Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Βρετανία: Θρίαμβος του Νάιτζελ Φάρατζ στις ευρωεκλογές
Βρετανία: Θρίαμβος του Νάιτζελ Φάρατζ στις ευρωεκλογές
27.05.2019 | 19:43

Βρετανία: Θρίαμβος του Νάιτζελ Φάρατζ στις ευρωεκλογές

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Παρόλο που οι πρώτες εκδόσεις των εφημερίδων είχαν εκτυπωθεί πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το μήνυμα στα πρωτοσέλιδα είναι σαφές.

Ένας χαμογελαστός Νάιτζελ Φάρατζ κυριαρχεί στις πρώτες σελίδες των Times και της Daily Telegraph.

Η Telegraph υπογραμμίζει τη θεαματική εμφάνιση του κόμματος Brexit (Brexit Party) σε όλη τη χώρα. Όπως γράφει η ίδια εφημερίδα "το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019 ήταν το χειρότερο που οι Τόρις είχαν ποτέ σε εκλογές". Eπισημαίνει επίσης ότι "το μπάχαλο" στο Εργατικό κόμμα αναφορικά με το Brexit "νεκρανέστησε" το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.

Με το νέο φιλοευρωπαϊκό κόμμα Change UK να εξετάζει το ενδεχόμενο συγχώνευσης με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες μετά την αποτυχία να εξασφαλίσει την παρουσία του στη νέα ευρωβουλή, η Daily Express εκτιμά ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών "σήμαναν τον κώδωνα του κινδύνου" για όλα τα βρετανικά πολιτικά κόμματα, παλιά και νέα.

Ο Guardian συνοψίζοντας τη γενικότερη εικόνα σημειώνει: "Η δύναμη απομακρύνεται από τα μεγάλα κόμματα καθώς οι ψηφοφόροι σε όλη την Ευρώπη εγκαταλείπουν τον κεντρώο χώρο".

Η εφημερίδα i συμφωνεί ότι "τα κόμματα του κατεστημένου" έχουν τιμωρηθεί, με τους εθνικιστές και τους Πράσινους να σημειώνουν σημαντικές νίκες στην Ευρώπη.    

Σύμφωνα με τον Guardian, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών σηματοδοτούν το τέλος "του κλίματος οικίας συναίνεσης" που μέχρι σήμερα επικρατούσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά σημειώνει ότι υπάρχει ακόμα μια αρκετά "άνετη φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία".

Οι ευρωεκλογές και η κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος

Πολλές εφημερίδες εξετάζουν τις επιπτώσεις που θα έχουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη διαμάχη για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι.

"Ο Φάρατζ μπορεί να κοκορεύεται και ο Τζέρεμι Κόρμπιν να επανεξετάζει τις θέσεις του", γράφει η Daily Mirror, "αλλά οι Τόρις βυθίζονται ακόμη πιο βαθιά στον εμφύλιο πόλεμό και χάνουν τη δυνατότητα να κυβερνούν".

Η Daily Mail θεωρεί ότι η διαμάχη στο Συντηρητικό κόμμα όπως διαμορφώνεται είναι ουσιαστικά η αντιπαράθεση του πρώην υπουργού των Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον με τους υπόλοιπους διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος.

"Οι επιθέσεις κατά του Τζόνσον από τους αντιπάλους του και από άλλα ανώτερα στελέχη των Τόρις δεν ευσταθούν", τονίζει η Daily Mail.

 

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018