Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ
Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ
12.04.2019 | 18:00

Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Η σύλληψη του συνιδρυτή της Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ κυριαρχεί σε πολλές από τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων της Παρασκευής.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ότι: "Ο Ασάνζ για τις κατηγορίες που τον βαραίνουν αν τελικά αποδειχθεί ένοχος θα καταδικαστεί (ανώτατη ποινή) σε πέντε έτη φυλακή".

Ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία μετά την έξωσή του από την πρεσβεία του Ισημερινού νωρίτερα, λόγω της άρσης της επταετούς ασυλίας του από τους οικοδεσπότες του, η οποία άνοιξε το δρόμο για την απέλασή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρωτοσέλιδο θέμα στη Daily Mail είναι η απομάκρυνση από την αστυνομία χθες του Ασάνζ, από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

H εφημερίδα δημοσιεύει μια μεγάλη φωτογραφία του ακτιβιστή που οδηγείται μακριά από την πρεσβεία σε κλούβα της αστυνομίας. "Ο Ασάνζ θα σταματήσει πλέον να χαμογελά", σημειώνει η Mail που δεν κρύβει την ικανοποίησή της για τη σύλληψη του 47χρονου.      

Τέσσερις σελίδες αφιερώνει η Daily Mail στη σύλληψη του Ασάνζ. Ο γενικός τίτλος του αφιερώματος: "Η Πτώση του Ναρκισσιστή". Σύμφωνα με τη Mail, ο Ασάνζ  έχει αποξενώσει πολλούς από εκείνους που τον υποστήριζαν -συμπεριλαμβανομένων ίσως και εκείνων που χρηματοδότησαν τις δαπανηρές μάχες του με τη δικαιοσύνη.

Στον Guardian, στην πρώτη σελίδα, βλέπουμε τη φωτογραφία του Ασάνζ που κάνει το σήμα της νίκης μέσα από το παράθυρο της αστυνομικής κλούβας.

Ο Guardian, όπως και οι περισσότερες εφημερίδες, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο βιβλίο του Γκορ Βιντάλ "Ιστορία του Κράτους Εθνικής Ασφάλειας" που κρατούσε ο Ασάνζ καθώς εκδιώχθηκε από την πρεσβεία του Ισημερινού. Πρόκειται για μία συλλογή συνεντεύξεων στην οποία ο Βιντάλ επέκρινε την αμερικανική εξωτερική πολιτική και τη διαφθορά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σε κύριο άρθρο η Daily Mirror επισημαίνει ότι ο Ασάνζ είχε χάσει την αξιοπιστία του. Αναφέρει ότι ενώ κάποτε είχε θεωρηθεί "ήρωας της ελευθερίας του λόγου" σήμερα ήταν "ένας ανεπιθύμητος φιλοξενούμενος που έκανε κατάχρηση της φιλοξενίας". Ένας άνθρωπος που προσπάθησε "να κρυφτεί από τη δικαιοσύνη".

Οι Times θεωρούν ότι η σύλληψη του Ασάνζ ήταν μια "καθυστερημένη έξωση".

Σε άρθρο γνώμης η εφημερίδα τονίζει ότι "κανείς δεν θα πρέπει να συμπάσχει με τον Ασάνζ, καθώς αυτός αντάλλαξε την οικειοθελή αιχμαλωσία του σε ένα μικρό δωμάτιο πρεσβείας με το κελί της φυλακής".

Υποστηρίζουν οι Times, ότι η απόφασή του Ασάνζ να καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού το 2012 για να αποφύγει τις κατηγορίες για βιασμό στη Σουηδία, οι οποίες στη συνέχεια παραγράφηκαν, τον έκανε φυγόδικο. "Έχει σημασία τώρα ο Ασάνζ να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη", υπογραμμίζουν οι Times.

 

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018