Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος: «Μενέλαος», «Μπάκακας» και «Μαντέλλας» θα πρωταγωνιστούν στο περιοδικό της Aegean! (photos)

banner roots

Λήμνος: «Μενέλαος», «Μπάκακας» και «Μαντέλλας» θα πρωταγωνιστούν στο περιοδικό της Aegean! (photos)
10.05.2017 | 19:19

Λήμνος: «Μενέλαος», «Μπάκακας» και «Μαντέλλας» θα πρωταγωνιστούν στο περιοδικό της Aegean! (photos)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Συνεχίζει την περιήγησή του στη Λήμνο ο δημοσιογράφος, Φώτης Βαλλάτος, ο οποίος καταγράφει εικόνες και πρόσωπα για το αφιέρωμα στο νησί μας, που θα απολαμβάνουν οι επιβάτες της Aegean τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στις σελίδες του περιοδικού «Blue».

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο δημοσιογράφος μάς δίνει μια γεύση από όσα θα δούμε στο περιοδικό της αεροπορικής εταιρείας.

Ουζερί Μενέλαος στη λιμνοθάλασσα στο Διαπόρι.

Ατμόσφαιρα δεκαετίας του '60. Φρέσκο ψάρι απο τους ψαράδες της περιοχής, φλωμαρια με τυρι, χοιρινό καβουρμά δικης τους παραγωγής με αβγά. Καφενείο 120 ετών, το χε κληρονομήσει από τον πατέρα του ο κυρ Μενέλαος που απλα σερβιρε ούζο στους ψαράδες. 
Στη κουζίνα ο (εδω και επτά χρονια ιδιοκτητης) Σταύρος, 27 χρόνια ταρίφας ("5 εκατομμύρια χιλιομετρα εκανα μονο πανω στο νησί"), το ταξι μαραζώνει στο πισω μερος του μαγαζιού κάτω απο μια συκιά, μαζί του η γυναίκα του η Τζίνα -Λημνιά μεγαλωμένη στο Μαλάουι. Στα τραπεζάκια κάτω από τις συκίες και τις ακακίες μόνιμος θαμώνας ο Ολλανδός Πήτερ πρώην μεσσίτης που μοιράζει το χρόνου του μεταξυ Καραιβικής και Λήμνου (έχει ενα σπιτάκι στον απέναντι λόφο).

Τα τσερβούλια του Μπάκακα

Γιώργαρος Πατέτσος ή Μπάκακας, από τα Τσιμάνδρια. Τον συναντήσαμε στην (φανταστική) πλατεία στο χωριό Πορτιανού πάνω στον γάιδαρό του. Φιγούρα άλλης εποχής, βγαλμένη από μυθιστορήματα του 19ου αιώνα, καμιά φορά μπορεί να τον πετύχεις να παίζει λύρα σε κάνα καφενείο. Κυκλοφορεί με τσερβούλια (χειροποίητα σανδάλια- αλλιώς και γουρουνοτσάρουχα) που κατασκευάζει ο ίδιος από ακατέργαστο χοιρινό δέρμα - και από τα βυζαντινά χρόνια αποτελούσαν το κλασικό παπούτσι των γεωργών - τα συναντάμε στη Βόρεια Ελλάδα (κυρίως στη Θράκη) και στα νησιά του Βορειονατολικού Αιγαίου. «Μη νομίζεις, δεν βαστάνε και πολύ. Αν περπατάω συνέχεια βγάζουν δε βγάζουν 15 μέρες».

Με το παράξενο όνομα Μαντέλλα

100 χρόνια μπακαλοταβέρνα. Την έχει ανοίξει εδώ στις ορεινές Σαρδές ο Αθανάσιος Τριανταφύλλου (προπάππους του σημερινού ιδιοκτήτης Παλαιολόγου Τριανταφύλλου). Στη δεκαετία του ’70 μετατράπηκε στο πρώτο μπουζουξίδικο της Λήμνου με φαγητό. Σπασίματα πιάτων, ψητά της ώρας, φλερτ και φασαρίες και όλη η μυθολογία των μπουζουκιών της εποχής σε νησιώτικη βερσίον. Μετά το ανέλαβαν τα τρία αδέρφια της οικογένειας (το μαρτυρούσε και η ταμπέλα «Τα τρία αδέρφια») μέχρι που ο ένας έφυγε, πήγε στη Νότια Αφρική και όταν ο 1995 γύρισε, ένας χωριανός του κόλλησε το παρατσούκλι:«Μαντέλλα». Εξ ου και η τωρινή επωνυμία. Στη κουζίνα βράχος η πιο ονομαστή μαγείρισσα της Λήμνου, η μάνα τους η κυρά Κρυστάλλω - αρχοντογυναίκα με τρομερό χέρι στο μαγείρεμα. Αγριοκούνελα από τους αγρούς του νησιού (οι ντόπιοι λένε ότι ο πληθυσμός τους είναι περίπου 1 εκ.!), κοκκόρια δικά τους με φλωμάρια, αφτούδια (σπιτικά ζυμαρικά) με σος μούστου, ζυμωτό ψωμί - μια πολύ σπουδαία χωριάτικη κουζίνα case study για το πως θα έπρεπε να ήταν οι αντίστοιχες ταβέρνες σε όλη την Ελλάδα.

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel