Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Β. Ιρλανδία: Έντονες αντιδράσεις για τη δολοφονία δημοσιογράφου
Β. Ιρλανδία: Έντονες αντιδράσεις για τη δολοφονία δημοσιογράφου
20.04.2019 | 12:59

Β. Ιρλανδία: Έντονες αντιδράσεις για τη δολοφονία δημοσιογράφου

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Φωτογραφίες με το χαμογελαστό πρόσωπο της Λάιρα ΜακΚί (Lyra McKee), της 29χρονης δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε στη Βόρεια Ιρλανδία, δημοσιεύουν σχεδόν όλες οι εφημερίδες.

Η Daily Mail χαρακτηρίζει τη νέα οργάνωση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (New IRA), η οποία σύμφωνα με την αστυνομία φέρει την ευθύνη για τη δολοφονία, "βάρβαρη".

Η νεαρή δημοσιογράφος κάλυπτε επιχείρηση της Αστυνομικής Υπηρεσίας Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI) κατά φερόμενων μελών της οργάνωσης Νέος IRA.

Άμεση ήταν η αντίδραση της αρχηγού του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ, η οποία σε ανάρτησή της στο twitter έγραψε: “Θλιβερή είδηση. Μια παράλογη ενέργεια. Μια οικογένεια διαλύθηκε”. “Εκείνοι που έβγαλαν τα όπλα στους δρόμους στις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ’90 έσφαλαν. Το ίδιο σφάλλουν και το 2019. Κανένας δεν θέλει να επιστρέψει στο παρελθόν”.

Έντονη ήταν και η αντίδραση της επικεφαλής του Σιν Φέιν Μισέλ Ονίλ, που καταδίκασε την επίθεση.

Ο Guardian υπογραμμίζει ότι ο φόνος της ΜακΚί “συμβολίζει μια πολιτική αποτυχία” και είναι υπενθύμιση ότι η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Η Sun συμφωνεί και εκτιμά ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αποκατασταθεί στη Βόρεια Ιρλανδία η πίστη στην πολιτική διαδικασία, ξεκινώντας από την αποκατάσταση της τοπικής συνέλευσης του Stormont.

Οι Times μας θυμίζουν τα λόγια της Λάιρα ΜακΚί “απλά επειδή δεν είμαστε πια σε πόλεμο δεν σημαίνει ότι η σκιά του δράστη με το όπλο στο χέρι έχει φύγει από το δωμάτιο”.

Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε τα όσα έγιναν στο Λόντοντερι ενώ ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) Φιλίπ Λερούτ ζήτησε από τις ιρλανδικές αρχές να «διασφαλίσουν ότι θα διεξαχθεί πλήρης έρευνα» για τον θάνατο της δημοσιογράφου.

 

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018