Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ο απολογισμός της συνάντησης για τη δημόσια υγεία στη Λήμνο
Ο απολογισμός της συνάντησης για τη δημόσια υγεία στη Λήμνο
23.07.2019 | 16:19

Ο απολογισμός της συνάντησης για τη δημόσια υγεία στη Λήμνο

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Τον απολογισμό της συνάντησης για τη δημόσια υγεία στη Λήμνο, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου, παρουσιάζουν ο Ιατρικός Σύλλογος Λήμνου και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Λήμνου.

Όπως αναφέρεται:

«Την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Μαρούλα μία διαφορετική συνάντηση για τα θέματα της Δημόσιας Υγείας στη Λήμνο.

Διοργανωτές ήταν ο Ιατρικός Σύλλογος Λήμνου και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Λήμνου.

Ως απολογισμός αυτής της συνάντησης μπορούν να αναφερθούν τα παρακάτω:

 • Αρχικά για πρώτη φορά βρέθηκαν στον ίδιο χώρο άνθρωποι όλων των ιδεολογικών αντιλήψεων και πολιτικών αποχρώσεων με σκοπό να μιλήσουν για τα προβλήματα υγείας
 • Ο αριθμός των παρευρισκομένων εκτιμάται ως ιδιαίτερα ικανοποιητικός αλλά το ακόμα πιο ευχάριστο είναι ότι το παρόν έδωσαν τόσο οι πολιτικές αρχές (δήμος και περιφέρεια) όσο και στο σύνολό τους σχεδόν οι συνδυασμοί που είχαν διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο κατά τις προηγούμενες εκλογές αλλά και λοιποί φορείς.
 • Συμμετείχε στην εκδήλωση ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), δίνοντας ιδιαίτερο κύρος.
 • Συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν αφενός μεν τη ναυαρχίδα των προβλημάτων της Δημόσιας Υγείας στη Λήμνο, όπως είναι το νοσοκομείο αλλά δεν διέφυγαν της συζήτησης και θέματα πρωτοβάθμιας υγείας, όπως η λειτουργία του πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου στο Μούδρο, η λειτουργία του ΠΕΔΥ, η ανυπαρξία Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και άλλα.
 • Ειπώθηκαν αρκετές αλήθειες και διευκρινίστηκαν καταστάσεις που μέχρι στιγμής της περιέβαλε ένα ομιχλώδες τοπίο.

Ας πάμε όμως και στα συμπεράσματα:

 • Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή του νοσοκομείου Λήμνου είναι η ουσιαστική έλλειψη διοίκησης, η οποία μετράει πλέον αρκετούς μήνες. Η τοποθέτηση στη θέση του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας (και κατ επέκταση του εκτελών χρέη αναπληρωτή διοικητή νοσοκομείου) ενός Ιατρού χωρίς προηγούμενη εμπειρία, ο οποίος επιπλέον είναι και μόνος του ειδικότητά του και εφημερεύει συνεχώς είναι κάτι το οποίο εκ προοιμίου θα είχε αποτύχει.
 • Η αποσύνδεση του Νοσοκομείου Λήμνου από το Βοστάνειο που υπογράφηκε σε ΦΕΚ στις 9 Μαρτίου 2019 και αναμένεται να υλοποιηθεί με την πρόσληψη του νέου διοικητή αναμένεται να λύσει κάποια προβλήματα.
 • Συμφωνήθηκε από όλους ότι η απαίτηση είναι να λειτουργούν οι δημόσιοι φορείς με δημόσιους λειτουργούς και κατ’ επέκταση το Νοσοκομείο Λήμνου να στελεχώνεται από μόνιμους ιατρούς του δημοσίου.
 • Σε περίπτωση που δημιουργείται ένα κενό από την απουσία ενός γιατρού και εφόσον αυτή είναι προβλέψιμη, δύναται η εκάστοτε διοίκηση του νοσοκομείου να φροντίσει να αναπληρώσει αυτό το κενό ζητώντας μετακίνηση ιατρών από άλλο νοσοκομείο. Ως δεύτερο μέτρο δύναται να ζητηθεί η συνδρομή στρατιωτικών ιατρών, όπως έχει συμβεί πλειστάκις στο παρελθόν. Ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να βρίσκει εφαρμογή μόνο σε κατεπείγουσες καταστάσεις και εφόσον οι δύο προηγούμενες πρακτικές δεν αποδώσουν είναι η πρόσληψη ιδιωτών ιατρών με μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Στην τελευταία περίπτωση η είσοδος των ιδιωτών στο νοσοκομείο πρέπει να θεωρείται πρόσκαιρη λύση και να είναι αυστηρά καθορισμένο το πλαίσιο αλλά και το χρονικό περιθώριο της δράσης τους εντός του νοσοκομείου. Για το νοσοκομείο της Λήμνου η είσοδος των ιδιωτών ιατρών δεν είναι κάτι καινούριο. Ας μην ξεχνούμε ότι μέχρι και πριν 10 μέρες επισκεπτόταν το νοσοκομείο ιδιώτης γαστρεντερολόγος για να διενεργήσει επείγουσες ενδοσκόπησης ενώ ιδιώτης οφθαλμίατρος επισκέπτεται το νοσοκομείο ακόμα και σήμερα αφού η οφθαλμολογική κλινική στελεχώνεται πλέον από μία επικουρικό ιατρό. Πριν 1 μήνα ιδιώτης καρδιολόγος κάλυψη την καρδιολογική κλινική αφού και οι δύο μόνιμοι καρδιολόγοι του νοσοκομείου βρίσκονταν σε αναρρωτική άδεια. Προ ολίγων μηνών δε ιατροί του νοσοκομείου είχαν ζητήσει τη συνδρομή των ιδιωτών παιδιάτρων ενώ τον Ιανουάριο του 19 για μία εβδομάδα κάλυψαν το νοσοκομείο ιδιότητες μικροβιολόγοι. Τέλος και αυτό δεν θα πρέπει να ξανασυμβεί από τα τέλη του 2012 μέχρι και το 2015 η παθολογική κλινική είχε στηριχτεί αποκλειστικά και μόνο στην παρουσία των ιδιωτών ιατρών αφού δεν υπήρχε μόνιμος.
 • Ειπώθηκε ότι την τελευταία διετία τουλάχιστον 10 ιατροί έχουν προσληφθεί στο νοσοκομείο της Λήμνου. Αυτή η κατάσταση μάλλον καταρρίπτει το μύθο ότι οι γιατροί δεν επιθυμούν να υπηρετήσουν στο νησί της Λήμνου, παρόλα αυτά είναι σαφές ότι ένας συνδυασμός επιπλέον κινήτρων πρέπει να θεσπιστούν ώστε το νησί να αποτελεί όλο και περισσότερο θέλγητρο.
 • Συμφωνήθηκε επίσης ότι πρέπει να τηρείται η αξιοκρατία και όλοι θέλουμε τους καλύτερους γιατρούς.
 • Όσον αφορά το κέντρο πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ) η δυσλειτουργία που δημιουργείται αυτή τη στιγμή με τη μετακίνηση όλων των ασθενών στο νησί της Μυτιλήνης για να εξεταστούν είναι ατελέσφορη. Ακόμα πιο δυσνόητο είναι το γεγονός ότι οι ασθενείς αυτοί, εξετάζονται στη Μυτιλήνη από γιατρούς που έρχονται από την Αθήνα. Με σωστή διεκδίκηση η λειτουργία ΚΕΠΑ στη Λήμνο δεν μοιάζει να είναι κάτι απραγματοποίητο.
 • Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού έχει σαν αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι ιατροί να εφημερεύουν περισσότερες και από 30 μέρες. Στην παρούσα φάση αυτό συνέβη με την μόνη παθολόγο του νοσοκομείου, αλλά ας μην ξεχνάμε πώς λίγους μήνες πιο πριν ο αναισθησιολόγος συμπλήρωνε 65 μέρες συνεχούς εφημερίας ενώ ο μοναδικός γενικός χειρουργός πολύ συχνά συμπληρώνει τις 50 μέρες εφημερίας.
 • Στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εξέλιξη προκηρύξεις για την πρόσληψη διψήφιου αριθμού μόνιμων ιατρών και υποχρέωσή μας είναι η δημιουργία πίεσης ώστε αυτές οι προκηρύξεις να ευοδωθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα.
 • Το σύνολο των πολιτικών αρχών και των πολιτευτών του νησιού που τοποθετήθηκαν δήλωσαν αμέριστη συμπαράσταση στις όποιες δράσεις αναληφθούν με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη δημόσια υγεία της Λήμνου.
 • Επιστέγασμα τη συνάντησης στο Μαρούλα ήταν η δημιουργία μιας ομάδας πίεσης που σκοπό θα έχει πέραν της δημοσιοποίησης των προβλημάτων του νοσοκομείου να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες με τελικό στόχο την πιο εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας στο νησί. Η λειτουργία του ΚΕΠΑ και η πίεση να έρθουν άμεσα νέοι γιατροί θα αποτελέσει προτεραιότητα. Ο πυρήνας αυτής της ομάδας έχει ήδη δημιουργηθεί και είναι σαφές πως μέρα με την μέρα θα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο με την προσθήκη και νέων φορέων ή φυσικών προσώπων σε αυτήν».

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018