Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Βρετανία: Διευρύνονται οι ανισότητες με αποτέλεσμα να απειλείται η Δημοκρατία, υποστηρίζει το Ινστιτούτο των Δημοσιονομικών Μελετών
Βρετανία: Διευρύνονται οι ανισότητες με αποτέλεσμα να απειλείται η Δημοκρατία, υποστηρίζει το Ινστιτούτο των Δημοσιονομικών Μελετών
14.05.2019 | 09:33

Βρετανία: Διευρύνονται οι ανισότητες με αποτέλεσμα να απειλείται η Δημοκρατία, υποστηρίζει το Ινστιτούτο των Δημοσιονομικών Μελετών

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η Βρετανία ακολουθεί τις ΗΠΑ για να γίνει μία από τις χώρες στις οποίες επικρατούν τεράστιες ανισότητες , διαβάζουμε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας The Guardian.

H εκτίμηση αυτή προέρχεται από τον Βρετανό οικονομολόγο σερ Άνγκους Ντίτον που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2015 για την ανάλυσή του για την κατανάλωση, τη φτώχεια και την ευημερία και ο οποίος σήμερα είναι επικεφαλής έρευνας του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών (IFS) για την ανισότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Η Βρετανία πρέπει να εμβολιαστεί για να προστατευτεί από τις φρικαλεότητες των ανισοτήτων που επικρατούν στις ΗΠΑ" , αναφέρει χαρακτηριστικά στον Guardian ο σερ Άνγκους.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο σερ Άνγκους εκτιμά ότι - "ο εμβολιασμός" -   μπορεί να σημαίνει αλλαγή των κανόνων της εταιρικής διαχείρισης που ευνοεί τους μετόχους έναντι των εργαζομένων.    

Οι ανισότητες στις αμοιβές και στις ευκαιρίες για κοινωνική ανέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο διευρύνονται σε τέτοιο βαθμό ώστε να απειλούν τη δημοκρατία, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών (IFS).

Η ομάδα προβληματισμού - think tank - του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών επισημαίνει   ότι ενώ τα εισοδήματα των προνομιούχων κινούνται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς παράλληλα αυξάνονται - "οι θάνατοι απελπισίας" - μεταξύ των φτωχότερων.  

Η σχετική έκθεση προειδοποιεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν - "οι πολιτικές του κέντρου" - εξαιτίας της στασιμότητας των αμοιβών και των ανισοτήτων στην υγεία και την εκπαίδευση.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι διευρυνόμενες διαφορές συνιστούν - "διακωμώδηση της δημοκρατίας".

Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών , ένα από τα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, ξεκίνησε τη σχετική έρευνα υπό τον σερ Άνγκους Ντίτον και όπως υποστηρίζει - "θα είναι η μεγαλύτερη ανάλυση για την ανισότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο".

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018