Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ομοβροντία κριτικής για το «φιάσκο» του Περιφερειακού Συμβουλίου για το Προσφυγικό

banner roots

Ομοβροντία κριτικής για το «φιάσκο» του Περιφερειακού Συμβουλίου για το Προσφυγικό
18.10.2019 | 12:24

Ομοβροντία κριτικής για το «φιάσκο» του Περιφερειακού Συμβουλίου για το Προσφυγικό

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει η Πέλλη Γιακουμή

Η απουσία πολιτικής βούλησης για ουσιαστική παρέμβαση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου με το προσφυγικό, όταν 14.000 αιτούντες άσυλο βρίσκονται στο ΚΥΤ Μόριας, ο χειμώνας είναι προ των πυλών και τα Νοσοκομεία και οι άλλες υπηρεσίες των νησιών έχουν καταρρεύσει, ήταν το μοναδικό συμπέρασμα από την πολύωρη συζήτηση που έγινε, την Τετάρτη, στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από αίτημα της παράταξης «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Κουρσουμπάς αναφέρθηκε στη σύσκεψη με τους δημάρχους των νησιών του Αιγαίου που δέχονται προσφυγικές ροές, καθώς και στα αιτήματα προς την Κυβέρνηση για εφαρμογή μέτρων διαχείρισης της κατάστασης. Ο Άρης Χατζηκομνηνός με τη σειρά του, μαζί με τον Δημήτρη Βουνάτσο ανέλαβαν με τις τοποθετήσεις τους να «τονώσουν» τα αντανακλαστικά της άκρας δεξιάς πτέρυγας της παράταξης Μουτζούρη, καθώς και κάποιων εκ των παρευρισκομένων - κάνοντας λόγο και οι δυο για «λαθρομετανάστες» και όχι πρόσφυγες ή μετανάστες, για κλείσιμο των συνόρων και κλειστά κέντρα - ενώ ο Περιφερειάρχης με τη σειρά του επανέλαβε τα περί «αλλοίωσης του πληθυσμού», που «χειροκροτήθηκαν» θερμά στην πρώτη ομιλία του κατά την ορκωμοσία στο Δημοτικό θέατρο.

Καμιά πρόταση, καμιά απολύτως πρωτοβουλία σε μια συζήτηση που στόχο είχε να δώσει βήμα σε όλους να τοποθετηθούν και να προσθέσει και αυτή τη συνεδρίαση στον ανύπαρκτο κατάλογο πρωτοβουλιών από πλευράς Περιφερειακής αρχής. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της συνεδρίασης ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Θεόδωρος Βαλσαμίδης, από την παράταξη «Εμείς για το Αιγαίο» ανέφερε: «Συμπέρασμα από την χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό - προσφυγικό, δυστυχώς «μια τρύπα στο νερό» όπως είπε και η καλή συνάδελφος από τη Σάμο κα. Άννη Ανδρεάδη. Και αυτό όχι γιατί το ζήτημα είναι σύνθετο, ούτε γιατί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν έχει σχετικές αρμοδιότητες. Αλλά γιατί η Περιφερειακή Αρχή δεν κατάφερε τον συγκερασμό των απόψεων - προτάσεων που κατατέθηκαν από τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τους φορείς σε ένα ενιαίο κείμενο - πρόταση προς την Κυβέρνηση, με προτάσεις που θα ανακουφίσουν άμεσα τους νησιώτες. Ας το ξαναδεί η Περιφερειακή Αρχή. Καλά τα λόγια, αλλά απ’ αυτά οι νησιώτες έχουν χορτάσει. Προς το παρόν περιμένουμε μόνο από την Κυβέρνηση να δώσει ρεαλιστικές λύσεις στο αδιέξοδο των τελευταίων ετών». Δεν έλειψε η κριτική για την εκκωφαντική σιωπή από πλευράς της Περιφερειακής αρχής και από τις άλλες παρατάξεις.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Τολμάμε», Παναγιώτης Χριστόφας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «…Προεκλογικά πολλοί σήκωσαν ψηλά το θέμα επίλυσης του προσφυγικού, όμως η πραγματικότητα είναι πως όσο δεν σκύβουμε πάνω από τα προβλήματα, όσο δεν παίρνουμε πρωτοβουλίες, όσο δεν είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες και με τους εαυτούς μας, παραμένουμε μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του. Οι διεκδικήσεις αυτές πρέπει να είναι δυναμικές, σαφείς και στη σωστή βάση. Δεν κάνουμε πολιτική επαιτεία. Δεν ζητάμε ανταλλάγματα. Ζητάμε αυτά που δικαιωματικά πρέπει να μας ανήκουν», είπε μεταξύ άλλων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μαρία Νικολάρα από την «Συμπαράταξη», η οποία επέκρινε και τις εμπρηστικές δηλώσεις του Περιφερειάρχη στα κανάλια: «… Εδώ δεν βρισκόμαστε για να εκθέσουμε τις απόψεις μας και να πάμε σπίτι. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και τις έχουμε δημοσιοποιήσει κατ’ επανάληψη. Πρέπει να δούμε τι οφείλει, αλλά και τι μπορεί ακόμα και πέραν των αρμοδιοτήτων της να κάνει η Περιφέρεια Β. Αιγαίου για το ζήτημα. Και είναι επικίνδυνο ο κ. Περιφερειάρχης να βγαίνει στα κανάλια με τη θεσμική του ιδιότητα και να δηλώνει ότι πανικοβλήθηκε από την κατάσταση στη Μόρια τη βραδιά της κρίσης, γιατί δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες και μεταφέρει τον πανικό στα πρωτοσέλιδα. Μπορεί να αξιοποιήσει θετικά το κύρος και την επιρροή του», σχολίασε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή της η ίδια.

Για «πλεόνασμα αντιπροσφυγικής ρητορικής» από τον Περιφερειάρχη κάνει λόγο σε χθεσινή ανακοίνωσή της η παράταξη «Ανταρσία»: «… ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης κλείνοντας την συζήτηση, κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για το προσφυγικό ζήτημα στα νησιά, επανέλαβε ότι υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης της πληθυσμιακής σύνθεσης των νησιών. Πολύ πιο έντονους αντιπροσφυγικούς τόνους χρησιμοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χατζηκομνηνός, ο οποίος αναγνώρισε μόνο την ύπαρξη λαθρομεταναστών, υπερασπίστηκε αυτούς που πετροβόλησαν το σκάφος open arms στο λιμανάκι της Συκαμιάς, αναφέροντας ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν ταυτότητες, αλλά έχουν πανάκριβα κινητά τηλέφωνα κλπ. κλπ. Στην ουσία η Περιφερειακή Αρχή αξιοποίησε το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για την συζήτηση του θέματος, ώστε να κερδίσει πίστωση χρόνου για την κυβέρνηση, να καθησυχάσει τους συντηρητικότερους των ψηφοφόρων της και να προετοιμάσει το έδαφος για πιο ακραίες πολιτικές επιλογές κατά των προσφύγων.

Από εκεί και πέρα η Περιφερειακή Αρχή, δια του Αντιπεριφερειάρχη προσφυγικής κρίσης κ. Κουρσουμπά δήλωσε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα και κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης», τονίζει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων. Καταλήγοντας σημειώνει ότι ο περιφερειακός σύμβουλος της Ανταρσίας στο Αιγαίο, Νίκος Μανάβης, ζήτησε κατ’ επανάληψη η εισήγησή του να μπει σε ψηφοφορία, κάτι που το προεδρείο αρνήθηκε πεισματικά. «Αντίθετα το προεδρείο επέλεξε να βάλει σε ψηφοφορία μόνο το σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ένα κείμενο που παρά τα θετικά του σημεία, είναι πολύ κατώτερο από το πλαίσιο που έχει κατακτήσει το κίνημα αλληλεγγύης…».

Πηγή: nealesvou.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel