Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων οι πιστώσεις για τις άγονες γραμμές

banner roots

Από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων οι πιστώσεις για τις άγονες γραμμές
06.09.2019 | 20:07

Από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων οι πιστώσεις για τις άγονες γραμμές

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων θα χρηματοδοτούνται πλέον οι συμβάσεις για τις άγονες γραμμές.

Με στόχο να υπάρξει ευελιξία στη διαχείριση των πόρων που διατίθενται για την κάλυψη των άγονων γραμμών στα νησιά και να μην υπάρχουν αδιάθετες πιστώσεις, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  προχώρησε στην κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Η τροπολογία προβλέπει ότι οι συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας που συνάπτονται μεταξύ του υπουργείου και των εταιρειών της ακτοπλοΐας θα καλύπτονται πλέον από τις πιστώσεις του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων και όχι από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού.

Το υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται σύντομα να προχωρήσει σε διαγωνιστικές διαδικασίες των νέων συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, τα δρομολόγια των οποίων αρχίζουν με τη νέα δρομολογιακή περίοδο από την 01/11/2019.

Μέχρι τώρα οι άγονες γραμμές βάρυναν τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 31 Αυγούστου, αποφασίσθηκε ότι για τα δρομολόγια που θα εκτελεσθούν μέχρι 31/12/2019 οι συμβάσεις θα βαρύνουν τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου, ενώ για δρομολόγια μετά την ημερομηνία αυτή, θα βαρύνουν το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε πλέον ως χώρα ότι το να χρηματοδοτείς τις άγονες γραμμές στην ακτοπλοΐα έχει αναπτυξιακή βάση. Είναι αναπτυξιακή παρέμβαση. Είναι ουσιαστικά ένα βήμα για να διεκδικήσουμε στη συνέχεια ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για τις άγονες γραμμές», λέει στα «Νέα της Λέσβου» η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου. Η ίδια μαζί με τον έτερο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας, Βαγγέλη Κυριαζόπουλο, κατέθεσαν την σχετική πρόταση, η οποία έγινε δεκτή και πήρε σάρκα και οστά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού, λόγω ανεκτέλεστων δρομολογίων των συμβεβλημένων πλοίων εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών, βλαβών ή άλλων απρόβλεπτων παραγόντων δεν καταβάλλονταν, με αποτέλεσμα να χάνονται. Με τη μεταφορά των δαπανών αυτών πλέον στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, δεν  θα υπάρχουν στο εξής αδιάθετες πιστώσεις, καθώς θα μεταφέρονται στο επόμενο οικονομικό έτος, προκειμένου να επιτυγχάνεται η πλήρης αξιοποίησή τους, ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Μέσα στο Φθινόπωρο το υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται να προχωρήσει σε διαγωνιστικές διαδικασίες των νέων συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, τα δρομολόγια των οποίων αρχίζουν με τη νέα δρομολογιακή περίοδο από την 01/11/2019.

Πηγή: nealesvou.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το