Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Στην τελική φάση το ντοκιμαντέρ για τον «Κεχαγιά της Λήμνου»

banner roots

Στην τελική φάση το ντοκιμαντέρ για τον «Κεχαγιά της Λήμνου»
14.10.2019 | 09:28

Στην τελική φάση το ντοκιμαντέρ για τον «Κεχαγιά της Λήμνου»

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Πριν περίπου ενάμιση χρόνο η seven six films, μια ανεξάρτητη εταιρία παραγωγής όπου δραστηριοποιείται στο χώρο των τηλεοπτικών παραγωγών, των ντοκιμαντέρ και την δημιουργία τηλεοπτικών διαφημιστικών σποτ, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ, αφιερωμένο στο Κεχαγιά της Λήμνου.

Ο Γιώργος Κωμάκης (με καταγωγή από την Λήμνο) και ο Σέργιος Κολισίκας μέλη της εταιρίας, επισκέφτηκαν για πρώτη φορά την Λήμνο στις 7 - 17 Μαΐου του 2018 με σκοπό την έρευνα για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ

Σε αυτό το αρχικό ερευνητικό στάδιο, είχαν έρθει σε επαφή με φορείς και με κατοίκους του τόπου και έδωσαν συνεντεύξεις σε δυο τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να αναδειχθεί η ζωή και η εξέλιξη του κεχαγιά της Λήμνου στο πέρασμα του χρόνου, η πολιτιστική κληρονομιά που άφησε και πως στις μέρες μας έγινε ένα σύμβολο για την Λήμνο.

Μέσα από την ιστορία του κεχαγιά και τον τρόπο ζωής του θα γνωρίσουμε αρκετά λαογραφικά στοιχεία του τόπου, αλλά και τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα καθώς και τον τρόπο παραγωγή τους με βάση το χτες και το σήμερα.

Μετά την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ, στόχος της εταιρίας είναι η προβολή του σε φεστιβάλ του εξωτερικού και της Ελλάδας και μετέπειτα την προβολή του, σε όσο το δυνατόν περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα ελληνικά και ξένα.

Πριν μερικές ημέρες μέσα από τη σελίδα τους στο Facebook ανέφεραν σχετικά:

“Ο κεχαγιάς - ο άνθρωπος της γής” πρόκειται για ένα εθνογραφικό ντοκιμαντέρ γυρισμένο στη Λήμνο, το πεδινότερο από τα νησιά του Αιγαίου.

Η Λήμνος πού κατά μια εκδοχή οφείλη το όνομα της στο ομηρικό Λήιον που προσδιορίζη χωράφι με στάχυα ή απο το Ληίς + «μήλο» που σημαίνει πρόβατο, χαρακτηρίζεται απο έντονη κτηνοτροφική και γεωργική δραστηριότητα, ήδη από τους αρχαίους χρόνους.

Ο λημνιός γεωργοκτηνοτρόφος, ο κεχαγιάς - κατά την προφορική παράδοση του τόπου που τον γέννησε - αποτέλεσε μιά πολυσήμαντη και πολυτάραχη έννοια, ώς επί το πλείστον παρεξηγημένη.

Το ντοκιμαντέρ, μέσα από τον αφηγηματικό λόγο των κεχαγιάδων και τη βιωμένη τους εμπειρία, έρχεται να καλύψει το ήδη υπάρχον κενό της επίσημης μνήμης και τοπικής Ιστορίας για την ύπαρξη της ίδιας της ομάδας .
Μνήμες, λήθες, σιωπές και ταυτότητες βοηθούν να φωτιστεί η αγροτική, οικονομική και κοινωνική ιστορία του νησιού μία βάση κυρίως εξελικτική.

Η ιστορία της ομάδας των κεχαγιάδων δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μια ιστορία βιωμένη από τα κάτω, από υποκείμενα που μέχρι πρότινος δεν είχαν δικαίωμα στην επίσημη ή γραπτή ιστορία και στη θεσμική μνήμη της Λήμνου.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel