Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος: Έριξε αυλαία το «Αρχαίο Πένταθλο» (photos)

banner roots

Λήμνος: Έριξε αυλαία το «Αρχαίο Πένταθλο» (photos)
19.07.2019 | 22:07

Λήμνος: Έριξε αυλαία το «Αρχαίο Πένταθλο» (photos)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Με τις καλύτερες εντυπώσεις αναχώρησαν οι αποστολές του Αρχαίου Πεντάθλου Λήμνου 2019, που ολοκληρώθηκε χθες, Πέμπτη 18 Ιουλίου, μετά από τριήμερες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Νικητές των κυπέλων του φετινού πεντάθλου ήταν η ομάδα 1 κοριτσιών του Δήμου Λέσβου και η ομάδα 1 αγοριών του Δήμου Λήμνου.

Το Αρχαίο Πένταθλο 2019 είχε φέτος τέσσερις σημαίες, την Ελληνική που εκπροσωπούσε τους Δήμους Λέσβου και Λήμνου, την Ιταλική για τη συμμετοχή του Δήμου Τρεμετζίνα, την Κυπριακή για τη συμμετοχή της Κοινότητας Περβολιών και την Σερβική για τη συμμετοχή του Δήμου Πόζεγκα της Σερβίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης 16 Ιουλίου με παρέλαση των ομάδων από το Δημαρχείο μέχρι την προϊστορική Μύρινα με τη συνοδεία χορευτών του ΓΑΣ Μύρινας ντυμένων με παραδοσιακές στολές. Στον χώρο της προϊστορικής Μύρινας έγινε η κήρυξη της έναρξης των αγώνων από τον Δήμαρχο Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη, ενώ οι μαθήτριες του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου Παναγιώτα Κοτσιλίτη και Χριστίνα Παππά μάγεψαν το κοινό με την ερμηνεία τους και την εκτέλεση των τραγουδιών, σε διδασκαλία του καθηγητή τους κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου. Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Αθηνά Τζαννέτου Γιαρμαδούρου, ενώ η εθελόντρια κ. Νίτσα Δώρα απήγγειλε το ποίημα του Ιωάννη Πολέμη «Πένταθλον». Τον όρκο του αθλητή εκφώνησε η αθλήτρια από τη Λέσβο Μιχαέλα Φυρίγου, ενώ τον όρκο του κριτή εκφώνησε η κ. Λία Κραβαρίτη συνοδευόμενη από τον κ. Γρηγόρη Παπακανάκη, επίσης κριτή.

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου το μεσημέρι παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου από τους αρχηγούς των αποστολών προς τα τοπικά ΜΜΕ, όπου αναφέρθηκαν στις πολύ θετικές εντυπώσεις τους από τη συμμετοχή στο Αρχαίο Πένταθλο και κατέθεσαν τις σκέψεις και τις ιδέες τους, ενώ το απόγευμα οι αθλητές αγωνίστηκαν στα αθλήματα του ακοντισμού και της δισκοβολίας στην παραλία της Αρχαίας Ηφαιστίας.

Οι απονομές μεταλλίων στους νικητές της δισκοβολίας και του ακοντισμού έγιναν στην πλατεία του Κοντοπουλίου, όπου ακολούθησε εκδήλωση, με διοργανωτές τον Αθλητικό Όμιλο Ηφαιστία και την Τοπική Κοινότητα Κοντοπουλίου, που πρόσφεραν αναμνηστικά δώρα στους αρχηγούς των αποστολών.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η αναπαράσταση του πανάρχαιου εθίμου της λαμπαδηδρομίας, που συνόδευε τις αθλητικές εκδηλώσεις. Μία αθλήτρια έτρεξε από την αρχαία Ηφαιστία μέχρι την πλατεία του Κοντοπουλίου μεταφέροντας τη φλόγα, σύμβολο της ειρήνης και της αρμονίας. Στη συνέχεια, τα Περβόλια και η Πόζεγκα παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς τους, ενώ ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί της Λήμνου από τη χορευτική ομάδα του τοπικού τμήματος Κοντοπουλίου του Λυκείου των Ελληνίδων-Παράρτημα Λήμνου, σε διδασκαλία του κ. Βασίλη Μαγνήσαλη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσική και κέρασμα παραδοσιακού κουρκουτιού, που είχαν ετοιμάσει οι κυρίες του Κοντοπουλίου.

Το πρωί της Πέμπτης 18 Ιουλίου, οι αθλητές αγωνίστηκαν στο άθλημα της πάλης στην άμμο, στα Ρηχά Νερά, μια ιδιαίτερη τοποθεσία που συνδέεται με το πέρασμα των Αργοναυτών από τη Λήμνο. Ακολούθησε η απονομή των μεταλλίων στους νικητές της πάλης.

Το απόγευμα της Πέμπτης 18 Ιουλίου, στο Δημοτικό Στάδιο Μύρινας, τελέστηκαν τα αγωνίσματα του αγώνα δρόμου και του άλματος σε μήκος, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας έγινε η απονομή των επάθλων στο γήπεδο της Μύρινας και ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ του Δημάρχου Λήμνου και των αρχηγών των ομάδων, ρίχνοντας την αυλαία του 5ου Αρχαίου Πεντάθλου Λήμνου.

Το Αρχαίο Πένταθλο Λήμνου είναι το αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, με τη συμμετοχή πολλών φορέων και εθελοντών που στηρίζουν τη διοργάνωση.

Ο Δήμος Λήμνου ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν και στη φετινή διοργάνωση του Αρχαίου Πεντάθλου. Ειδικότερα: Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Αρχαίου Πεντάθλου κ. Νικόλαο Καρύδη, Κώστα Μανωλακούδη, κ. Αθηνά Τζαννέτου Γιαρμαδούρου, τους συνδιοργανωτές, την Αθλητική Ένωση Λήμνου και τον Αθλητικό Όμιλο Ηφαιστία, τους κριτές και εθελοντές, τους γιατρούς των αγώνων κ. Λίτσα Κιουπκιουλή και κ. Κώστα Κολώνα, τις μεταφράστριες κ. Μαρίνα Μεταξά και κ. Βιολέτα Παλαιολόγου, τον ΣΕΓΑΣ για την αθλοθέτηση των επάθλων, τους Δήμους Λέσβου, Τρεμετζίνα Ιταλίας, Περβολιών Κύπρου και Πόζεγκα Σερβίας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου Λήμνου και συμμετείχαν στο φετινό Αρχαίο Πένταθλο Λήμνου, τους αρχηγούς των ομάδων, τον Αντιδήμαρχο Λέσβου κ. Θεόδωρο Στεργίου, τον πρώην Δήμαρχο του αδελφοποιημένου Δήμου Λένο κ. Τζιοβάνι Μπότα, τον Πρόεδρο της αδελφοποιημένης Κοινότητας Περβολιών Κύπρου κ. Κωνσταντίνο Τίγκη, τη διευθύντρια του σχολείου Emilija Ostojić της Πόζεγκα Σερβίας, κ. Μιριάνα Βασίλεβιτς , την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και τον προϊστάμενό της Δρ. Παύλο Τριανταφυλλίδη για τη διάθεση του χώρου της Προϊστορικής Μύρινας, την Τοπική Κοινότητα και τους κατοίκους του Κοντοπουλίου, τον πρόεδρο της κ. Σπύρο Χατζόγλου για τη συνδρομή στη διοργάνωση των εκδηλώσεων στην Ηφαιστία και το Κοντοπούλι, την 88 Στρατιωτική Διοίκηση Λήμνου για τη διάθεση ασθενοφόρου και νοσηλευτικού προσωπικού, το Λιμεναρχείο Μύρινας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λήμνου, το Α.Τ. Μύρινας, τη Φιλαρμονική του Δήμου Λήμνου, τον ΓΑΣ Μύρινας για τη συμμετοχή των μελών του χορευτικού του στην παρέλαση της τελετής έναρξης, το παράρτημα Λήμνου του Λυκείου των Ελληνίδων (τμήματα Μύρινας και Κοντοπουλίου) για την παρουσίαση παραδοσιακών χορών στο Κοντοπούλι και τη συμμετοχή στην τελετή των απονομών των επάθλων στη Μύρινα, τον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Ανδρωνίου για τη συμμετοχή στην απονομή των επάθλων της πάλης, τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την δημοσιογραφική κάλυψη της εκδήλωσης και το προσωπικό του Δήμου. Τέλος, ευχαριστεί τους κατοίκους και επισκέπτες της Λήμνου που παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις.

Δείτε την τελική κατάταξη των ομάδων:

Κορίτσια

koritsia pentathlo19

Αγόρια

agoria pentathlo19

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το