Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ο Χ. Αθανασίου στις εκδηλώσεις για την Εκστρατεία της Καλλίπολης

banner roots

Ο Χ. Αθανασίου στις εκδηλώσεις για την Εκστρατεία της Καλλίπολης
23.04.2019 | 21:00

Ο Χ. Αθανασίου στις εκδηλώσεις για την Εκστρατεία της Καλλίπολης

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Στις εκδηλώσεις «Τιμής και Μνήμης για τους Πεσόντες στην Εκστρατεία της Καλλίπολης», που πραγματοποιήθηκαν στις 20 Απριλίου στη Λήμνο, παρέστη ο βουλευτής Νομού Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην ομιλία του στο Πολιτιστικό Κέντρο Μούδρου ο κ. Αθανασίου σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «τα γεγονότα της Καλλίπολης μάς διδάσκουν πως μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά λαοί με διαφορετικές εθνικές, κοινωνικές και συναισθηματικές καταβολές, και να χτίσουν - διαμορφώσουν κοινή πολιτισμική κληρονομιά. Πως σφυρηλατούνται αξίες με βάση τις οποίες μπορούν να πορεύονται, οφείλουν να πορεύονται, λαοί που αγκαλιασμένοι έδωσαν μάχες για την ελευθερία, τις πανανθρώπινες αξίες και την επιβίωση».    

Ακολουθεί η ομιλία του βουλευτή:

«Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας μεταφέρω την αγάπη, αλλά και τις ευχαριστίες του Προέδρου μας, του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την πρόσκληση να παρευρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη μάχη της Καλλίπολης και να σας εκφράσω τη λύπη του που δεν κατάφερε να είναι σήμερα εδώ και να προσευχηθεί μαζί μας στον ιερό αυτό τόπο. Ένα τόπο εξαιρετικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας, αλλά και ενός πολυσήμαντου κοινωνικού χώρου.

Κυρίες και κύριοι

Αγαπητοί φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή παρευρίσκομαι εδώ για μια ακόμα φορά, για να αποτίνω στον ιερό αυτό τόπο φόρο τιμής στους πεσόντες στη μάχη της Καλλίπολης, μιας μάχης που συνετέλεσε καθοριστικά στην περαιτέρω εξέλιξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια στον τερματισμό του με την υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου στις 30 Οκτωβρίου 1918.      

Οι εκδηλώσεις αυτές, όπως προανέφερα, έχουν την πολυσημαντότητά τους. Θυμούμαστε, τιμούμε, παραδειγματιζόμαστε από τα γεγονότα, τον ηρωισμό και τις επιπτώσεις της εποχής εκείνης, αλλά και μας δίνετε η ευκαιρία να αναστοχαστούμε πως μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά λαοί με διαφορετικές εθνικές, κοινωνικές και συναισθηματικές καταβολές, και να χτίσουν - διαμορφώσουν κοινή πολιτισμική κληρονομιά. Πως σφυρηλατούνται αξίες με βάση τις οποίες μπορούν να πορεύονται, οφείλουν να πορεύονται λαοί που αγκαλιασμένοι έδωσαν μάχες για την ελευθερία, τις πανανθρώπινες αξίες και την επιβίωση.    

Και οι αξίες αυτές σφυρηλατήθηκαν μεταξύ όλων των συμμάχων (Αυστραλών, Καναδών, Βρετανών, Νεοζηλανδών, Πακιστανών Γάλλων κ.α.), που κατέφθασαν στον Μούδρο με πλοία και από εκεί ξεκινούσαν για διάφορα σημεία της απέναντι χερσονήσου της Καλλίπολης.

Ανεξάρτητα όμως από το γεγονός ότι η εκστρατεία της Καλλίπολης κατά των Οθωμανών και τον επεκτατισμό της Γερμανίας αφορά όλους τους συμμάχους, έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Νεοζηλανδούς και Αυστραλούς, διότι συνδέθηκε με τις ιστορικές καταβολές των δυο λαών και από το 1916 αποτέλεσε την εθνική τους επέτειο μνήμης, οπότε και ορίσθηκε η 25η Απριλίου, ως Anzac Day. Ήταν η ημέρα που αποβιβάστηκαν οι Anzacs στην Καλλίπολη.

Και η μέρα αυτή (25η Απριλίου) αποτελεί και για τις δυο αυτές χώρες, ημέρα εθνικής μνήμης και ημέρα ενότητας. Αν και η εκστρατεία της Καλλίπολης απέτυχε να πραγματοποιήσει τον αντικειμενικό της σκοπό που ήταν η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης και να θέσει εκτός πολέμου την Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι δράσεις των Αυστραλών και Νεο-Ζηλανδών στρατιωτών κατά την εκστρατεία, κληροδότησαν μια πολυσήμαντη ισχυρή κληρονομιά. Η δημιουργία αυτού που έγινε γνωστό ως "ο θρύλος του Anzac", αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της εθνικής ταυτότητας και στις δύο χώρες. Αυτό διαμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες τους έβλεπαν τόσο το παρελθόν, αλλά και την αντίληψη για το παρόν και τις βάσεις για να διαμορφώσουν το μέλλον τους.

Η Λήμνος, αυτό το ιστορικό νησί μας, το νησί του ‘Ηφαίστου με τον πολιτισμό των έξι χιλιετηρίδων παρά τη φτώχια που βίωναν οι κάτοικοί του την περίοδο εκείνη, αναδείχθηκε σε τόπο υποδειγματικής φιλοξενίας, στήριξης και περίθαλψης των νεαρών Άγγλων, Αυστραλών, Νεοζηλανδών, Γάλλων, Καναδών, Πακιστανών, Μαροκινών, Ινδών, Σενεγαλέζων κ. α. στρατιωτών που έβλεπαν τον τόπο αυτό σαν τόπο ξεκούρασης, περισυλλογής, ηρεμίας και γαλήνης απέναντι στο τρομερό πεδίο του πολέμου. Αποτέλεσαν όλοι αυτοί τμήμα μιας πραγματικά πολυεθνικής δύναμης, που μερικούς απ’ αυτούς "τους κράτησε μόνιμα φιλοξενούμενους μέσα της η λημνιακή γη".

Οι δεσμοί που αναπτύχθηκαν μεταξύ των μελών του εκστρατευτικού σώματος με τους κατοίκους της Λήμνου, κατά την παραμονή τους στη νήσο, σφυρηλάτησαν διαπροσωπικές αλλά και διακρατικές σχέσεις που κρατούν μέχρι σήμερα, έναν αιώνα και πλέον μετά την ιστορική μάχη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την καλή αποδοχή που έτυχαν μετέπειτα οι λημνιοί που μετανάστευσαν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ως αντάλλαγμα των όσων είχαν προσφέρει στη διάρκεια της εκστρατείας της Καλλίπολης.

Οι κάτοικοι της Λήμνου είναι διαχρονικοί φορείς αυτών των ιστορικών γεγονότων, που σημάδεψε την παγκόσμια ιστορία.

Αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη του Συλλόγου "Φίλοι των ΑΝΖAC από τη Λήμνο", για τις συνεχείς και αδιάλειπτες προσπάθειες που καταβάλουν από την ίδρυση του Συλλόγου, για την ανάδειξη της σπουδαιότητας και της συμβολής της Λήμνου στην Ιστορία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με τις πρωτοβουλίες τους και τις εκδηλώσεις τους, τιμούν τον τόπο τους, αναδεικνύοντας την συμβολή του στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία και υπενθυμίζουν στην παγκόσμια κοινότητα τις αρετές της δημοκρατίας, της ελληνικής φιλοξενίας και της αλληλεγγύης. Πάνω από όλα, τιμούν δύο σημαντικά έθνη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, με τους οποίους η χώρα μας έχει ισχυρούς φιλικούς δεσμούς, η διαχρονικότητα των οποίων δε θα ήταν η ίδια χωρίς τη γενναιοδωρία των κατοίκων της Λήμνου τις δύσκολες εκείνες ημέρες του 1915.

Την σημαντική αυτή προσπάθεια στηρίζει, διαχρονικά, η ελληνική πολιτεία και οφείλουμε να τη στηρίζουμε όλοι μας, με κάθε τρόπο και μέσο, ώστε η Λήμνος να λάβει τη θέση που της αξίζει στην παγκόσμια ιστορική μνήμη όλων όσων διαδραματίστηκαν στο νησί κατά τη διάρκεια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, για να γίνει το νησί σύμβολο της ενότητας, της ειρήνης και της αδελφοσύνης των λαών και να αντλούν από αυτή την επέτειο τα πανανθρώπινα ιδεώδη και ιδανικά και ταυτόχρονα να παραδειγματίζονται από τα λάθη του παρελθόντος και να αναθεωρούν τη στάση τους για το μέλλον.

Η ιστορία είναι αμείλικτη και όλους, ανεξίτηλα, μας καταγράφει.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel