Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>ΛΑΣ Β. Αιγαίου: Το Περιφ. Συμβούλιο να παρέμβει στην κυβέρνηση για τις ελλείψεις του Νοσοκομείου Λήμνου
ΛΑΣ Β. Αιγαίου: Το Περιφ. Συμβούλιο να παρέμβει στην κυβέρνηση για τις ελλείψεις του Νοσοκομείου Λήμνου
25.10.2018 | 17:58

ΛΑΣ Β. Αιγαίου: Το Περιφ. Συμβούλιο να παρέμβει στην κυβέρνηση για τις ελλείψεις του Νοσοκομείου Λήμνου

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Την παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην κυβέρνηση για τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό ζητάει με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου η Λαϊκή Συσπείρωση.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ΛΑΣ Στρατής Κόρακας στην επιστολή του αναφέρει:

Κύριε Πρόεδρε,

Σας αποστέλλω συνημμένα επιστολές -  διαμαρτυρία του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, της Ένωσης Ιατρών και του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, στην οποία απαριθμούν τις μεγάλες, απαράδεκτες ελλείψεις σε προσωπικό και ιδιαίτερα ιατρικό, ελλείψεις που δυσκολεύουν και  θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων και επισκεπτών  του νησιού.

Με την παρούσα ζητάμε να συζητηθεί το θέμα προ ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση της 22ας Οκτωβρίου και να κληθούν να εκθέσουν το πρόβλημα οι υπογράφοντες τις επιστολές. Επιβάλλεται, κατά την άποψή μας, να παρέμβει προς την Κυβέρνηση το Π.Σ. και να απαιτήσει την άμεση κάλυψη των κενών με μόνιμο προσωπικό.

Με τιμή

Στρατής Κόρακας
Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης

Η ανακοίνωση-καταγγελία του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ:

Μετά και τις πρόσφατες καταγγελίες για έλλειψη αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο Λήμνου, επαναβεβαιώνονται δυστυχώς για άλλη μια φορά οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, που ακολουθούν την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις έχουν σοβαρές ευθύνες , γιατί συναποφασίζουν και εφαρμόζουν την πολιτική του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδηγεί σε μείωση των κρατικών δαπανών για την υγεία, στη λειτουργία των νοσοκομείων με όρους επιχειρήσεων, στο σπρώξιμο των ασθενών στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, αν έχουν βέβαια να πληρώσουν, πέρα από τη φοροληστεία και τα χαράτσια που υφίστανται συνεχώς.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τραγικές ελλείψεις γιατρών στο Νοσοκομείο του νησιού μας, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί η τελευταία παράγραφος της απάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας σε σχετική αναφορά των βουλευτών του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου, Διαμάντως Μανωλάκου και Μανώλη Συντυχάκη ότι,

«Το νοσοκομείο Λήμνου το 2015 βρισκόταν σε κατάσταση κρίσης. Σήμερα, ακόμη και με τις υπάρχουσες ελλείψεις ιατρών, έχει την δυνατότητα να παρέχει τις υπηρεσίες που προβλέπονται από τον Οργανισμό του. Με τις οκτώ (8) προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες, θα έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ελλείψεων σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και θα παρέχει με άνεση και συνέπεια όλες τις προβλεπόμενες ιατρικές υπηρεσίες».

Επίσης, οι αναφορές του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας ότι «κανένα επιστημονικό όργανο του νοσοκομείου ούτε με την παρούσα διοίκηση ούτε με τις προηγούμενες δεν έχει ποτέ εισηγηθεί τον εξοπλισμό του νοσοκομείου με Μαγνητικό Τομογράφο» και ότι «Η λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Λήμνου δεν σχεδιάστηκε ποτέ. Ούτε στα σχέδια του νοσοκομείου υπάρχει τέτοια πρόβλεψη ούτε προβλέπεται στον Οργανισμό Λειτουργίας του νοσοκομείου», δείχνουν ότι οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων – όλων των ηγεσιών του Υπουργείου Υγείας – όλων των Διοικήσεων του Νοσοκομείου Λήμνου, είναι κοινές.

Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά αυτές τις πολιτικές και τακτικές και απαιτούμε:

  • Άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου της Λήμνου με χειρουργό, αναισθησιολόγο, παθολόγο, γυναικολόγο και όλο το ιατρικό και λοιπό προσωπικό που προβλέπει ο ισχύων κανονισμός λειτουργίας του.
  • Νέο κανονισμό λειτουργίας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων ενός ακριτικού νησιού όπως είναι η Λήμνος.
  • Λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.
  • Στελέχωση του ΕΚΑΒ με το απαραίτητο προσωπικό και πτητικά μέσα, ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα στις επείγουσες ανάγκες.

Η επιστολή-διαμαρτυρία της Ένωσης Ιατρών:

“ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ!”

Τα προβλήματα υποστελέχωσης του νοσοκομείου Λήμνου δυστυχώς συνεχίζονται, δημιουργώντας καθημερινές δυσλειτουργίες και δυνητικούς κινδύνους για την περίθαλψη των κατοίκων του νησιού.

Το τελευταίο και οξύτερο θέμα, αφορά πάλι την έλλειψη ανισθησιολόγου από το νοσοκομείο. Μια έλλειψη που προέκυψε αφενός από την προ μηνών παραίτηση του ενός από τους δύο αναισθησιολόγους και αφετέρου από την πρόσφατη χορήγηση πολύμημης άδειας στον εναπομείναντα αναισθησιολόγο.

Το κενό αυτό ήρθε να προστεθεί στην, από την αρχή του έτους, λειτουργία του νοσοκομείου με έναν μόνον -επικουρικό- χειρουργό, και στην ύπαρξη, από πενταμήνου, ενός μόνο γυναικολόγου.

Το συνδυαστικό αποτέλεσμα είναι η προφανής δυσκολία στην αντιμετώπιση των χειρουργικών και γυναικολογικών περιστατικών στο νησί, και εν τέλει η δυσχέρεια στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, με συχνή προσφυγή στη λύση των αεροδιακομιδών ή/και της μετακίνησης των ασθενών εκτός νησιού με δικά τους μέσα.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί η ύπαρξη ενός μόνο ακτινολόγου, καθώς και η επικείμενη αποχώρηση και άλλων ιατρών λόγω μετάθεσης ή συνταξιοδότησης.

Τα κενά αυτά δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται κατά περίπτωση ούτε με μετακινήσεις ιατρών από άλλα νοσοκομεία, ούτε πολύ χειρότερα με προσφυγή στη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες ιατρούς.

Για άλλη μια φορά θα φωνάξουμε:

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Ως Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λήμνου συνεχίζουμε σταθερά και αταλάντευτα να θέτουμε τα προβλήματα στο φυσικό μας χώρο (ΟΕΝΓΕ, ΑΔΕΔΥ, Υπουργείο Υγείας, κοκ), να ενημερώνουμε όποιον το επιθυμεί για την κατάσταση και να εφιστούμε την προσοχή για εγρήγορση και κινητοποίηση όποιου θεωρεί ότι το θέμα της υγείας τον αφορά.

Καλούμε ΟΛΟΥΣ σε αγώνα για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στην ΥΓΕΙΑ συστρατευόμενοι σε αυτή την προσπάθεια.

Είναι η ώρα των πράξεων.

Η διοίκηση του νοσοκομείου, η 2η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την κάλυψη των ιατρικών κενών του νοσοκομείου καταρχήν με επικουρικό προσωπικό και τελικά με μόνιμους ιατρούς ΕΣΥ.

Για να γίνει όμως αυτό, για να έρθουν νέοι γιατροί και για να σταματήσει η αποχώρηση των ήδη υπηρετούντων, ήρθε η ώρα το πάγιο αίτημα για χορήγηση ειδικών κινήτρων -επιστημονικών, διοικητικών, οικονομικών- προς τους γιατρούς ΕΣΥ του νοσοκομείου Λήμνου, να γίνει πράξη.

Δεν είναι ώρα για ευχές και λόγια. Τώρα, είναι η ώρα των πράξεων.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Το ΔΣ της ΕΙΓΝΚΥ

Η επιστολή διαμαρτυρίας των εργαζομένων του Νοσοκομείου Λήμνου:

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Αξιότιμοι κύριοι.

Μετά το πέρας τόσων μηνών είμαστε θεατές σε ένα έργο που παίζεται στις πλάτες των πολιτών της Λήμνου.

Μας ονομάζετε ΑΚΡΙΤΕΣ, μας ζητάτε να είμαστε μπροστάρηδες και να φυλάμε <<ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ>>.

Πληρώνουμε φόρους, σηκώνουμε στις πλάτες μας το βάρος της κρίσης όπως κάθε Έλληνας πολίτης. Όμως δεν έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους.

Το δικαίωμα στην υγεία είναι αυτονόητο και υποχρέωση να παρέχεται από το κράτος.

Σε αντίθεση όμως με το νοσοκομείο της Λήμνου που υπολειτουργεί, εξαιτίας της υποστελέχωσής του από ιατρικό προσωπικό, που είναι απαραίτητο για την ορθή λειτουργία του και την άμεση επέμβαση που τυχόν χρειάζεται σε ώρα έκτακτης ανάγκης και επειγόντων περιστατικών.

Παρότι το τελευταίο χρονικό διάστημα διακρίνουμε κάποιες κινήσεις ώστε να καλυφθούν τα κενά, όπως η προκήρυξη μόνιμων θέσεων, η διαδικασία κωλυσιεργεί και μπορεί να κρατήσει μήνες έως και χρόνο, οι αποφάσεις στα χαρτιά δεν αρκούν.

Στο αίτημα να καλυφθούν με επικουρικό προσωπικό για την προσωρινή έστω κάλυψη των κενών δεν έχουμε καμία ανταπόκριση. Αντίθετα ιατρικό προσωπικό φεύγει με τους νόμους που εσείς νομοθετήσατε.

-Και ποιος ο λόγος να μείνουν σε αυτό το νησί, τι τους προσφέρει?

Όμως όλο αυτό το επωμιζόμαστε εμείς, οι κάτοικοι αυτού του απομονωμένου και απομακρυσμένου από τους πάντες νησί.

Ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός. Θα πρέπει να δοθούν άμεσα τα κατάλληλα κίνητρα ώστε να γίνει πιο ελκυστικός ο τόπος αυτός.

Θέλουμε να νιώθουμε ασφαλής στον τόπο μας.

Αντιμετωπίζουμε καθημερινά σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη αναισθησιολόγου, όπου χωρίς την παρουσία του και την άμεση επέμβαση του θα χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Δεν υπάρχει γενικός χειρούργος παρά μόνο ένας επικουρικός όπου δε μπορεί να προχωρήσει σε κανένα χειρουργείο ούτε και σε χειρουργείο <<ρουτίνας>>.

Υπάρχει ένας γυναικολόγος μόνο για 15 ημέρες το μήνα με αποτέλεσμα οι επίτοκες να εγκαταλείπουν το νησί με ότι έξοδα συνεπάγεται όλο αυτό και να μεταφέρονται στα μεγάλα αστικά κέντρα για να μπορέσουν να φέρουν στη ζωή με ασφάλεια τα παιδιά τους.

Έχουμε έναν ακτινολόγο που εφημερεύει 30 μέρες το μήνα.

Σε λίγες μέρες θα μείνουμε και με έναν μικροβιολόγο. Τι θα γίνει με τις εργαστηριακές εξετάσεις που χρειάζονται όλο το 24/ωρο?

Δεν αντέχουμε άλλο την αδιαφορία από τη 2η ΔΥΠΕ και το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ.Η αντοχή και η ανοχή μας εξαντλείται.

Οφείλουν οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ορθή λειτουργία του νοσοκομείου.

Όταν χαθούν ανθρώπινες ζωές θα είναι αργά.

Εμείς δεν περιμένουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να λάβετε άμεσα και δραστικά μέτρα για την αποφυγή των χειροτέρων.

 

 

Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018