Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>H συμβολή της μουσικής στη ζωή του ανθρώπου

banner roots

H συμβολή της μουσικής στη ζωή του ανθρώπου
16.09.2019 | 19:36

H συμβολή της μουσικής στη ζωή του ανθρώπου

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

της Αναστασίας Σιάχου

Καθηγήτριας Κοντραμπάσου και Μουσικής Προπαιδεία

Πολλές μελέτες έχουν γραφτεί για την ευνοϊκή επιρροή της μουσικής στο ανθρώπινο πνεύμα καθώς οι επιστήμονες τονίζουν ότι η επίδραση των ήχων στην ανθρώπινη ψυχολογία είναι τεράστια. Όταν ακούμε μουσική, πολλά συναισθήματα κατακλύζουν την σκέψη και την ψυχή μας, όπως αυτά της ανακούφισης, του ενθουσιασμού και της συγκίνησης.

1

Οι ίδιες επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι το άκουσμα της μουσικής μέσα από την ακοή οδηγείται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και με την σειρά στο νευρικό σύστημα, τους μυς και τους αδένες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία του αίματος στο ανθρώπινο σώμα. Πολλές φορές όταν ακούμε μουσική αισθανόμαστε τους κτύπους της καρδιάς μας να αραιώνουν καθώς η πίεση μειώνεται ενώ το άγχος μηδενίζεται. Για πολλούς η μουσική δεν είναι μια τέχνη ή μια επιστήμη αφού θεωρείται θείο δώρο στον άνθρωπο.

Η μουσική έχει σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις και στην γενική υγεία των ατόμων όπως αποδεικνύει και έρευνα που έγινε σε πανεπιστήμιο της Βιέννης. Ο επικεφαλής καθηγητής του Πανεπιστημίου Δρ. Χ. Χάσεκ δηλώνει πως ζητήθηκε από μια ορχήστρα να παίζει περισσότερο σύγχρονη μουσική, ενώ από μια άλλη κλασικά μουσικά έργα. Μετά από λίγο καιρό οι μουσικοί της πρώτης ορχήστρας παραπονούνταν για διαταραχές ύπνου και νευρικότητα σε ποσοστό 22-52%, σε αντίθεση με τους μουσικούς της δεύτερης ορχήστρας που τα ποσοστά τους ήταν 2%!

2

Η ενασχόληση με ένα μουσικό όργανο ωφελεί στη μνήμη καθώς βελτιώνεται μέσα από την εκμάθηση της τεχνικής του οργάνου και της μουσικής ανάγνωσης των νοτών η λειτουργία της εγκεφαλικής μνήμης. Επιπλέον, αποδεδειγμένα η ενασχόληση με τη μουσική δίνει τη δυνατότητα της ανάπτυξης του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου κάτι το οποίο αυξάνει τις μετρήσεις του IQ των ανθρώπων που ασχολούνται με την μουσική.

Στο Λημνιακό Ωδείο, το έμπειρο εκπαιδευτικό προσωπικό παρακολουθεί την εξέλιξη για την χρήση της μουσικής στην διδασκαλία μέσα από συνεχή επιμόρφωση. Επιπλέον, μέσα από τα ατομικά μαθήματα αλλά και τα ομαδικά μουσικά σύνολα, τις χορωδίες και τις ορχήστρες, οι μεγάλοι και οι μικροί μαθητές μας αναδεικνύουν το ταλέντο τους μέσα από μια ευχάριστη ενασχόληση με τη μουσική.

Αν θέλεις κι εσύ να παίξεις, να χαρείς και να μας γνωρίσεις δεν έχεις παρά να απευθυνθείς στο Λημνιακό Ωδείο και εμείς θα χαρούμε να μιλήσουμε και να σου μεταδώσουμε το πάθος μας για την μουσική.

4

Παίξε Μουσική…Ζήσε με Μουσική…στο Λημνιακό Ωδείο!

Πληροφορίες-Εγγραφές: 2254027998

website: limniakoodeio.com

Διεύθυνση: Καρατζά 5, στο κέντρο της Μύρινας

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel