Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Καμία αύξηση στα δίδακτρα των Ευρωπαίων φοιτητών που φοιτούν στα βρετανικά πανεπιστήμια
Καμία αύξηση στα δίδακτρα των Ευρωπαίων φοιτητών που φοιτούν στα βρετανικά πανεπιστήμια
30.05.2019 | 12:43

Καμία αύξηση στα δίδακτρα των Ευρωπαίων φοιτητών που φοιτούν στα βρετανικά πανεπιστήμια

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η πρόταση για μείωση του ανώτατου ορίου για τα πανεπιστημιακά δίδακτρα από £9.250 σε £ 7.500 τον χρόνο είναι πρωτοσέλιδο θέμα στην Daily Telegraph, η οποία σημειώνει ότι αυτή η πρόταση θα θεωρηθεί μέρος των προσπαθειών της Τερέζα Μέι - "να αφήσει μια κληρονομία"-   προτού εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο τον Ιούλιο.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια απόφαση που θα καθησυχάσει τους φοιτητές και θα σταματήσει τους ψιθύρους για δήθεν αύξηση των διδάκτρων και κατάργηση των φοιτητικών δανείων για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά , διαβάζουμε στις εφημερίδες.  

Στην ανακοίνωση γίνεται σαφές ότι όλοι οι πολίτες της ΕΕ που ξεκινούν σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία το ακαδημαϊκό έτος 2020/21 θα συνεχίσουν να έχουν τα ίδια δίδακτρα με αυτά των Βρετανών παράλληλα θα έχουν την ίδια ευκαιρία για την εξασφάλιση του φοιτητικού δάνειου τόσο για προπτυχιακά όσο και για μεταπτυχιακά προγράμματα άσχετα εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ. Η ανακοίνωση αυτή απλώς συνεχίζει την υφιστάμενη δέσμευση της κυβέρνησης για χρηματοδότηση σπουδαστών σε πολίτες της ΕΕ που ξεκινούν μαθήματα στην Αγγλία το ακαδημαϊκό έτος 2019/20.

Το δημοσίευμα της Telegraph αφήνει να εννοηθεί ότι είναι πιθανό τα συμπεράσματα σχετικής έκθεσης να υιοθετηθούν από τον/την διάδοχό της κ. Μέι σε μια προσπάθεια να προσεταιρισθούν οι νέοι ψηφοφόροι και να στηρίξουν το Συντηρητικό κόμμα.

Οι Times υιοθετούν μια διαφορετική οπτική γωνία, επισημαίνοντας ότι θα τεθεί μεν ένα ανώτατο όριο στο ύψος των διδάκτρων αλλά οι αλλαγές στον τρόπο που θα γίνεται η εξόφληση των φοιτητικών δανείων μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ορισμένοι απόφοιτοι να έχουν ξεπεράσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας του και ακόμη να αποπληρώνουν το δάνειο για τις σπουδές τους.

Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι η σχετική έκθεση συνιστά στους φοιτητές να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν το δάνειο τους νωρίτερα μολονότι με βάση τη νέα πρόταση έχουν 40 χρόνια στη διάθεσή τους για την αποπληρωμή του - 10 χρόνια επιπλέον από ό, τι σήμερα.

Η εφημερίδα i γράφει ότι η απερχόμενη πρωθυπουργός - "θέλει να μειώσει τα δίδακτρα" - και υποστηρίζει την πρόταση για ενίσχυση των φτωχότερων φοιτητών . Προσθέτει ότι τα σχέδια της κ. Μέι - "μπορεί να ανατραπούν" - από τον/την διάδοχό της.

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018