Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Προς κατάργηση τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία | Φεύγουν από τους Δήμους και πηγαίνουν στο κράτος
Προς κατάργηση τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία | Φεύγουν από τους Δήμους και πηγαίνουν στο κράτος
29.01.2020 | 14:26

Προς κατάργηση τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία | Φεύγουν από τους Δήμους και πηγαίνουν στο κράτος

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Προς κατάργηση οδεύουν τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, όπως προκύπτει από επίσημη τοποθέτηση του ίδιου του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι εντός του 2020 θα περάσουν στον έλεγχο της Πολιτείας, τα 71 λιμάνια ή λιμενικές εγκαταστάσεις υποδοχής πλοίων την διαχείριση των οποίων έχουν οι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία θα πάψουν να υφίστανται με τη σημερινή τους μορφή, καθώς θα περάσουν στον έλεγχο του κράτους, χάνοντας τον αυτόνομο διοικητικό και θεσμικό ρόλο που τους δίνει η υπαγωγή τους στους Δήμους και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρακτικά, εφόσον γίνουν πράξεις οι εξαγγελίες του υπουργού, θα αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας και διοίκησης όλων των Λιμενικών Ταμείων του νομού Κυκλάδων, όπως της Σύρου, της Μυκόνου, της Τήνου-Άνδρου, της Νάξου, της Θήρας, της, Πάρου και της Μήλου.

Τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία λειτουργούν υπό την ευθύνη των Δήμων, οι οποίοι ελέγχουν τα Διοικητικά τους Συμβούλια και ειδικά στις Κυκλάδες, αποτελούν πηγή σημαντικών εσόδων λόγω της έντονης τουριστικής δραστηριότητας και της παρουσίας μεγάλου αριθμού, πλοίων, σκαφών, κρουαζιεροπλοίων κλπ.

Διαχρονικά, από τα έσοδα των Λιμενικών Ταμείων η τοπική αυτοδιοίκηση έχει υλοποιήσει έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των λιμενικών υποδομών στα νησιά.

Το πλάνο του υπουργείου για τη μελλοντική λειτουργία των περιφερειακών λιμανιών και τη μορφή διοίκησης των Λιμενικών Ταμείων, δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο, η νέα εξέλιξη ήδη έχει επιφέρει έντονο προβληματισμό στην τοπική αυτοδιοίκηση και στις νησιωτικές περιοχές.

cyclades24.gr

Μοιραστείτε το

e learning400x400

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018