Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>ΗΠΑ και Σουηδία διεκδικούν τον Τζούλιαν Ασάνζ
ΗΠΑ και Σουηδία διεκδικούν τον Τζούλιαν Ασάνζ
13.04.2019 | 13:25

ΗΠΑ και Σουηδία διεκδικούν τον Τζούλιαν Ασάνζ

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Η περίπτωση Ασάνζ του συνιδρυτή των WikiLeaks συνεχίζει και σήμερα να είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στον βρετανικό Τύπο.

Η εφημερίδα i μας ενημερώνει ότι οι εισαγγελείς στη Σουηδία εξετάζουν το ενδεχόμενο επανέναρξης της έρευνας για τις κατηγορίες για βιασμό με τις οποίες βαρύνεται ο Τζούλιαν Ασάνζ. Οι κατηγορίες αυτές είχαν παραγραφεί αφού ο Ασάνζ απέφυγε τη σύλληψη όταν είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012.

H επανέναρξη της έρευνας για τις κατηγορίες για βιασμό θα μπορούσε να φέρει τη Σουηδία σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ που επιδιώκουν την έκδοση του, σημειώνει η i.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζητεί την έκδοση του Ασάνζ προκειμένου να τον εναγάγει σε δίκη για συνωμοσία με την Τσέλσι Μάνινγκ και τη δημοσιοποίηση χιλιάδων απόρρητων και εμπιστευτικών αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων το 2010.

Είναι σαφές από το κατηγορητήριο που αποκαλύφθηκε ότι η σύλληψη σχετίζεται με συνέργεια στην πειρατεία στρατιωτικού υπολογιστή για την κλοπή πληροφοριών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ανέφεραν πηγές στην Ουάσινγκτον.

Η Daily Mail αναφέρει ότι μία από τις γυναίκες που κατηγορούν τον Ασάνζ για βιασμό επικρίνει την βουλευτή του Εργατικού κόμματος Νταγιάν Άμποτ (Diane Abbott), η οποία κάλεσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να παρεμποδίσει την έκδοσή του Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή βοήθησε να αποκαλυφθούν οι φρικαλεότητες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Mail παραθέτει τις δηλώσεις γυναίκας που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία της και η οποία τονίζει ότι "Στην πραγματικότητα η σύλληψη του Ασάνζ δεν αφορά μόνο τα WikiLeaks …". Σημειώνεται ότι ο Ασάνζ πάντοτε είχε αρνηθεί οποιαδήποτε κατηγορία για βιασμό.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο υπουργός Εσωτερικών Σαζίντ Τζάβιντ (Sajid Javid) δέχεται πιέσεις να δοθεί προτεραιότητα σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα επιτρέψει την έκδοση του Ασάνζ στη Σουηδία και όχι στις ΗΠΑ. Εκφράζονται ανησυχίες, επισημαίνει η Telegraph, ότι "οι κατηγορίες στις ΗΠΑ σε σχέση με τις δραστηριότητες των WikiLeaks υπάρχει κίνδυνος να επισκιάσουν τις μακροχρόνιες καταγγελίες για βιασμό".

 

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018