Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Το Εθνικό Θέατρο το καλοκαίρι ταξιδεύει σε Λήμνο και Αϊ-Στράτη με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή

the roots web banners 06

Το Εθνικό Θέατρο το καλοκαίρι ταξιδεύει σε Λήμνο και Αϊ-Στράτη με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή
31.03.2018 | 14:50

Το Εθνικό Θέατρο το καλοκαίρι ταξιδεύει σε Λήμνο και Αϊ-Στράτη με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Με μότο «Ερχόμαστε κοντά, πάμε μακριά» το Εθνικό Θέατρο παρουσίασε το πρωί της Παρασκευής τις δύο καλοκαιρινές του παραγωγές με τις οποίες θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Παρουσία της υπουργού πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, η οποία τόνισε πως «έχει βάλει ως προτεραιότητα την εξακτίνωση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό», ο Στάθης Λιβαθινός μίλησε για τις δύο παραγωγές που ετοίμασε για το τελευταίο του καλοκαίρι ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου (η θητεία του λήγει τον Μάιο του 2019).

«Το Εθνικό Θέατρο οφείλει να κατεβαίνει στην Επίδαυρο, φέρνοντας κάτι καινούργιο και όχι να πηγαίνει εκ του ασφαλούς. Οφείλει να φέρει την ανανέωση στη θεατρική, γι’ αυτό και έχουμε δύο σκηνοθέτες οι οποίοι πάνε για πρώτη φορά στην Επίδαυρο», ανέφερε ο Λιβαθινός.

Συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο της Σερβίας

Δουλεύοντας για την ανάπτυξη δικτύου συνεργασιών και συμπράξεων με διεθνείς θεατρικούς οργανισμούς, το Εθνικό Θέατρο αυτό το καλοκαίρι πραγματοποιεί την πρώτη συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο της Σερβίας, παρουσιάζοντας τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς.

Η παράσταση του Μιλιβόγιεβιτς, με τον μικτό θίασο από έλληνες και σέρβους ηθοποιούς, στοχάζεται πάνω στο κεντρικό ερώτημα που θέτει ο Αριστοφάνης για τον τρόπο κατανομής του πλούτου και εξετάζει τις αναγωγές του στο σήμερα.

Πρόκειται ουσιαστικά για βαλκανικό, δίγλωσσο «Πλούτο», τους κεντρικούς ρόλους του οποίου θα ερμηνεύσουν οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιώργος Γάλλος, Μανώλης Μαυροματάκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Γιάννης Κότσιφας, Μάνος Βακούσης, Κώστας Κορωναίος, Γιάννης Κότσιφας, Μαρία Διακοπαναγιώτου και Νενάντ Μαρίσιτς. Τους ηθοποιούς θα πλαισιώσουν εννιά μουσικοί από την Κρατική Ορχήστρα Βελιγραδίου.

Η πρεμιέρα του θα γίνει στις 13 και 14 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και στη συνέχεια η παράσταση θα περιοδεύσει στην Ελευσίνα (2/9), τη Θεσσαλονίκη (6/9) και το Ωδείο Ηρώδου Αττικού (10/9). Θα κλείσει όμως τον κύκλο της με την παρουσίασή της στο Βελιγράδι (19-29/9).

Οπως ανέφερε ο Ντέγιαν Σάβιτς, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου της Σερβίας, «το να παίξουμε Αριστοφάνη στην Ελλάδα είναι μεγάλο προνόμιο και ευθύνη», γι’ αυτό και η σερβική πλευρά επέλεξε να παρουσιαστεί η παράσταση στο φεστιβάλ του Μπίτε, που είναι για τη γειτονική χώρα, τρόπον τινά, αντίστοιχης σημασίας με το Ελληνικό Φεστιβάλ.

Η «Ηλέκτρα» του Παπακωνσταντίνου

Η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου είναι η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή που θα σκηνοθετήσει ο Θάνος Παπακωνσταντίνου, στην πρώτη του, και γι’ αυτόν, δουλειά στην Επίδαυρο.

Η «Ηλέκτρα» δραματοποιεί ένα από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών: την εκδίκηση της Ηλέκτρας και του Ορέστη για τον φόνο του Αγαμέμνονα που διέπραξαν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος. «Πρόκειται για μια τελετή ενηλικίωσης του Ορέστη και από την άλλη υπάρχει η Ηλέκτρα που δεν έχει πετύχει αυτή την ενηλικίωση και έχει μείνει χωρίς ταυτότητα με μόνο της θέση τον θρήνο», ανέφερε ο σκηνοθέτης, αναλύοντας την οπτική του στο έργο.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν αναλάβει οι Αλεξία Καλτσίκη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Χρήστος Λούλης, Ελένη Μολέσκη, Μάριος Παναγιώτου και Νίκος Χατζόπουλος ενώ θα τους πλαισιώσει πολυμελής χορός.

Η πρώτη της παρουσίαση θα γίνει στις 20 και 21 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Καβάλα (25/8), τη Θεσσαλονίκη (28/8), την Πάτρα (4/9), την Ελευσίνα (10/9), τον Βύρωνα (14/9) και του Παπάγου (19/9). Αξιοσημείωτο είναι επίσης το ανέβασμά της σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Μυτιλήνη 26/7, Λήμνος 30/7 και Αϊ-Στράτης 1/8).

Συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Κϊνας

Γενικότερα, το καλοκαίρι για το Εθνικό Θέατρο θα ξεκινήσει με την παράσταση «Τίμων ο Αθηναίος», που θα σκηνοθετήσει ο Στάθης Λιβαθινός και κάνει πρεμιέρα στις 14/6. Για τα παιδιά 6-12 ετών θα λειτουργήσει για πρώτη φορά θερινή κατασκήνωση, στον χώρο της Ειρήνης Παππά, προσφέροντας μαθήματα θεατρικής αγωγής.

Τον χειμώνα, πάντως, ο Στάθης Λιβαθινός θα ταξιδέψει στην Κίνα για να παρουσιάσει τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου. Το Εθνικό Θέατρο της Κίνας, στο Πεκίνο, και το δικό μας Εθνικό Θέατρο συνεργάζονται σε μεγάλης σημασίας θεατρικό πρόγραμμα που γεφυρώνει τη σύγχρονη θεατρική τους δημιουργία.

Κεντρικά πρόσωπα θα είναι η Στεφανία Γουλιώτη και η Αντιγόνη Φρυδά ενώ τον θίασο θα συμπληρώσουν 15 Κινέζοι ηθοποιοί. Οι πρόβες θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στα μέσα Δεκεμβρίου στο Πεκίνο.

 

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το