Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ολοκληρώθηκε το επιστημονικό συνέδριο στη Λήμνο: «Λήμνος και Εκατονταετηρίδα των ANZAC, η κοινή μας ιστορία»

banner roots

Ολοκληρώθηκε το επιστημονικό συνέδριο στη Λήμνο: «Λήμνος και Εκατονταετηρίδα των ANZAC, η κοινή μας ιστορία»
16.07.2013 | 13:41

Ολοκληρώθηκε το επιστημονικό συνέδριο στη Λήμνο: «Λήμνος και Εκατονταετηρίδα των ANZAC, η κοινή μας ιστορία»

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 12 Ιουλίου, με μεγάλη επιτυχία το συνέδριο που οργάνωσε η Limnos Gallipoli Commemorative Committee, με θέμα την ανάδειξη της σημασίας της Λήμνου στην ιστορία των ANZAC, ενόψει μάλιστα των επερχόμενων εορτασμών της εκατονταετηρίδας από την απόβαση στην Καλλίπολη το 2015.

Κατά την έναρξη των εργασιών χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής, ο οποίος παρουσίασε τα σχέδια του Δήμου για την προβολή της Λήμνου ως χώρου μνήμης των ANZAC, ο Αντιναύαρχος κ. Θεοδοσίου εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας, ο οποίος, αφού χαιρέτησε την όλη προσπάθεια, δήλωσε τη διάθεση του Υπουργείου για συμμετοχή και βοήθεια όπου του ζητηθεί, ο Λημνιός βουλευτής του Κοινοβουλίου της Βικτώρια στην Αυστραλία και πρόεδρος της Limnos Gallipoli Commemorative Committee κ. Lee Tarlamis, ο οποίος εξέθεσε τους επιμέρους στόχους της Επιτροπής και η κα. Ιωάννα Γκουβάτσου από το Ελληνοαυστραλιανό Συμβούλιο Επιχειρηματικότητας, η οποία αναφέρθηκε στις δυνατότητες επιχειρηματικών ευκαιριών από τους εορτασμούς του 2015.

Στο επιστημονικό μέρος του συνεδρίου ο ιστορικός κ. Jim Claven αναφέρθηκε στα γεγονότα της περιόδου του 1915 και το ρόλο της Λήμνου, ο Dr. John Yiannakis του Πανεπιστημίου Curtin της Αυστραλίας, τόνισε την ελλειπή ανάδειξη της Λήμνου ως βάσης των ANZAC και σημείου ανάπαυσης και περίθαλψης των στρατιωτών και η κα. Sibel Baykut του Πανεπιστημίου Bahcesechir της Κωνσταντινούπολης, επεσήμανε την ανάγκη για μνημεία ως τόπων αναφοράς και μνήμης για τους πεσόντες.

Το συνέδριο έκλεισε με τοποθετήσεις σχετικά με την οικονομική και τουριστική σημασία των εορτασμών του 2015, ενώ στην ευρεία συζήτηση που ακολούθησε προτάθηκαν ιδέες για την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών Αυστραλίας και Λήμνου και την καθιέρωση του Συνεδρίου ως θεσμού μελέτης των σχέσεων των ANZAC με τη Λήμνο.

                                

                                   1qqddd

 

 

    

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel