Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Σταύρος Τραγάρας: «Η λημνιακή κουλτούρα δεν πρέπει να ξεχαστεί» (audio)

banner roots

Σταύρος Τραγάρας: «Η λημνιακή κουλτούρα δεν πρέπει να ξεχαστεί» (audio)
23.01.2020 | 19:50

Σταύρος Τραγάρας: «Η λημνιακή κουλτούρα δεν πρέπει να ξεχαστεί» (audio)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Στον FM 100 και την εκπομπή της Δέσποινας Βασιλειάδου φιλοξενήθηκε ο γιατρός-συγγραφέας Σταύρος Τραγάρας, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου με τίτλο «Τον άρτον ημών τον Λήμνιον», το οποίο αποτελεί την αποτύπωση στο χαρτί της ομώνυμης εκδήλωσης που είχε διοργανώσει τον περασμένο Απρίλιο ο Σύλλογος Ατσικιωτών Λήμνου στο Πολεμικό Μουσείο.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τραγάρας, το έναυσμα για να γραφτεί αυτό το βιβλίο, αποτέλεσε η βαθιά επιθυμία του να καταγραφούν όσα ακούστηκαν στην εν λόγω εκδήλωση έτσι ώστε όσοι επιλέξουν να το διαβάσουν, να έχουν τη δυνατότητα να μάθουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη διαδικασία παρασκευής ψωμιού στη Λήμνο κατά το μακρινό παρελθόν. «Οι νεότεροι νομίζουν ότι το ψωμί είναι ένα προϊόν, το οποίο αγοράζεται έναντι ενός αντιτίμου. Όμως, παλιά οι άνθρωποι ήταν αυτάρκεις. Από το όργωμα, μέχρι το ζύμωμα και το φούρνισμα… όλα ήταν δική τους δουλειά. Το ψωμί ήταν ισοδύναμο της επιβίωσης, και για να το φέρουν στο τραπέζι, έπρεπε να το δουλέψουν σε μια διαδικασία μηνών που λάμβανε διαστάσεις ολόκληρης κουλτούρας. Αυτή η κουλτούρα δεν πρέπει να ξεχαστεί».

Τέλος, αποκάλυψε πως στα σκαριά βρίσκεται ένα πολύσελιδο βιβλίο, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον προσεχή Μάιο και θα έχει ως θέμα τα βωμολοχικά της Λήμνου, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να κρατηθεί ζωντανή η λημνιακή ντοπιολαλιά.

Ακούστε τη συζήτηση στο παρακάτω ηχητικό απόσπασμα.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel