Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Ο κόσμος θρηνεί στις στάχτες της Παναγίας των Παρισίων
Ο κόσμος θρηνεί στις στάχτες της Παναγίας των Παρισίων
16.04.2019 | 13:19

Ο κόσμος θρηνεί στις στάχτες της Παναγίας των Παρισίων

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων κυριαρχούν οι δραματικές εικόνες του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων που τυλίγεται στις φλόγες.

Με τον τίτλο "Notre Doom" ( H καταδίκη μας ) , η Sun στην πρώτη σελίδα δείχνει τη στιγμή της κατάρρευσης μεγάλου μέρους της οροφής του εμβληματικού παρισινού μνημείου.

Αμερικανός τουρίστας περιγράφει στην εφημερίδα πως ο καπνός ήταν παντού, με τις φλόγες - "να μεγαλώνουν και να μεγαλώνουν και να πέφτουν κομμάτια από τις σκαλωσιές".

Μια αεροφωτογραφία στην Daily Mirror δείχνει ολόκληρο το εσωτερικό του ναού να φλέγεται.

Το δημοσίευμα στη Mirror αναφέρει ότι τρία παγκοσμίου φήμης βιτρό του καθεδρικού ναού που απεικόνιζαν θρησκευτικές προσωπικότητες, βασιλιάδες και προφήτες καταστράφηκαν.

Σημειώνει επίσης η Mirror ότι ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού κάλεσε όλους τους ιερείς της πρωτεύουσας να κτυπήσουν τις καμπάνες σε όλη την πόλη.

Η τεράστια καταστροφή κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων διεθνών εφημερίων.

Συγκλονιστικό το πρωτοσέλιδο της Liberation με την φλεγόμενη κορυφή του ναού λίγα δευτερόλεπτα πριν καταρρεύσει.

Viral έχει γίνει ένα συγκινητικό σκίτσο που δείχνει τον Κουασιμόδο να κρατάει δακρυσμένος στην αγκαλιά του την Παναγία των Παρισίων.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Συνόδου Επισκόπων, Éric de Moulins-Beaufort, ανέφερε στη ρωμαιοκαθολική εφημερίδα Tablet ότι - "άρχισα να κραυγάζω με φρίκη" - όταν είδε τον καθεδρικό ναό να τυλίγεται στις φλόγες. " Ένα κομμάτι από τις σάρκες μας έχει αφανισθεί ", είπε χαρακτηριστικά ο επίσκοπος Moulins- Beaufort.

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro γράφει ότι οι αρχές που διερευνούν τα αίτια για την εκδήλωση της πυρκαγιάς έχουν αρχίσει να ανακρίνουν τους εργάτες που πραγματοποιούσαν έργα αποκατάστασης στον καθεδρικό ναό.

Αρκετοί υποψήφιοι για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον επόμενο μήνα ανέστειλαν την προεκλογική εκστρατεία τους μετά την καταστροφή . "Διανύουμε περίοδο εθνικού πένθους" , υπογραμμίζει η Le Figaro.

Ο Josh White, στην Daily Mail, επισημάνει ότι ο γοτθικός καθεδρικός ναός - "διατηρήθηκε όρθιος και σταθερός αντιμέτωπος με ιερούς πολέμους, με μια επανάσταση και με τη χιτλερική κατοχή ... αλλά δεν μπορούσε να επιβιώσει από τους οικοδόμους".

Ο διευθυντής του Ιδρύματος της Παναγίας των Παρισίων , Éric Fischer, πιστεύει ότι θα - "χρειαστούν δεκαετίες για την ανοικοδόμηση" - σύμφωνα με την Le Monde.

Στην Daily Telegraph, ο αρχιτέκτονας Jonathan Glancey γράφει ότι θα πρέπει - "να ξαναγεννηθεί ένας νέος Βίκτωρ Ουγκώ για να υπερασπιστεί αυτόν τον γοτθικό ναό και να εξασφαλίσει ότι οι ζημιές θα αποκατασταθούν".

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018