Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: «Νησιωτική πολιτική ή η συνεχιζόμενη κυβερνητική υποκρισία»

banner roots

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: «Νησιωτική πολιτική ή η συνεχιζόμενη κυβερνητική υποκρισία»
04.12.2014 | 14:28

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: «Νησιωτική πολιτική ή η συνεχιζόμενη κυβερνητική υποκρισία»

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ διαπιστώνει ότι στη διαπραγμάτευση του νέου μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Τρόϊκας έπεσαν στο τραπέζι δύο θέματα, σχετικά με αλλαγές στο ΦΠΑ, που αποτελούν και τη ταφόπλακα της ό,ποιας νησιωτικής πολιτικής υποσχέθηκε η Κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις του 2012, δια του τότε Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, του κ. Κ.Μουσουρούλη.

• Η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, που αφορά κατά κύριο λόγο στη νησιωτική Ελλάδα, αφού το 65% των τουριστικών κλινών συγκεντρώνεται στο 14% του ελληνικού χώρου, που κατέχουν τα νησιά, όπου υλοποιείται πάνω από το 65% των διανυκτερεύσεων. Να σημειωθεί ότι ο τουρισμός αποτελεί τη κύρια δραστηριότητα στα νησιά και είναι αυτός που διατήρησε και αύξησε τον πληθυσμό σ΄αυτά.

Παράλληλα

• H κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων οι οποίες θα χάσουν ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα τους, ενώ θα επιβαρύνει και το ήδη υψηλό κόστος διαβίωσης των νησιωτών εξ αιτίας του κόστους μεταφοράς, των μικρών αγορών και των μονοπωλιακών καταστάσεων που διαμορφώνονται.

Εδώ και δύο χρόνια, πολλά έχουν συμβεί στο πλαίσιο της μείωσης του κράτους και των κρατικών δαπανών, που είχαν ως ιδιαίτερη συνέπεια τη χειροτέρευση των συνθηκών λειτουργίας των νησιωτικών επιχειρήσεων και της διαβίωσης των κατοίκων, παρά τις περί αντιθέτου εξαγγελίες. Θα αναφέρουμε ορισμένα από τα σημαντικότερα θέματα:

• Σε ότι αφορά στην ακτοπλοΐα, οι σοβαρές περικοπές χρηματοδότησης αγόνων γραμμών - σε μια περίοδο που η μείωση της κίνησης μετέτρεψε σε άγονες ακόμη και γραμμές που είχαν οικονομικό ενδιαφέρον - έχει μειώσει σημαντικά την προσπελασιμότητα των περισσότερων νησιών, ενώ η μη εφαρμογή κοινοτικής νομοθεσίας, περί υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος, δεν επιτρέπει τον (επανα)σχεδιασμό του δικτύου με διαφανή κριτήρια και στόχο το δημόσιο όφελος και την εξυπηρέτηση των νησιωτών.

• Οι υποδομές μεταφορών, αεροδρόμια και λιμάνια, που αποτελούν τις μοναδικές πύλες εισόδου-εξόδου κατοίκων, επισκεπτών και εμπορευμάτων βρίσκονται σε διαδικασία παραχώρησης ή και εκποίησης (βλέπε ΟΛΠ) δημιουργώντας τουλάχιστον ανασφάλεια για το μέλλον και το κόστος των ήδη ακριβών συγκοινωνιών.

• Η παρουσία του δημόσιου στα νησιά συρρικνώθηκε, πριν ακόμη μπουν σε εφαρμογή η απλοποίηση των διαδικασιών και οι ηλεκτρονικές εφαρμογές, με αποτέλεσμα οι νησιώτες να ταλαιπωρούνται και να ξοδεύουν μετακινούμενοι εκεί που υπάρχουν οι υποστελεχωμένες πλέον εφορίες, δημόσια ταμεία, κοινωνικές υπηρεσίες, πολεοδομίες και άλλες υπηρεσίες.

• Η υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας (τόσο της πρωτοβάθμιας που είναι κρίσιμος παράγοντας στα περισσότερα μικρά και μεσαία νησιά που δεν διαθέτουν παρά μόνο Περιφερειακό Ιατρείο, όσο και της δευτεροβάθμιας με την υποβάθμιση των Νοσοκομείων) με τη συρρίκνωση του προσωπικού και τις ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό και αναλώσιμα έχουν απαξιώσει τη ζωή των νησιωτών και έχουν επιβαρύνει σε περίοδο φοβερής οικονομικής κρίσης την πρόσβαση σε αυτές.

• Δεν υπήρξε ειδική αναπτυξιακή στρατηγική για τον νησιωτικό χώρο στο υπό έγκριση ΕΣΠΑ 2014-20, παρά την υποβολή σχετικών προτάσεων, με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται οι ίδιοι στόχοι και κανόνες σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ παραμένουν αναξιοποίητες οι δυνατότητες για ειδικό πρόγραμμα για τα νησιά με την ενεργοποίηση των διατάξεων για Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις που δίνουν οι νέοι κανονισμοί των διαρθρωτικών ταμείων.

• Υπήρξε παντελής αδιαφορία για την ενεργοποίηση των διατάξεων του νόμου 4150/13 που προέβλεπαν την διαδικασία ενεργοποίησης της συνταγματικής επιταγής για νησιωτική πολιτική ώστε να προχωρήσει η διαφοροποίηση των κλαδικών πολιτικών.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ήταν το μοναδικό κόμμα που είχε παρουσιάσει στις εκλογές του 2012 ένα συνεκτικό πρόγραμμα νησιωτικής πολιτικής και στη συνέχεια προτάσεις για την ανάπτυξη των νησιών που βασίζονταν στο τρίπτυχο «Νησιά Ποιοτικά, Νησιά Πράσινα και Νησιά Ισων Ευκαιριών», αλλά και ειδικές ρυθμίσεις στις κλαδικές πολιτικές για να λάβουν υπόψη τους την νησιωτικότητα.

Αντ΄ αυτού, προωθούνται οι πολιτικές ενίσχυσης των ανισοτήτων μεταξύ ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας και η πλήρης τσιμεντοποίηση των νησιών μέσα από πολιτικές μεγάλης οικοδομικής δραστηριότητας επιστρέφοντας και πάλι στην οικονομική φούσκα των προηγούμενων δεκαετιών.

Μετά από όσα περιγράψαμε προηγούμενα και εφόσον συμβεί με το ΦΠΑ ό,τι συζητιέται προτείνουμε, για να πάψει η κοροϊδία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προς τους νησιώτες, να υπάρξουν οι παρακάτω δύο αλλαγές:

- Στη συζητούμενη αναθεώρηση του συντάγματος να συμπεριληφθεί η κατάργηση των άρθρων 101 και 106 που επιβάλουν την νησιωτική πολιτική, για να εκλείψει η διαρκής παράβαση του συντάγματος και ο κίνδυνος να προσβληθούν νόμοι και άλλες πράξεις της διοίκησης ως αντισυνταγματικές και κυρίως να εκλείψει η προσμονή των νησιωτών και ο πολιτικός τους εγκλωβισμός σε προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

- Να καταργηθούν με νομοθετική ρύθμιση τόσο τα άρθρα του 4130/13 όσο και η ΓΓΑΙΝΠ ως μη έχοντα λόγο ύπαρξης. Αλήθεια για ποιο λόγο να συγκληθεί το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής; Για εκτόνωση των μελών του ή για την επιβεβαίωση των όσων έχουν συμβεί με τη δική τους συγκατάθεση ή χαλαρή διαμαρτυρία;

Προτείνουμε ακόμη να εξεταστεί στη συνταγματική αναθεώρηση και η αποσύνδεση των βουλευτικών εδρών από συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες, δεδομένου ότι στο μόνο για το οποίο χρησιμοποιούνται είναι για ρουσφετολογικές παρεμβάσεις με καθαρό εκλογικό στόχο και όχι για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος των νησιών και των νησιωτών. Η αξιοπιστία των βουλευτών των κυβερνητικών κομμάτων έχει πλήρως καταρρακωθεί αφού άλλα δηλώνουν στα ΜΜΕ για λαϊκή κατανάλωση και άλλα πράττουν στη Βουλή για να διατηρήσουν τα οφίτσια τους.

Τέλος αποτελούν υπέρτατη υποκρισία τα ψηφίσματα που εκδόθηκαν με πρωτοβουλία των περιφερειαρχών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, που όχι μόνο εκλέχτηκαν με τις ευλογίες της ΝΔ του κ. Σαμαρά αλλά διατρανώνουν διαρκώς ότι βρίσκονται σε στενή συνεργασία μαζί του για να επιλύσουν τα προβλήματα των νησιών. Τα ψηφίσματα αυτά, που προσυπογράφονται από επικεφαλείς φορέων πρόσωπα που ανήκουν στη πλειοψηφία τους στα κόμματα της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν καμία αξία και απλά προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των νησιωτών και να αποτρέψουν την δίκαιη κατακραυγή τους.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ διατυπώνει σε όλους τους τόνους ότι όχι μόνο οι συζητούμενες τροποποιήσεις του ΦΠΑ δεν πρέπει να νομοθετηθούν, αλλά και ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια για ανατροπή της πολιτικής που μετατρέπει τους νησιώτες σε πολίτες τρίτης κατηγορίας. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ καλεί τους νησιώτες σε συνεργασία για να υπάρξει επιτέλους νησιωτική πολιτική.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ διαθέτει πρόγραμμα και σχέδιο δράσης και για τα νησιά.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel