βελτίωσης: Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, πολλά τα προβλήματα που ζητούν θεραπεία

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει ο Μπίκας Αλέξανδρος

Εν αναμονή των διευκρινιστικών για τις ενστάσεις οι κομμένοι, ενώ έξι Περιφέρειες δεν έχουν βγάλει τελικούς πίνακες.

Εξαιρετικά περίπλοκο αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά το ζήτημα της υλοποίησης των Σχεδίων Βελτίωσης. Έτσι, μετά το κλίμα αισιοδοξίας με αποκορύφωμα την έκθεση Agrotica 2020, τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει και βγαίνουν στην επιφάνεια ένα σωρό προβλήματα, που πρέπει να τύχουν επίλυσης από τους αρμόδιους για να μη μείνει για μια ακόμα φορά η απορρόφηση των πόρων στα... λόγια.

Με αφορμή ερωτήσεις παραγωγών που έχουν υποβάλλει φακέλους και πολλοί εξ αυτών για διάφορους λόγους φαίνεται να μένουν εκτός... νυμφώνος, ψάξαμε λίγο το ζήτημα, το οποίο έχει πολλές εκδοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου υπάρχει μια μερίδα παραγωγών, οι οποίοι αν και συγκεντρώνουν τα απαραίτητα μόρια, αποδεικνύονται άτυχοι, αφού ορισμένοι μελετήτες δεν φρόντισαν ούτε καν να οριστικοποιήσουν το φάκελο στο Πληροφοριακό Σύστημα. Τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με το αρμόδιο τμήμα του ΥπΑΑΤ είναι μόλις 50 σε όλη την Ελλάδα. Μιλάμε δηλαδή για περιπτώσεις μελετητών, οι οποίοι λόγω απειρίας τις περισσότερες φορές δεν έφεραν σε πέρας σωστά το αίτημα του παραγωγού, πλην όμως ο παραγωγός δεν... φταίει σε τίποτα. Αυτοί οι μελετητές, όπως και οι παραγωγοί ζητούν με τις ενστάσεις και τις διευκρινιστικές να τους δοθεί η δυνατότητα να διορθώσουν το λάθος τους. Παράλληλα, υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις παραγωγών, που δεν έχει περαστεί το ΟΣΔΕ τους. Αυτές οι περιπτώσεις, λένε πληροφορίες από το ΥπΑΑΤ, μάλλον θα επανεξεταστούν.

Οι μόνοι που δεν πρέπει να ανησυχούν είναι όσοι είναι ήδη στους πίνακες της εκάστοτε Περιφέρειας

Οι κομμένοι των Σχεδίων σε όλη τη χώρα υπολογίζονται σε 950, για μια σειρά από λόγους. Μια μερίδα για παράδειγμα τέτοιιων παραγωγών έμειναν εκτός γιατί δεν προσκόμισαν ασφαλιστική ενημερότητα, παρά μόνον βεβαίωση ασφάλισης. Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για μερίδα που μάλλον δικαιολογημένα διαμαρτύρεται.

Ταυτόχρονα όπως πληροφορείται ο ΑγροΤύπος έχουν διαπιστωθεί... μύρια όσα λάθη μελετητών, λάθη στην ερμηνεία της ΚΥΑ για τα Σχέδια από εκπροσώπους ΔΑΟΚ, αλλά και εσκεμμένα σε πολλές περιπτώσεις λάθη μεταξύ παραγωγών και εμπόρων. Επί παραδείγματι αναφέρουν πληροφορίες ότι έγιναν λάθη επειδή το ΥπΑΑΤ δεν εφάρμοσε ανώτερες τιμές, (όπως έκανε η Κύπρος π.χ.), με αποτέλεσμα να μην τηρείται το εύλογο κόστος.

Εξίσου μεγάλο πρόβλήμα, λένε καλά γνωρίζοντες τα θέματα των Σχεδίων, υπάρχει και στο θέμα της βαθμολογίας, οπότε και παρατηρείται το φαινόμενο κάποιοι υπολογισμοί μελετητών για τα μόρια που συγκεντρώνουν οι παραγωγοί να διαφέρουν αν και πρόκειται για ίδιες περιπτώσεις επενδυτικών. Αυτό σχετίζεται λένε πληροφορίες και με την δεδομένη απειρία των αξιολογητών, που πρώτη φορά κλήθηκαν να περαιώσουν το συγκεκριμένο έργο (πριν η αξιολολόγηση γίνονταν στην Αθήνα). Μεγάλη διαφορά διαπιστώνεται, λένε ασφαλείς πληροφορίες, στις καινοτομίες όπου λόγω ασαφούς διατύπωσης στην ΚΥΑ, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο στην ίδια περιοχή (νομό) ένας αξιολογητής να έχει περάσει μια επένδυση ως καινοτομία και κάποιος όχι, ενώ είναι η ίδια επένδυση.

Οι εγκριθέντες είναι οριστικά εντός

Τώρα λοιπόν επιλαχόντες και ενιστάμενοι (η διαδικασία αφορά προφανώς μόνο τις Περιφέρειες που έβγαλαν πίνακες) προσδοκούν στο μέλλον να λάβουν έγκριση, ωστόσο πρέπει να λάβουν υπόψη ότι το αδιάθετο μπάτζετ ανά Περιφέρεια είναι μόλις στο 10% του συνολικού, ενώ όσοι παραγωγοί πέρασαν, δεν γίνεται να μείνουν εκτός πινάκων. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα των ενστάσεων, δεν πρέπει να αναμένονται θεαματικά. Σε σχέση τώρα με τις Περιφέρειες που δεν έχουν ανακοινώσει πίνακες, πληροφορίες από το ΥπΑΑΤ αναφέρουν ότι Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος είναι σχεδόν έτοιμες, ενώ θα ακολουθήσει η Ήπειρος. Στα νησιά (Ιόνια, Αιγαίο), οι πίνακες δεν φαίνεται να ανακοινώνονται άμεσα.

Ερωτηματικό πόσοι εν τέλει θα υλοποιήσουν τις επενδύσεις

Συμπερασματικά, το μεγάλο προβλημα εν τέλει φαίνεται πως είναι πόσοι εγκριθέντες θα καταφέρουν να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους, δεδομένου ότι εντός ενός έτους από το εγκριτικό καλούνται να προχωρήσουν το 20% του σχεδίου. Σημειωτέον ότι η απορρόφηση στα Σχέδια και στο παρελθόν δεν έχει ξεπεράσει το 55%.

Σχετικά με τα προβλήματα αυτά που ζητούν λύσεις, εμείς απευθυνθήκαμε σε ένα από τα μεγαλύτερα και αρτιότερα μελετητικά γραφεία της Ελλάδας, την Γεωτεχνική Αιγαίου, από την οποία μας είπαν ότι πρέπει το ΥπΑΑΤ:

Να κάνει με τα Σχέδια, ό, τι γίνεται στο ΕΣΠΑ, δηλαδή να ζητήσει από τους παραγωγούς να κάνουν αποδοχή της επένδυσης και μάλιστα σύντομα ώστε να ξεκαθαρίσει γρήγορα ποιος θέλει/μπορεί να την υλοποιήσει εν τέλει και ποιος όχι
Να μειωθεί ο χρόνος υλοποίησης του 20%, δηλαδή από 12 μήνες να πέσει κι άλλο
Να υπάρξει διαχωρισμός των επενδυτικών σε εκείνα που απαιτούν άδεια (π.χ. ένας στάβλος) και σε εκείνα που δεν απαιτούν
Μετά την οριστικοποίηση της κάβας του 10%, αν υπάρχουν παραγωγοί που δεν θα κάνουν επενδύσεις, το ποσό αυτό που θα δεχθούν να μην υλοποιήσουν να παει στο απόθεμα και να μην έχουν δικαίωμα να αλλάξουν την επενδυση (π.χ. να πάρουν κομπίνα αντί τρακτέρ). Κατ' αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως θα περισσέψουν ποσά, ίσως και στο 20% του συνολικού μπάτζετ ανά Περιφέρεια.

Πηγή: agrotypos.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel