Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Βρετανία: Το "φαινόμενο" Φάρατζ έχει πανικοβάλει τα δύο μεγάλα κόμματα
Βρετανία: Το "φαινόμενο" Φάρατζ έχει πανικοβάλει τα δύο μεγάλα κόμματα
28.05.2019 | 19:00

Βρετανία: Το "φαινόμενο" Φάρατζ έχει πανικοβάλει τα δύο μεγάλα κόμματα

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Ο Νάιτζελ Φάρατζ απαίτησε να του δοθεί ρόλος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit έπειτα από την σαρωτική νίκη του νεοσυσταθέντος κόμματός του στις ευρωεκλογές και προειδοποίησε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα φέρει τα πάνω κάτω στην βρετανική πολιτική σκηνή, διαβάζουμε σήμερα στην εφημερίδα Metro.

Ο Guardian υπογραμμίζει ότι οι Remainers εγκατέλειψαν το Εργατικό κόμμα για να στηρίξουν τους Φιλελευθέρους Δημοκράτες γεγονός που υποχρέωσε τον Τζέρεμι Κόρμπιν να αλλάξει τις θέσεις τους για το ενδεχόμενο να διεξαχθεί και δεύτερο δημοψήφισμα για τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.    

Ο ηγέτης των Εργατικών εκτιμά ότι μόνο με τις βουλευτικές εκλογές ή με την προσφυγή στις κάλπες για να κρίνουν οι ψηφοφόροι μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες θα ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο του Brexit.

Σύμφωνα με την Daily Mail, o Τζέρεμι Κόρμπιν είναι "σε πολύ δύσκολή θέση" διότι δέχεται πιέσεις να στηρίξει τη λύση του δεύτερου δημοψηφίσματος ενώ παράλληλα παραδοσιακοί υποστηρικτές του Εργατικού κόμματος, όπως ο Λεν Μακλάσκεϊ, γενικός γραμματέας της μεγάλης συνδικαλιστικής οργάνωσης Unite, αντιδρούν επειδή θεωρούν ότι σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό η ψήφος υπέρ του Εργατικού κόμματος στη βόρεια Αγγλία "να εξαφανισθεί τελείως".

Δεν συμφωνούν όλες οι εφημερίδες σε ό,τι αφορά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Ο Guardian επισημαίνει ότι σε αυτές τις εκλογές οι φιλοευρωπαϊστές ψηφοφόροι "ανασυντάχθηκαν" και υποστήριξαν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα με αποτέλεσμα να έχει καταρρεύσει ο ισχυρισμός ότι η πλειοψηφία των Βρετανών επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την ΕΕ με συμφωνία ή ακόμη και χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με τη Sun, η εκτίμηση ότι νικητές των ευρωεκλογών είναι οι Remainers δεν ευσταθεί και "είναι για γέλια". Αντίθετα τα αποτελέσματα, γράφει η Sun, ήταν μια καταδικαστική ετυμηγορία για τη συλλογική ανεπάρκεια των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ο ειδικός στις αναλύσεις εκλογικών αποτελεσμάτων σερ Τζον Κέρτις, με άρθρο του στην Daily Telegraph, υποστηρίζει ότι υπάρχει περιθώριο για διαφορετικές ερμηνείες. Αυτό που είναι νέο, σημειώνει ο σερ Τζον, είναι ότι οι απόψεις των ψηφοφόρων για το Brexit είναι τόσο "παγιωμένες", ώστε ένας σημαντικός αριθμός εκλογέων να μη διστάζει να εγκαταλείψει τα παραδοσιακά κόμματα.

Οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί βρίσκονται σε "πανικό" αφού σφυρηλατούνται από το Κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, τονίζει η Sun.

Οι Financial Times τέλος σημειώνουν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα "διαμελίζονται" με τους Τόρις να κατευθύνονται προς μια πολύ πιο σκληρή στάση σε ότι αφορά το Brexit ενώ το Εργατικό κόμμα να στρέφεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

 

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018