Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Απόβαση στη Νορμανδία: Οι βετεράνοι "επιστρέφουν"
Απόβαση στη Νορμανδία: Οι βετεράνοι "επιστρέφουν"
06.06.2019 | 12:39

Απόβαση στη Νορμανδία: Οι βετεράνοι "επιστρέφουν"

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

"Η ανθεκτική γενιά" - ο πηχυαίος πρωτοσέλιδος τίτλος της Daily Telegraph σήμερα, ένας τίτλος που αντανακλά τα λόγια της βασίλισσας Ελισάβετ στις εκδηλώσεις στο Πόρτσμουθ για τα 75 χρόνια από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία.  

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων 15 χωρών, που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις της D-Day. Σαν σήμερα, στις 6 Ιουνίου του 1944, πάνω από 150.000 στρατιώτες των Συμμάχων, έφυγαν από το Πόρτσμουθ με σκοπό την απόβαση στην Νορμανδία. 

Σύμφωνα με την Telegraph η χθεσινή ήταν - "μια ημέρα για να προβληματιστούν όλοι" - καθώς οι αρχηγοί των κρατών απέτισαν φόρο τιμής στους βετεράνους - "οι μισοί από τους οποίους υποβασταζόντουσαν στα μπαστούνια τους" - όπως σημειώνει η εφημερίδα.  

Με τον αριθμό των μαχητών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να μειώνεται, τιμώμενα πρόσωπα της διεθνούς τελετής του Πόρτσμουθ ήταν δεκάδες άντρες που βρίσκονται πλέον στην ηλικία των 90 ετών, οι οποίοι υπηρέτησαν στη μάχη -όπως και η 93χρονη βασίλισσα Ελισάβετ , η οποία υπηρέτησε ως μηχανικός του Στρατού.

Η μονάρχης δήλωσε πως όταν παραβρέθηκε στην 60ή επέτειο της απόβασης, πριν από 15 χρόνια, πολλοί θεώρησαν ότι ίσως ήταν η τελευταία τέτοια εκδήλωση που θα έδινε "το παρών". "Αλλά η γενιά του πολέμου - η δική μου γενιά- είναι ανθεκτική", τόνισε.

"Ο ηρωισμός, το θάρρος και η θυσία όσων έχασαν τις ζωές τους δεν θα ξεχαστεί ποτέ", ανέφερε η βασίλισσα. "Με ταπεινοφροσύνη και ικανοποίηση, εκ μέρους ολόκληρης της χώρας -εκ μέρους ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου- λέω σε όλους σας ευχαριστώ".

Για την Mirror, οι βετεράνοι του πολέμου - "ενσαρκώνουν τα ιδανικά και τα οράματα που θα πρέπει να μας εμπνέουν περισσότερο : το καθήκον, την ανθεκτικότητα και την πίστη".

Η Daily Mail σημειώνει ότι οι χθεσινές εκδηλώσεις ήταν - "μνημειώδεις και συναισθηματικά έντονα φορτισμένες - με στιγμές δράματος , διασκέδασης ακόμη και γέλιου που έφεραν στη ζωή το παρελθόν".

Η Daily Express αφιερώνει ένα δισέλιδο σε δύο πρώην αλεξιπτωτιστές - ηλικίας σήμερα 95 ετών - που επανέλαβαν το άλμα τους με αλεξίπτωτο στη Νορμανδία πριν από 75 χρόνια.

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018