Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ο τουρκικός στόλος πάνω από τη Λήμνο στη σκιά της επίσκεψης Νταβούτογλου στην Ελλάδα

banner roots

Ο τουρκικός στόλος πάνω από τη Λήμνο στη σκιά της επίσκεψης Νταβούτογλου στην Ελλάδα
04.12.2014 | 17:37

Ο τουρκικός στόλος πάνω από τη Λήμνο στη σκιά της επίσκεψης Νταβούτογλου στην Ελλάδα

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Στη σκιά της αυριανής επίσημης επίσκεψης Νταβούτογλου στην Αθήνα, το τουρκικό ναυτικό θα πραγματοποιεί ασκήσεις στο Αιγαίο, από τη Λήμνο και τα παράλια της Θράκης μέχρι το σύμπλεγμα της Μεγίστης και το Καστελλόριζο.

Παρά τις όποιες κινήσεις καλής θέλησης από την πλευρά της Ελλάδας, οι γείτονες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αλλάξουν τακτική. Εξακολουθούν να είναι προκλητικοί ακομά και τώρα που ο Αχμέτ Νταβούτογλου έρχεται στην Αθήνα.

Μετά τις παράλογες απαιτήσεις του να επισκεφθεί τη Θράκη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, μαθαίνουμε ότι για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια συνάντησης Έλληνα και Τούρκου πρωθυπουργού θα διεξάγονται ασκήσεις στο Αιγαίο!

Από τις αρχές της εβδομάδας το τουρκικό ναυτικό διεξάγει μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στο Βόρειο και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, σε περιοχές που έχουν δεσμευτεί ώς τις 6 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την επιχειρησιακή αξιολόγηση του τουρκικού ναυτικού του τελευταίου τριμήνου, η οποία ήταν προγραμματισμένη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής που επικαλείται ελληνικές στρατιωτικές πηγές, οι NAVTEX μέσω των οποίων δεσμεύτηκαν οι εν λόγω περιοχές, εκδόθηκαν μόλις την τελευταία εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι η άσκηση μπορούσε να μετακυλιστεί χρονικά ώστε να μη συμπέσει με το Συμβούλιο, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Οι περιοχές αυτές έχουν εκ των πραγμάτων αρνητικό συμβολισμό και πρόκειται για τις ακόλουθες:

-Βόρεια, στον Κόλπο Ξηρού, βορείως της Λήμνου και κοντά στα παράλια της Θράκης και

-Νότια, γύρω από το Καστελλόριζο και στο σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελλόριζο, Ρω, Στρογγύλη).

Σύμφωνα με πηγές του Πολεμικού Ναυτικού, όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι Τούρκοι έχουν αναπτύξει εκεί διψήφιο αριθμό μονάδων επιφανείας και υποβρύχια, ενώ ελλιμενίζονται στο Κας, ακριβώς απέναντι από το ελληνικό ακριτικό νησί. Συνεπακόλουθο της ισχυρής ναυτικής και αεροναυτικής δραστηριότητας στις περιοχές αυτές ήταν και η αύξηση του καθημερινού αριθμού των παραβιάσεων του εναέριου χώρου. Ήδη από τις αρχές της εβδομάδας σημειώθηκαν συνολικά 23.

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειώσουμε ότι το σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητά του εντός της κυπριακής ΑΟΖ συνοδευόμενο από δύο πολεμικά σκάφη και πιθανότατα ένα υποβρύχιο.

Πηγή: newsbomb.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το