Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>5 σημεία προσοχής στα πρώτα βήματα μιας επιχείρησης

banner roots

5 σημεία προσοχής στα πρώτα βήματα μιας επιχείρησης
15.10.2019 | 21:38

5 σημεία προσοχής στα πρώτα βήματα μιας επιχείρησης

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει η Σοφία Γεωργιάδη, δικηγόρος με ειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο και την Πνευματική Ιδιοκτησία

Η ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας αποτελεί στις μέρες μας μείζον ζήτημα για την εν γένει ανάπτυξή μας ως χώρα. Το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εξειδίκευση δράσεων στους τομείς της «Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που έχει ήδη ξεκινήσει, αναμένεται να δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα του Βορείου Αιγαίου.

Η σύσταση και η λειτουργία μιας επιχείρησης όμως χρειάζεται σταθερά θεμέλια και ένα ασφαλές ξεκίνημα.

Που θα πρέπει να εστιάσουμε;

1. Η επιλογή της κατάλληλης νομικής μορφής

Η κάθε επιχειρηματική δράση και η προώθηση στην αγορά της υπηρεσίας ή του προϊόντος μπορούν να καλυφθούν με ξεχωριστό τύπο εταιρείας. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε μια εταιρεία που θα συμφέρει τη δραστηριότητά μας όχι μόνο φορολογικά αλλά και στην καθημερινή πρακτική.

Για παράδειγμα, η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ), μπορεί να συσταθεί μεν με ένα (1) ευρώ και οι μέτοχοί της να μην ευθύνονται για τις εταιρικές υποχρεώσεις (καταρχήν) με την προσωπική τους περιουσία όπως σε μια Ομόρρυθμη Εταιρεία (Ο.Ε.), όμως ταυτόχρονα μια ΙΚΕ έχει τις λογιστικές υποχρεώσεις μιας Ανώνυμης Εταιρείας. Ο κάθε επιχειρηματίας θα πρέπει να έχει μια σφαιρική εικόνα για το τι θα διασφαλίσει καλύτερα την εμπορική του δραστηριότητα, τώρα και στο μέλλον.

2. Το σωστό καταστατικό

Οποιαδήποτε μορφή εταιρείας και αν επιλέξει κανείς, η σύσταση θα γίνει πάντοτε με ένα έγγραφο. Το καταστατικό μιας εταιρείας αποτελεί ουσιαστικά το «manual» και τον οδηγό για τον τρόπο που θα λειτουργεί κάθε μέρα. Είναι πολύ σημαντικό το κάθε καταστατικό να είναι «εξατομικευμένο», δηλαδή να καλύπτει τις ανάγκες της συγκεκριμένης εταιρείας και των ανθρώπων πίσω από αυτή.

Και ναι μεν πλέον προβλέπεται η ύπαρξη πρότυπων καταστατικών για την επιτάχυνση της διαδικασίας σύστασης, ο μόνος τρόπος όμως να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των προσώπων που συστήνουν μια εταιρεία αλλά και να προβλεφθούν «διέξοδοι» σε περίπτωση που προκύψουν διαφωνίες, είναι να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το πρώτο έγγραφο μιας εταιρίας, αναλυτικοί όροι που να προστατεύουν τα συμφέροντα των εταίρων και να προβλέπουν το πώς ακριβώς θα λειτουργεί καθημερινά.

3. Η προστασία της καινοτομίας

Η ιδέα πίσω από μια επιχείρηση πολλές φορές είναι καινοτόμα, δηλαδή μοναδική και πρωτότυπη. Για παράδειγμα η BIOGRECO A.E. είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που παράγει το πρώτο πιστοποιημένο βιολογικό κοτόπουλο. Αυτό αποτελεί μια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα και η επένδυσή της απέφερε υψηλά κέρδη. Όταν κάτι είναι καινοτόμο χρειάζεται προστασία από τυχόν αντιγραφές, διαφορετικά δεν μπορεί να αποφέρει κέρδος. Η προστασία μιας καινοτόμας ιδέας επιτυγχάνεται είτε μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντα) είτε μέσω διασφάλισης του copyright (πχ σε περίπτωση ενός application) αλλά και μέσω Συμφωνητικών Εχεμύθειας. Κάθε επιχειρηματική ιδέα έχει τον δικό της τρόπο να κατοχυρωθεί και να καταστεί ανταγωνιστική.

4. Η προστασία του ονόματος

H αξία του εμπορικού σήματος (logo) της Apple είναι περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια και της Google 150 εκατομμύρια. Ποιος εξάλλου δεν γνωρίζει το σήμα της Cosmote και της Vodafone; Το εμπορικό σήμα είναι ο τρόπος που παρουσιάζεται μια εταιρεία στον καταναλωτή. Είναι ο τρόπος που το καταναλωτικό κοινό μαθαίνει να ξεχωρίζει τα προϊόντα η της υπηρεσίες μιας εταιρείας από μιας άλλης. Η κατοχύρωση του σήματος προστατεύει την εταιρεία από παρόμοιες ανταγωνιστικές δραστηριότητες, βοηθάει τη διαφήμισή της και αποτελεί περιουσιακό της στοιχείο. Με τη σύσταση λοιπόν μιας εταιρείας είναι σημαντικό να γίνεται άμεσα και η κατοχύρωση του σήματός της (εθνικό, ευρωπαϊκό ή και διεθνές).

5. Η προστασία της συνεργασίας

Κάθε εταιρεία στα πρώτα βήματά της θα απασχολήσει ανθρώπους που θα τη βοηθήσουν να αναπτύξει τις δραστηριότητές της. Εργολάβοι, προγραμματιστές, διαφημιστές και άλλοι προμηθευτές θα ενταχθούν στο δυναμικό της. Χωρίς έγγραφες συμβάσεις με όλα αυτά τα πρόσωπα, οι συνεργασίες μιας εταιρείας θα ήταν «στο αέρα». Η κάθε επαγγελματική σχέση χρειάζεται και τη δική της σύμβαση. Οι συνεργάτες θα απασχοληθούν με συμβάσεις εργασίας ή σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών; Η σύμβαση έργου με τον κατασκευαστή τι όρους θα περιέχει; Η προσεκτική επιλογή της κατάλληλης έγγραφης συμφωνίας προφυλάσσει τα συμφέροντα και των δύο μερών και οδηγεί σε ταχύτερη και ομαλότερη εξέλιξη κάθε είδους συνεργασίας.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το